am un macbook the vre-o 6 luni si acum doua zile a inceput sa se comporte ciudat:
- ba imi recunoaste bateria ba nu
- daca ii dau sleep din OS si astept sa termine iar apoi inchid lid-ul se inchide de tot
- daca ii dau shut down din os si ii inchid lid-ul dupa ce termina se deschide (cu un beep luuuung) iar apoi intra in sleep
- ba merge aiport ba nu merge
am incercat reinstalari peste reinstalari si reseturi de PMU, PRMA si altele de mi-a venit rau si nimic
l-am dus in service la iStyle si baietii mi-au spus ca ar fi de la baterie apoi nici ei nu erau asa de convinsi si l-au pastrat pentru teste (adica m-au lasat fara computer :D—adica a trebuit sa imprumut unul de la un prieten :D—<sarcasm>thank you iStyle</sarcasm>)
ma rog, ideea de baza este ca mi s-a spus ca dureaza cel putin 3 saptamani pana imi vin piesele de schimb (SAY WHAT???? :D)
e normal sa dureze asa de mult ?
ca switcher mi se pare foaaarte ciudat ... cu nici un laptop pe windows nu am stat pana acum atat in service (cel mai mult am stat cu un fujitsu siemens o saptamana pentru o schimbare de placa de baza)
nu m-ar deranja atat de mult daca mi-ar fi dat un temporary replacement or something (un mini, whatever ... ceva sa-mi pot face treaba cu el—nu pot sa imprumut computere cu saptamanile)
E normal sa dureze mult pana vin piesele. Adica, nu e normal, dar asta e!
Nu stiu cum e regula, dar poate ar fi trebuit sa-ti dea ei un Mac de imprumut. Ai intrebat?
dap, si mi s-a spus nu (chiar am facut un point din a cere un mini ... sa nu creada baietii ca o sa dispar cu replacement-ul)
sunt curios daca exista vre-o prevedere in legea protectiei consumatorului cu privire la chestia asta (desi nu cred) ... spre exemplu cand mi s-a stricat cutia de viteze la masina (ea fiind in garantie) mi s-a dat un replacement de care sa ma folosesc cat timp masina mea era in service
ma rog, sunt constient ca nu e vorba de aceasi bani aici, dar tot ce le-am cerut a fost sa-mi dea o janghina pe care sigur o aveau ‘‘aruncata’’ prin service sau prin show-room
ca idee adiacenta, sunt curios cam cate ar trebui sa fie stricate in laptopul ala ca sa-mi dea unul nou :-?
daca de vina e bateria (ce zic ei) si ramul (pe care mi l-au inlocuit pe loc in service—pentru ca laptopul deja nu mai boota) si placa de baza (ce zic eu) as fi indreptatit sa le cer unul nou?
Ti se da unul nou inapoi daca se dovedeste ca a fost defect inca de cind l-ai scos din cutie , deci orice defect ar avea daca in termen de 14 zile de la achizitionare te duci cu el in service trebuie sa iti dea unul nou , sau poti cere bani inapoi .
Nu-mi e foarte clar daca MB-ul tau e in garantie sau nu, dar iti povestesc ce am patit eu.
Laptop PC, prin toamna anului 2005: fiind in garantie l-am trimis inapoi in service pt a rezolva o problema cu ceva componenta hard. Din pacate laptopul acesta intarzia sa revina, iar’ eu stateam pe naspa exact 57 de zile - numai cu promisiuni. Spun 57 pentru ca a fost ziua in care in urma telefoanelor repetate pe care le-am dat (din pacate am ajuns is la un scandal, ei crezand ca pot face ce vor cu mine) am primit un laptop nou nout, alta marca, alt model. Am platit doar diferenta, vreo 80 RON. Intre timp am aflat exact cum sta treaba si cu protectia consumatorului: firma/service-ul/etc. are dreptul de a tine produsul MAXIMUM 10% (durata de timp) din numarul zilelor de garantie. Cu alte cuvinte: ai primit 365 zile garantie? 36 de zile ai dreptul sa taci. In a 37-a zi ei sunt obligati prin lege sa-ti dea produsul inapoi (reparat) sau sa-ti ofere alternative (de fapt, poti alege un produs identic, asemanator, variante… in functie de posibilitatile de livrare).
Mno… 3 saptamani e mult… dar din pacate piata in RO este destul de mica, nici oamenii de la istyle nu cred ca fac comanda zilnic la componente. Ba mai mult, probabil comanda o data la 2-3 saptamani, altfel costurile de transport i-ar reduce (substantial?) profitul. Din pacate, in Romania, Apple = lux. (mi-aduc aminte, jiji a stat cateva satpamani sa i se repare Maybach-ul lovit)
e simplu du-te la iStyle si ia-ti laptop-ul inapoi.
cand te suna ca au venit piesele il duci la ei.
oricum n-au ce face cu el si intre timp il poti folosi in priza.
EDIT: la lege scrie ca-s obligati sa-ti mareasca perioda de garantie pe baza timpului cat a stat in service; dar inca o data, in locul tau eu nu l-as lasa in service.
dap, e in garantie—interesanta faza cu 10% din perioda garantiei, multam fain
@diciu:
momentan investigheza sa nu fie si altceva stricat la el (majoritatea simptomelor indica o problema mai grava decat bateria); astept un telefon de la ei dar sunt reticent sa-l iau din service pana imi vin piesele daca intr-adevar e o problema cu placa de baza sau hardul sau ceva de genul ... practic e very unreliable cu airport-ul care merge cand vrea el si cu shutdown-urile fortate
arde pipota in mine sa aflu care e ‘‘scorul’’ final
Orice reparare sau inlocuire a produselor va fi facuta in cadrul unei perioade rezonabile de timp, stabilita de comun acord intre vanzator si consumator, si fara nici un inconvenient semnificativ pentru consumator, luandu-se in considerare natura produselor si scopul pentru care acesta a solicitat produsele.
În cazul lipsei conformităţii/defectării produsului, consumatorul are dreptul să i se aducă produsul la conformitate, fără plată, prin reparare sau înlocuire, în funcţie de opţiunea consumatorului, masura care nu trebuie să fie disproporţionată sau imposibilă pentru operatorul economic. Nu mai există un termen fix de efectuare a reparaţiilor : orice reparare sau înlocuire a produselor va fi facută în cadrul unei perioade de timp declarate.
[...]
Art. 14. In cazul produselor la care timpul de nefunctionare din cauza deficientelor aparute in cadrul termenului de garantie depaseste 10% din acest termen, precum si in cazul produselor alimentare, farmaceutice sau cosmetice care prezinta abateri fata de caracteristicile calitative prescrise, vinzatorul este obligat, la cererea consumatorului, sa le inlocuiasca sau sa restituie contravaloarea acestora.
Timpul de nefunctionare, mentionat la alineatul precedent, prelungeste in mod corespunzator termenul de gatantie si curge din momentul sesizarii vinza torului pina la aducerea produsului in stare de utilizare normala.
[...]
[ Modificat: 29 Noiembrie 2007 08:57 PM de Steji ]
da… OG 21/1992 era valabila acum 2 ani. Acum nu mai stiu dupa ce legi sa ma iau. Daca mai e valabila treaba cu 10% atunci se poate aplica. Nu se specifica niciunde ca e la tine produsul sau la ei in depozit, ideea e: e nefunctional, e proprietatea ta, e in garantie si se pune problema daca au trecut cele 10% zile din garantia acordata. Practic, poti dovedi ca au trecut cele -concret vorbind- 36 de zile, daca ai un act de la ei care spune ca produsul a fost preluat de catre service intrucat este nefunctional. Va dati seama, altfel si eu, si altcineva, poate sa mearga si sa ceara laptop nou intrucat cel vechi nu e functional de x luni ... ceea ce ar fi absurd, cine m-ar/ne-ar crede? Tu stii, poate faci o vizita la OPC, de curiozitate… sau macar un telefon. Ei iti vor spune cum sta treaba. Apropo, nu uita sa citesti contractul de vanzare cumparare, unele firme au o politica interna care in momentul semnarii contractului de catre vanzator si cumparator devine ajutor (sau piedica) in fata legii. (exemplu? nu exista vreo firma in RO - dar cred ca nici in lume - care sa-ti inlocuiasca un laptop/lcd care are mai putin de 5 pixeli morti. Asta se specifica in contract -> chiar daca tu ai dreptate in fata legii, adica ai cumparat un produs nu 100% perfect, ai semnat ca esti de acord cu conditiile vanzatorului si iti ramane sa-ti sugi degetul de nervi :( )
iti recomand un call la OPC, sa te informezi.. macar de curioztate, ca sunt sigur ca nu vei reclama vanzatorii la opc, nu va fi cazul…
e bine de tinut minte toate lucrurile astea insa nu e cazul acum sa sun la opc
baietii in service au fost cat se poate de cordiali si ‘‘saritori’’—nu am ce sa reprosez nimic nimanui—singura mea nedumerire fiind doar perioada mare de timp necesara sa ajunga piesele
/offtopic: tocmai am citit un articol pe tom’s hardware despre o problema descoperita recent la multe macbook-uri (harduri cu probleme mecanice)—ooo da!
Partea cu 10% din timp nu mai e adevarata. Acum legea zice ca perioada respectiva trebuie sa fie specificata in contractul de garantie pentru produs. Contract care se negociaza direct la cumparare.
tocmai m-au sunat cei de la istyle si mi-au spus ca pot sa vin sa-l iau si sa-l folosesc fara nici o grija pana vin piesele
toll-ul final:
- ram
- mother board
- baterie
insaaaa, am o nedumerire ... cand o sa-mi schimbe baietii placa de baza trebuie sa reinstalez os-ul? (logica imi spune ca nu deoarece va fi identica cu cea veche dar intreb sa fiu sigur—la siemens-ul de mai sus a trebuit la momentul respectiv sa reinstalez windows-ul ca nu mai pleca decat in safe mode)
/edit:
aparent conectorul intre baterie si placa de baza este impuscat
[ Modificat: 29 Noiembrie 2007 11:34 PM de SirPuffalots ]