1 din 4
1
Televiziune High Definition pe Mac
  [ Ignoră ]
Rank
Newbie
Din: 
Macuser din: 16.10.05

Cum am promis in topicul Audio/Foto/Video….Sau “Totul Despre Mac!?” din forumul Condica de sugestii şi reclamaţii iaca un topic nou (nu stiu daca intereseaza pe cineva dar o sa vad) despre televiziune High Definition pe Mac.

Dupa ceva explicatii plicticoase dar necesare pentru a intelege ceva din televiziunea asta HD o sa dau si cateva solutii concrete pentru sisteme HD bazate pe platforma Mac care au dat rezultate exceptionale, de nivel profesional.

In rezolutiile High Definition necesare pentru vizulaizarea programelor HD e bulibaseala destul de mare. Dar hai sa incerc sa le explic pe indelete.

Imaginea normala TV intr-un CRT (cathode-ray tube) este redata “interlaced” intai liniile impare 1, 3, 5, 7…  iar apoi cele pare 2, 4, 6, 8,…  de unde si palpairea caracteristica, mai accentuata, a TVurilor. Spre dosebire de TVuri, monitoarele actuale de calculator redau imaginea nonintrlaced adica liniile sunt redate secvential. Pentru imaginea HD se foloseste atat sistemul interlaced (i) cat si sistemul progressive scan (p) similar monitorului CRT modern de calculator.

Cea mai mica rezolutie promovata ca HD nu este de fapt HD.
In comert se mai gasesc inca plasme si LCDuri cu rezolutii 720/480 pixeli p sau i (progresive sau interlaced) cu sigle HD care sunt de fapt ED adica Enhanced Definition ceea ce ar fi un enhanced SD (Standard Definition). Denumirea oficiala este 480p sau 480i dar se mai intalnesc si denumirile DTV (digital television) or ETV (enhanced TV).
720p sau destul de rar i este considerata “mid range HD” cu rezolutia de 1280/720 pixeli. Problema este ca pentru a reda o imagine “high end HD” de 1920/1080 imaginea trebuie “redimensionata” la o rezolutie mai mica si rezultatul este scaderea calitatii imaginii similar cu ceea ce se intampla cu o imagine la care micsoram rezolutia in Photoshop.

Coninuarea maine.

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
Rank
Newbie
Din: 

Hai sa mai zic.
1080i si foarte rar p este rezolutia “high end HD” ( 1920/1080) si reprezinta calitatea maxima “broadcast HD” existenta. La ora actuala sunt putine firme care pot realiza plasme, LCDuri sau CRTuri mari care sa afiseze rezolutii 1920/1080p, asa ca, deocamdata, se accepta 1920/1080i. Pe viitor, cu siguranta, pentru calitate broadcast vor fi obligatorii rezolutiile cu scanare progresiva. Din experienta, pot afirm ca diferentele intre imaginea progresiva si cea interlaced sunt mari si este de preferat un display ce poate reda imaginea progresive scan.

De aici se poate trage concluzia ca nu este deajuns sa cumperi un TV 16/9 care are progresive scan sau orice plasma sau LCD ci trebuie gasit un display care sa redea cel putin 1280/720p dar preferabil 1920/1080p.

Aici intra in joc Apple cu primul monitor LCD Cinema HD de 23” cu rezolutie nativa 16/10 - 1920/1200 bineinteles noniterlaced. Nu trebuia sa sperie valoarea diferita a rezolutiei verticale, imaginea va avea cate o banda neagra foarte subtire deasupra si dedesubtul imaginii mult mai subtire decat la imaginile 16/9 redate pe TVuri 4/3.
Insa Apple vinde un monitor si mai mare , de 30”, si el cu sigla HD cu o rezolutie de 2560/1600 care depaseste orice vis în materie de HD.
Din punct de vedere al acuratetii culorii Cinema HD este primul display certificat SWOP pentru Press Proof. (practic, nu mai ai nevoie de un hard-copy proof înaite de lansarea in productie a materialului)
http://www.swop.org/
http://www.apple.com/ca/displays/technology.html

Un alt lucru interesant este faptul ca sistemul HD a adoptat drept conectica standard DVIul, stupefactie, exact conectorul cu care sunt dotate si actualele monitoare Apple (iacata si raspunsul la intrebarea:
de ca a renuntat Apple la ADC).

Restul maine.

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
Rank
Newbie
Din: 

Chestia asta au observat-o si firmele producatoare de echipamente video dintre care una a si realizat un display profesional compus din Apple Cinema HD 23” si un convertor analog/digital care converteste semnalele video în informatia necesara dispayului.
Rezultatele sunt uluitoare. Diferentele intre calitatea imaginii unui monitor HDTV de tip CRT Sony care costa nu mai putin de 22700 $ si sistemul bazat pe Apple este graitoare (vezi foto, 1 am facut-o PDF ca sa trec de limitarile imaginilor la 2000 de pixeli de la attachements).
Imaginea este enorma are 91.9/98,78 cm la rezolutia ecranului si trebuie vizulaizata in Photoshop la 50% din dimensiune pentru a putea vedea clar problemele generate de tubul CRT HD. Daca o deschideti in Preview sau alt program mariti imaginea pana se inlatura artifiiciile generate de propriul monitor.
Imaginea este o fotografie a celor doua monitoare care redau un zone-plate. Asa cum o mira TV contine o parte cu dungi din ce in ce mai subtiri menita a evalua frecventa maxima redata de un monitor pe o directie, acest zone-plate permite evaluarea pe toate directiile. ( Daca in audio frecventele mari sunt reprezentate de sunetele inalte, in video frecventele mari sunt representate de linii din ce in ce mai subtiri.  Pe masura ce dungile verticale ale mirei se subtiaza devin din ce in ce mai neclare pana la un gri uniform. In momentul in care devin nedecelabile inseamna ca monitorul nu poate reda frecventa respectiva). Mirele profesionale au notata in dreptul dungilor si frecventa semnalului video dar ca o regula babeasca se poate aprecia ca ai cam 80 de linii pe MHz. De exemplu un VCR VHS are cam 250-270 de linii adica poate imprima cam 3,12-3.37MHz, un VCR SVHS are 400 de linii adica 5MHz, un DVD 500 de linii adica 6,25 MHz, samd..
Daca urmarim cele doua imagini se poate observa claritatea deosebita a imaginii Apple si o relativa lipsa a artificiilor. La Sony apar interferente majore intre frecventele semnalului video si frecventa de baleere precum si distorsiuni de culoare generate de problemele de convergenta si geometrie precum si de dezechilibrul de nivel intre cele trei culori. Se remarca si o decolorare a imaginii la Monitorul Sony. De aici devine vizibil ca monitorul Apple reda o imagine moncromatica la orice frecventa in schimb Sonyul nu poate face asta la frecvente inalte.
Foto 2 este o captura pe 8 biti pe canal, luata cu un card HD, direct din generatorul digital de semnal Video care insa genereaza semnale mai bune calitativ de 10 biti pe canal. Nu este exact acelasi lucru dar poate fi folosta pentru o evaluare comparativa sau a propriului monitor. Este adevarat ca imaginea generatorului mai are si o miscare usoara de rotatie, in jurul unui punct central, care evidentiaza si mult defectele de mai sus.
In urma unor prezentari comparative au fost posturi TV care au hotarat pe loc trecerea la sistemul cu monitor Apple. De exemplu in Australia unde exista perturbatii magnetice ceva mai mari care afecteaza si mai rau monitoarele CRT, au vandut toate CRTurile HD a doua zi in urma demonstratiei.

Dupa ce am constatat ca monitoarele Apple sunt taman bune pentru un sistem HDTV. Hai sa ne uitam la costuri, comparativ, între un sistem HDTV stndard (de casa) cu o Plasma HD sau TV LCD HD si unul relizat pe baza platformei Macintosh.

Continuarea maine sau poimaine, sa vad cum stau cu timpul, dar promit ca de aici mai departe incepe sa fie misto. Bineinteles daca ai Mac.
Sper ca intereseaza pe pe cineva chestia si nu scriu degeaba…

Fișiere atașate
Zone Plate Composite Apple vs Sony1.pdf  (Dimensiune Fişier 928 - Downloads: 84)

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
Rank
Newbie
Din: 

Uite si imaginea 2 + Sonyul

Fișiere atașate
Zone Plate Original Image2.pdf  (Dimensiune Fişier 548 - Downloads: 59)

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
Rank
Newbie
Din: Bucuresti
Macuser din: 11.10.05

Eu citesc cu interes si sper sa inteleg cum trebuie tot ce spui tu

Semnătură 

Necazul mi-l inec in alcool, dar bestia stie sa inoate…Ariciul e o pasare incapatanata. Nu vrea sa zboare decat daca ii trag un sut. Cand cazi, incearca sa ratezi pamantul. Intotdeauna beau cu masura. Masura mea e galeata. Exista doua tipuri de oameni: cel care spune intotdeauna ce gandeste, si cel care are prieteni. Berea fara alcool e primul pas spre femeia gonflabila. Daca nimeni nu te intelege, nu inseamna ca esti artist.

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
Rank
Newbie
Din: 

He, he, he,
pe bune sau zici asa numai ca sa nu ma apuc si eu de semnatura ta.

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
Rank
Newbie

PE BUNE!
Semnatura aia am pus-o ca sa nu ii pun pe altii sa citeasca cuvinte comune (placute de altfel) gen iBook, iPod, iMac, PowerBook, PowerMac, iLife sau PowerLife

Semnătură 

Necazul mi-l inec in alcool, dar bestia stie sa inoate…Ariciul e o pasare incapatanata. Nu vrea sa zboare decat daca ii trag un sut. Cand cazi, incearca sa ratezi pamantul. Intotdeauna beau cu masura. Masura mea e galeata. Exista doua tipuri de oameni: cel care spune intotdeauna ce gandeste, si cel care are prieteni. Berea fara alcool e primul pas spre femeia gonflabila. Daca nimeni nu te intelege, nu inseamna ca esti artist.

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești

... esti artist wink

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: județul Devon, UK
Macuser din: 18.10.05
adipet - 20 Octombrie 2005 03:29 AM

Sper ca intereseaza pe pe cineva chestia si nu scriu degeaba…

Pe mine unul ma intereseaza. Pe bune, ma pregatesc sa stiu ce cumpar cand oi castiga la loto…
Mulțam

[ Ignoră ]   [ # 9 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

baga nene, ca le zici bine
deja ma bucur si mai mult de monitorul meu Apple Cinema Display HD 23”

Tudore poate ar trebui sa mai faci o rubrica pe prima pagina cu aricole de genul asta ff interensante
ceva de genul Editorialul saptamanii rolleyes

[ Ignoră ]   [ # 10 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Cluj Napoca

stef ai cinema display 23’? acasa sau la servici? .... si ce impresie iti face… pe mine ma incanta zilnic… ma amuza cand vin colegele si zic ca au venit la televizorul meu… smile

legat de semnatura lui moromete….am mai vazut-o sau auzit-o…dar nu stiu unde!

[ Ignoră ]   [ # 11 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

la scarbici. si la noi vine lume ca la multiplex (sunt 4 in acelasi birou)
acasa am iMac de 20”. aici e si mai haios cand prieteni imi cauta calculatorul pe sub birou

[ Ignoră ]   [ # 12 ]
Rank
Newbie
Din: 

Mai folosesc si eu PowerBookul, cate odata, cu un monitor de 20” + tastatura si mouse Bluetooth si cum PBul sta cu ecranul inchis, intr-un raft si nu se vede, un amic (cu PC ) a vazut doar cablul ADC care iese din monitor spre adaptor si a crezut ca e doar alimentarorul monitorului. Si ma intreaba:

- Dar cum ajunge semnalul de la calculator la monitorul asta? Si o secunda unde e calculatorul?

Si nu stiu cum dar ma trezesc spunand:

- Pai calculatorul e in tastatura si lagatura cu monitorul se face radio, dual channel la 2,4GHz. La voi la PCuri nu e tot asa?
E… frate, va zic, 30 de minute n-a vorbit.

[ Ignoră ]   [ # 13 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

snake

criminala faza!

[ Ignoră ]   [ # 14 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: județul Devon, UK
Macuser din: 18.10.05
adipet - 21 Octombrie 2005 05:26 PM

Pai calculatorul e in tastatura si lagatura cu monitorul se face radio, dual channel la 2,4GHz.

Mai stii, parca vad ca peste un an sau pe-acolo, iese Steve la rampa cu vreo scula d-asta…

[ Ignoră ]   [ # 15 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

daca si-ar lua ideile de pe forumuri…..hai sa debitam cu totii, poate poate

1 din 4
1

‹‹ Front Row      Aperture - blew me away ››