3 din 4
3
Televiziune High Definition pe Mac
  [ Ignoră ]   [ # 31 ]
Rank
Newbie
Din: 
Macuser din: 16.10.05

Mea culpa.
Trebuia sa scriu: primul display dintr-un sistem certificat SWAP. In speta sistemul Remote Director 2 de la Integrated Color Solutions.
http://www.icscolor.com/home/
La inceputul lui 2003 Cinema HD era primul si singurul monitor care facea parte dintr-un sistem de proofing cerificat SWAP. In plus tot sistemul se baza pe el. Cum sisteme de proofing mai fura certificate pana acum, nu restul componentelor, inclusiv softul, erau problema ci displayul. Asa ca certificarea asta a fost posibila datorita performantelor displayului. De aici, printr-un usor sofism eu zic ca merge sa laudam Cinema HDul ca e certificat SWAP, ca suna tare bine.

ICS a ales Cinema HD tocmai pentru capabilitatile in ceea ce priveste gamutul, consistenta culorii si luminanta, capabilitati care nu dispar cand redai imagini HD. Motiv pentru care am amintit de asta in relatie cu subiectul.[color=red]

[ Ignoră ]   [ # 32 ]
Rank
Newbie
Din: 

Vad ca s-au mai animat lucrurile pe aici.
Propun sa fiti mai optimisti.
Se poate HDTV… acum si ieftin.

OK. Toate bune si frumoase. Monitorul Apple nu mai are un pret prohibitiv, nici macar cel de 30”, buba este ca un astfel de convertor pentru uz profesional sau semiprofesional are un pret cuprins intre 7000$ si 1000$ ceea ce nu suna prea bine. Pretul este dictat de droaia de intrari necesare pentru a acomoda toate tipurile de formate video folosite in brodcasting.  In plus pe langa un astfel de convertor mai trebuie cumparat un tuner HD (750- 2500$) si un DVI switch box (200-500$) pentru a conecta la intrarea LCDului calculatorul sau sistemul de receptie si conversie HD daca nu vrei sa omori conectorul DVI in timp record. A doua varianta mult mai accesibila este un tuner HDTV cu iesire DVI . Este usor mai scump decat tunerele analogice cu iesiri RGB, dar Samsung face unul care costa 800$, doar ca deocamdata este numai NTSC.
Dar cine are nevoie de toate astea. Un convertor foarte capabil este char macul. Are de obicei o placa video mai tare decat cea din convertor si are intrarile necesare pentru acomoda de exemplu un tuner satelit HD extern sau chiar unul intern. Avantajul major fiind ca placa video scaleaza automat dimensiunile la orice rezolutie ai nevoie, inclusiv la rezolutia nativa a monitorului de 30” (macurile mai noi).  E…  cu un monitor de 30” legat la un G5, care din fericire pentu unii deja sunt pe birou, cheltuiala se ridica doar la pretul tunerului, aproximativ 100$ pentru cel intern sau 300$ pentru cel extern la care se adauga o amarata de antena + LNB pe care le scoti în 100-200$. Suna bine nu? Cu 200$ sa poti vedea HDTV. Daca vrei un tuner pentru emisie terestra scapi si de antena dar te va costa abonamentul.
Chiar daca le cumperi noi pe toate iesi cu cele mai tari la 6200$ adica mai ieftin decat o plasma HDTV de firma si ai si vana de calculator.
Data viitoare o sa configuram doua sisteme. Unul cu tuner intern PCI si altul cu tuner extern pe FireWire.
Am zis ca devine interesant. Nu?

[ Ignoră ]   [ # 33 ]
Rank
Newbie
Din: 

p0110,
probabil te referi la capabilitatea de a imprima cu 24 de cadre. Da, imaginea se apropie mai mult de pelicula dar mai avem pana la a inlocui pelicula cu un format digital. Lucru valabil si pentru camerele foto digitale. Cred ca pentru aplicații speciale, de maxima rezolutie, se va utiliza tot filmul. Uite cam asa arata o camera care bate la portile peliculei.

[ Ignoră ]   [ # 34 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Buchenland
Macuser din: 06.09.05

Holy crap!!!!!!!

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 35 ]
Rank
Newbie
Din: 

Administrator,
Un hard mai rapid sau doua puse in RAID rezolva problema sacadarii.
Nu stiu ce hard are G5ul 1.8 dar in mod normal trebuie sa mearga si cu o partitie dedicata, la inceputul hardului.
Tunerele despre care vorbesc fac decodare hardware iar viteza procesorului nu este esentiala. O placa video mai bunicica este de preferat. Sistemele in cauza sunt pentru vizualizarea programelor HDTV de pe satelit.  Nu este necesar sa salvezi streamul pe hard. Te uiti ca la televizor. Poti sa vezi satelitul pe un monitor în timp ce pe al doilea lucrezi. Am un amic care are doua tunere si se uita la doua programe simultan pe doua monitoare, sau trage de pe un tuner si se uita pe al doilea. Cu trei inca n-am incercat dar mai este timp de distractie.

[ Ignoră ]   [ # 36 ]
Rank
Newbie
Din: 

He, he, he… sper ca te referi la camera…

[ Ignoră ]   [ # 37 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: județul Devon, UK
Macuser din: 18.10.05
adipet - 25 Octombrie 2005 03:02 AM

Uite cam asa arata o camera care bate la portile peliculei.

Numa’ buna sa o iei in concediu, in acelasi buzunar cu telefonul…

[ Ignoră ]   [ # 38 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
adipet - 25 Octombrie 2005 04:15 AM

Un hard mai rapid sau doua puse in RAID rezolva problema sacadarii.
Nu stiu ce hard are G5ul 1.8 dar in mod normal trebuie sa mearga si cu o partitie dedicata, la inceputul hardului.

Filmuletul ala HD este codat H264, la un bit rate de 8,38 Mbits/s, deci nu hard discul e problema (care duce mult mai multi Mbiti/s), ci puterea limitata de procesare. H264 necesita procesoare foarte puternice, si la asa o dimensiune in pixeli, ai nevoie de cel putin 2CPU x 2GHz.

Semnalul HDTV transmis in aer este codat MPEG2, care este mult mai putin pretentios in ceea ce priveste resursele hardware.

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 39 ]
Rank
Newbie
Din: 

Uite cum influenteaza anamneza diagnosticul.
Cu ce ai merge HD 720p.
Dar si in varianta asta va fi rezolvare pentru 1080p.
Telairity Semiconductor taman a scos un procesor nou, multicore, de-i zice Telarity - 1 T1P2000. Este creat special pentru codecul H.264 alias MPEG 4 part 10 si va fi folosit atat pentru real time encoding cat si pentru decoding. Este foarte ieftin si va fi folosit in DVDuri HD, sisteme de videoconferinta, de supraveghere etc. Cu siguranta ca se va gasii cineva sa scoata cu el un card si pentru Mac.
Pana una alta nu disperati. In programele HDTV actuale H.264 nu se foloseste. Asa ca nu va temeti de imagini sacadate etc.

Iaca se muncesc baietii:
http://www.theinquirer.net/?article=25000

[ Ignoră ]   [ # 40 ]
RankRankRankRank
Administrator

As vrea sa stiu si eu care e diferenta intre Apple Cinema Display de 20” si cele HD. Vad ca pretul e dublu intre cel de 20 si cel de 23”, deci trebuie sa fie mai mult decat o rezolutie mai mare la 23”.
Sau, cu alte cuvinte, ce face ca un monitor (sau TV) sa fie HD?

Si alta intrebare: cu cat e mai buna o imagine HD? Stiu ca e greu sa compari perceptii, dar uite ce termeni de comparatie am eu: un TV cu tehnologie 50 Hz fata de unul 100Hz; diferenta nu e foarte mare, dar e sesizabila. Sau, semnal TV “normal” si digital. Aici diferenta e chiar mare, pentru ca TV digitala transmite mpeg2, ca DVDul.
M-am tot uitat (si minunat) la HDurile de pe site-ul Apple/QuickTime, dar eu am ACD de 20”, deci nu le vad full HD. Asa e?

[ Ignoră ]   [ # 41 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

1. 20” si 23” difera intre ele doar prin diagonala ecranului si prin faptul ca cel de 23” are stralucirea un pic mai mare. Desi aceste lucruri pot fi factori care sa duca la o asemenea crestere a pretului, parerea mea este ca cele de 23” sunt un pic “overpriced” deoarece se adreseaza unui segment profesional care poate fi “jupuit” mai usor de bani. Oricum, ala de 23” nu e chiar dublu ca pret.

2. SI eu am tot de 20”, si chiar daca filmuletele de pe site-ul Apple se scaleaza de la 1920 x 1080 la 1680 x 1050 (rezolutia monitorului), calitatea este foarte buna. Si cele de 1280 x 720 se vad foarte bine. Nu cred ca diferenta fata de unul de 23” este sesizabila.

3. Diferenta intre TV normal si HDTV este data de rezolutie. La TV clasic in sistem PAL, rezolutia este de 768 x 576, pe cand la HDTV este 1280 x 720 sau 1920 x 1080. E o diferenta, nu?

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 42 ]
Rank
Newbie
Din: 

Cel de 20” nu are rezolutia necesara ca sa fie HD. De vazut se vede foarte bine si cu imaginea scalata. Cel mai bine se vede 23” unde ai pixel pe pixel. Daca ai de ales intre 23” si 30” garantez ca te vei uita pe cel de 30”
Cu cat e mai buna o imagine HD? Sa zicem ca daca pui perdele la monitor si te uiti la un film, cand le tragi, zici ca te uiti pe fereastra. Nu are nici o legatura cu televiziunea clasica.

[ Ignoră ]   [ # 43 ]
RankRankRankRank
Administrator

Am priceput! Multumesc amandurora.

[ Ignoră ]   [ # 44 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

INCEPAND DE MAINE 26 octombrie 2005, posturile germane Sat1 si ProSieben incep emisia in HDTV, receptionabila gratuit prin satelitii Astra. Mai mult, semnalul va fi comprimat H264, si nu MPEG2 !!!

Info in germana: http://www.spiegel.de/netzwelt/technologie/0,1518,372231,00.html

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 45 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Ia uitati o scula cu care se pot receptiona sateliti, inclusiv programe HDTV:
http://www.dream-multimedia-tv.de/english/products_dm7020_technical.php

A se nota folosirea unui procesor “250 MHz IBM PowerPC Processor” si OS Linux grin Costa vreo 450 EUR. Daca exista pe forum vreun pasionat al receptiei TV prin satelit, ar putea sa ne explice cum se poate face un lant de receptie HDTV satelit, in care sa folosim computerul nostru deja existent. Sau macar folosind un Dreambox, ca se vand ca painea calda la noi…

Semnătură 

⌘-N

3 din 4
3

‹‹ Front Row      Aperture - blew me away ››