sunt nou aici. nu am mac. mă gândesc să devin macuser.
care este softul mac folosit pentru fişare texte, sortare - resortare texte după diferite criterii, link-are - relink-are texte, fişe, arhivare, motoare de căutare în arhivă etc? este vorba de texte în mai multe limbi şi alfabete care au tot felul de “diacritice”. un fel de corespondent mac pentru word + excel + acces combinate şi cu funcţii, deci, combinate şi mult mai ample.
Exista Microsoft Office pentru Mac. Daca ti-ai lua acum un mac, ai avea la dispozitie Microsoft Office 2004 for Macintosh. Din pacate, doar parerea mea, e un pic sub-performer pe mai noile (deja au 2 ani) Mac-uri cu procesoare Intel.
Dar in curand va aparea Microsft Office 2008 for Mac, care se va misca, si comporta foarte bine.
Pe de alta parte, ai iWork de la Apple, si Neo Office, care este extrem de asemanator cu MS Office si 95% compatibil, si ofera tot ce ai putea dori in materie, si mai e si moka (free, gratis).
1. acuma, eu vad ca iwork e destul de complex. in ce ramura a lui sa ma bag ca sa gasesc functiile de fisare pe care le caut eu?
2. cand zici de office pt mac, te referi la efectiv acelaşi program office dar care este compatibil cu sistemul mac sau difera mac office de windows office ca functii? daca e, astept office 2008.
3. unde gasesc neo office?
Cred că ar trebui să detaliezi un pic modul tău de lucru, ca să înțelegem mai bine despre ce e vorba. Ai pomenit despre Access - Office pentru Mac nu include și Access. Ce înțelegi tu prin “fișare”? Cum faci asta pe Windows?
initial am incercat sa fişez în windows folosind word office. e vb de fişe simple, şcolăreşti (tabele, culori etc). apoi, am trecut de la română la greacă antică (alfabet cu tot felul de spirite, accente etc) şi am observat că windows xp pro nu suportă simultan denumirea de fişiere atât în română cât şi în greacă, decât în parte. nu ştiu dacă windows vista poate asta, dar, sincer nici nu prea mă interesează. un neajuns windows. apoi am observat că office excel îmi acordă posibilitatea de “filtrare” a unor texte în funcţie de anumite criterii introduse de mine. a fost un pas uriaş de la o coordonată (word) la două coordonate (excel). în timp nevoile mele au crescut şi, astfel, a apărut criza actuală. adică am nevoie să îmi interconectez fişele între ele după diverse criterii (cuvinte, limbă etc), adică să trec la trei coordonate sau mai bine zis să ajung de la liniar (word) şi plan (excel) la spaţiu, adică la trei coordonate.
exemplu:
să zicem că e vb de un text scris acum 2000 de ani în greacă, în original. de-a lungul secolelor, prin copiere, textul ajunge să prezinte astăzi 5 variante diferite, diferenţele între cele 5 manuscrise salvate până astăzi fiind relativ mici, să zicem de 200 de cuvinte în total. pe mine mă interesează să fişez acest text, să îl împart pe fragmente după mai multe criterii şi fiecare fragment să aibă suprapuse, dar nu amestecate, toate cele 5 variante de text existente astăzi. word, clar, nu îmi dă această posibilitate. cu el nu pot decât să fac 5 fişe-doc diferite ale aceluiaşi fragment pentru cele 5 variante şi să le citesc în paralel ca să văd diferenţele de text între variante, dacă apuc să le sesizez cu ochiul. asta ia f mult timp şi e total contraproductiv. excel îmi dă posibilitatea cumva să fac asta dar într-un mod f barbar, grosolan iarăşi contraproductiv. nu pot deşira textul cuvân cu cuvânt şi insera cuvintele în căsuţe şi apoi să vin cu cealaltă varintă de text care poate avea un cuvânt lipsă faţă de prima şi, deci, va trebui să las o căsuţă liberă etc. refuz modul ăsta de lucru. îmi trebuie un soft care să prelucreze text după nişte funcţii, criterii pe care să i le dau eu. aşa a apărut acces, care am înţeles că suportă astfel de funcţii dar nu am încercat pentru că nu mă pricep atât la computere. în timp a apărut nevoia să relaţionez cu fragmentele respective alte texte distincte unele de altele dar care să vreau să le relaţionez şi între ele etc. e destul de greu de explicat. oricum, sunt sigur că v-aţi făcut o idee. mă gândesc că macintosh are cel puţin mai multe posibilităţi decât windows. ideea e că am nevoie să lucrez cu texte de mai multe limbi, alfabete, variante, fonturi, culori etc.
Da. Am primit și mesajul privat.
1. De unde ești? Dacă nu e secret, completează la profil locația. Dacă ești loco, mai simplu ne întîlnim, decît să-ți explic pe sute de rînduri.
2. Dacă nu ești din buc, fii mai clar și mai concis. Dacă pricep, folosești texte multi-script, concret română și greacă veche, poate și latină, poate și ebraică. Da, pe lîngă Word 2004, ai și aplicații special dedicate lucrului cu texte de acest tip, Mellel și Nisus. Ar trebui să le descarci, vor funcționa în regim shareware, apoi poți alege unul dintre ele. Mai sînt și altele, dar sub astea două.
3. Nisus poate face și ordonare alfabetică automată a fiecărui paragraf (de ex., ai paragrafele unei lucrări și vrei să le reordonezi alfabetic, să iasă un lexicon).
4. Dacă ai neclarități legate de fonturi, diacritice, fonturi pt greacă/ebraică specifică. Totul se poate.
o sa ne intalnim in bucuresti sigur prin februarie. multumesc!
da, lucrez cu romana, greaca veche, latina. ebraica mai putin.
nu am mac inca. vreau sa imi iau. deocamdata te intreb daca mac ofera mult mai multe aplicatii pentru texte decat windows. daca da, ramane sa imi iau mac, sa imi iau programele respective, sa ne intalnim, sa ne lamurim, sa le rezolvam pe toate. deocamdata inceputul e fulminant pentru mine. sunteti f rapizi! multumesc de promptitudine!
multumesc de incurajari! nu mai am ezitari.
un lap top mac se poate conecta la orice monitor extern sau doar la monitoare externe macintosh?
se pregateste pt 2008 vreun mac nou?