salutare tuturor,
in primul rand multumesc administratorilor forumului ca au facut ce au facut sa reusesc sa ma inscriu si eu pe forumul asta.
marturisesc ca pina azi dimineata nu stiam ca existati
acum 2 zile m-am hotarat sa incerc (a se citi, sa ma joc) cu un laptop apple si acum cateva ore bune am reusit sa cumpar de pe ebay un model destul de curatel de ibook g3 cu procesor la 800 mhz, 640 mb de ram, 32 de video, 30 gb hdd, cdrom si display de 12”.
nu am folosit niciodata asa ceva (lucrez pe PC-uri, sub windows, linux, bsd de approx. 14 ani) si nici nu am vazut prin zona mea utilizatori de mac.
abia de astazi dimineata ma documentez, citesc de os x, de experienta celor de pe forumul macuser..
laptopul descris mai sus l-am luat pentru chestii usoare, browsing, lite multimedia, web authoring , procesare grafica primara, nimic prea complex..
intrebarea mea pentru voi este daca am facut o alegere buna in 300 usd si daca laptopul se va comporta bine la ce doresc sa-l folosesc. am inteles ca voi primi si cdurile originale de panther, voi putea sa upgradez la tiger apoi?
din ce-am citit am mai inteles ca puterea de procesare a powerpc-ului de 800 mhz e un fel de echivalent la un intel pentium la 1,5 ghz, adevarat?
multumesc frumos, sper ca n-am uitat vreo intrebare, de emotie c-am reusit sa ma inscriu aici sunt sigur ca mi-a scapat ceva.
p.s. laptopul imi va veni in vreo 2 saptamani asa ca incerc sa ma documentez cat mai bine pina atunci
Felicitari pentru achizitie si bun venit in Forum.
Ibook-urile de 12 inch sint bijuterii, iar la banii astia achizitia merita (sper ca te-ai interesat si de posibilele probleme cu placa video).
Pentru lite usage e ok, iar upgradeul la Tiger e chiar recomandabil sa il faci> vei simti diferenta. Cu echivalenta ibook G3 - Pentium 1,5 m-as cam indoi insa, cel putin in cazul Ibook-ului.
Pe ansamblu, e un laptop usor de transportat, cu autonomie mare (la care puține portabile cu Windows ajung), cu un sistem de operare stabil, cu o multime de posibilitati. Arunca o privire si in WIKI, sigur îți va folosi.
din ce-am citit am mai inteles ca puterea de procesare a powerpc-ului de 800 mhz e un fel de echivalent la un intel pentium la 1,5 ghz, adevarat?
E o echivalență destul de grosolană, nu neapărat ca estimare a performanței în sine, cât ca alegere a subiectului echivalenței. Măsurarea puterii de procesare prin frecvență funcționează numai pe aceeași platformă. Diferențele de arhitectură sunt mult prea semnificative pentru a face o asemenea echivalență la modul general—poate doar vorbind de un benchmark particular.
Ce poți spune, dacă insiști, e că un PowerPC la 800 MHz este semnificativ mai rapid ca un (să zicem) Pentium III la 800 MHz.
Bravo, ma bucur si ca te-ai inscris si ca te-ai hotarat la Mac.
Daca lucrezi pe BSD, ar trebui sa fi mester si pe Mac, pentru ca Darwin (mațele lui Mac OS X) este un pui de FreeBSD.
La 200 eur mi se pare foarte OK pentru un laptop, chiar daca e vechi. Sa verifici cat te mai tine bateria, s-ar prea putea sa fie dusa; iti comanzi alta la iStyle, NouMax, sau store.apple.ro.
Pentru ce vrei sa faci, e OK, o sa-ti placa. Tiger o sa mearga frumos pe el. La o adica, daca te mananca, poti pune si Leopard (vezi pe Wiki), dar ar mai trebui RAM.
Bafta.
P.S. Noi astia, macuserii, nu prea le avem cu benchmarkurile. Ne mai paleste din cand in cand, dar in general suntem multumiti si nu ne roade de performanta in cifre. Merge treaba = totul e OK.
G3 nu are Altivec (un fel de SEE, pentru multimedia); dar asta nu inseamna ca nu vede DivX-uri (insa s-ar putea sa se gatuie la cele mai pretentioase).
[ Modificat: 05 Ianuarie 2008 12:06 AM de altero ]
Bravo, ma bucur si ca te-ai inscris si ca te-ai hotarat la Mac.
Daca lucrezi pe BSD, ar trebui sa fi mester si pe Mac, pentru ca Darwin (mațele lui Mac OS X) este un pui de FreeBSD.
am citit despre asta si abia astept sa vad ce-mi ofera terminalul
La 200 eur mi se pare foarte OK pentru un laptop, chiar daca e vechi. Sa verifici cat te mai tine bateria, s-ar prea putea sa fie dusa; iti comanzi alta la iStyle, NouMax, sau store.apple.ro.
Pentru ce vrei sa faci, e OK, o sa-ti placa. Tiger o sa mearga frumos pe el. La o adica, daca te mananca, poti pune si Leopard (vezi pe Wiki), dar ar mai trebui RAM.
de fapt 266 laptopul + 60 airportul + 60 upgrade la 640 mb..
mai gasesc acumulator de G3? in Romania?
tipul de la care am rezervat/cumparat laptopul m-a asigurat ca desi e “used”, nu se simte, nu se vede decat foarte putin,
atit ecranul, tastatura cat si hardul sunt ok, si bateria tine cel putin 2 ore..
Bafta.
P.S. Noi astia, macuserii, nu prea le avem cu benchmarkurile. Ne mai paleste din cand in cand, dar in general suntem multumiti si nu ne roade de performanta in cifre. Merge treaba = totul e OK.
G3 nu are Altivec (un fel de SEE, pentru multimedia); dar asta nu inseamna ca nu vede DivX-uri (insa s-ar putea sa se gatuie la cele mai pretentioase).
well, sincer nu am pretentii inumane, sunt doar curios sa vad intai sistemul de operare, aplicatiile oferite prin el, si abia apoi o sa incerc un player video, ceva mp3-uri, poate niste streamuri, in acelasi timp o sa navigheze pe web, putin messenger, sunt foarte foarte curios cum se comporta.
multumesc tuturor pentru raspunsuri, apreciez aportul de informatie cat si de incurajari
O excelenta prima optiune pentru intrarea in lumea mac. Mai incolo, daca o sa ai pretentii mai mari si o sa faci bani cu el… o sa vrei ceva mai scump, care sa stie si windoze in emulare, mai rapid, mai subtire…
Sa-l folosesti cu placere!
uhm, asadar pretul meu o sa fie la vreo 400 usd cu totul (laptop + wireless + memorie + transport)..
aveti idee cat o sa platesc (daca o sa platesc) la vama?
multumesc.
uhm, asadar pretul meu o sa fie la vreo 400 usd cu totul (laptop + wireless + memorie + transport)..
aveti idee cat o sa platesc (daca o sa platesc) la vama?
multumesc.
Bun venit. Acuma, sincer, era mai util să pui întrebările astea ante eventum, nu post eventum… Acele modele sînt azi rarități, ca atare 300 usd nu e mult pt cine iubește un mac (ar fi un pic multișor pt cine nu are aplecare pt așa ceva, dar fiind vechi în tagmă, chiar dacă nu în lumea mac, poate merită). Pînă ajunge aici, prețul va sălta, probabil, spre 400 usd ceea ce devine o mare iubire acest mac.
Acuma, spre comparație, cu 500-700 euro iei generații mai noi de mac-uri, mai performante. Convertit în USD, cu 700-1000. Să nu-ți pară rău, e sculă frumoasă, deși - evident - depășită de evenimente.
După ce sosește și o butonezi, revino cu întrebări punctuale, dacă e cazul.
pretul total e de 400 usd. tot. cu exceptia vamii, care nu stiu ce si cum ca nu am mai cumparat din afara chestii fizice.
oricum nu-mi va parea rau, nu sunt muritor de foame, vreau doar sa vad ce e cu macul si eventual sa si folosesc laptopul prin casa pentru chestii usoare
thx!
o sa vezi ca poate si chestii mai grele
iar pretul e unul bun
pai de ex: o sa rulez un browser cu mai multe taburi daca se poate, un mp3 player, un editor text, diferite metode de remote connect, ssh, vnc, un player video.. cam asa ceva.
am impresia ca am pe undeva un dvd de la un card lexar cu corel paintshop pro si pentru mac
cateva adrese de web unde gasesc aplicatii freeware pentru max os X ?
multumesc.
Probabil ar fi fost mai OK sa intrebi inainte sa cumperi, dar cred ca e un pret decent, avand in vedere si accesoriile.
Nu stiu cum sa-ti spun… dar pregateste-te psihic ca nu prea-ti va placea sa continui lucrul pe windows, chiar daca in interes de serviciu n-ai de ales. La cat de frumos si smooth ruleaza OS X, sunt sigur ca prietena ta va fi geloasa pe MAC. Nu rade, n-am glumit!
o sa vezi ca poate si chestii mai grele
iar pretul e unul bun
pai de ex: o sa rulez un browser cu mai multe taburi daca se poate, un mp3 player, un editor text, diferite metode de remote connect, ssh, vnc, un player video.. cam asa ceva.
am impresia ca am pe undeva un dvd de la un card lexar cu corel paintshop pro si pentru mac
cateva adrese de web unde gasesc aplicatii freeware pentru max os X ?
multumesc.
Destule:
în primul rînd
MacUpdate
Versiontracker
apoi multe altele, de exemplu
MacFile
Lifehack
Software Vault
Tripod
Macgamefiles
Pure Mac