deci a mintit un pic cu cel mai subtire… poate cel mai subtire cu OS X.
In fine si mie imi place MBA dar ma enerveaza ca a facut respectivele concesii cand se putea si fara ele…. sau altii pot
Cica va fi disponibil din martie la un pret de 1550 EUR fara TVA (1844 EUR cu TVA). In Germania e 1700 EUR deci se pastreaza taxa de roman de aprox.10%
Da, am vazut si eu asta. Sunt convins ca cei 10% sunt pusi on-top de ai nostri.
Eu nu cred. Eu sunt convins că Saint Steve of Cuppertino pretinde un preț de 20% mai mare special pentru România, iar IRIS, buni la inimă și apropiați de clienți cum sunt, preferă să suporte 10% din buzunarul lor, ca să ne dea nouă cu 10% mai ieftin… deci paharul e pe jumătate plin
din cate vad eu toshiba a anuntat dupa o saptamana, deci nu avea steve cum sa stie ce fac aia. arata ca dracu oricum dar au un avantaj mare daca tine 13 ore bateria.
Să ne înțelegem: cu Macbook Air, Apple a pătruns DE-ABIA ACUM pe piața subnotebook-urilor, unde alte firme activau de multă vreme. Să nu vă faceți iluzii de genul “Apple a deschis drumul” și alte chestii dintr-astea. Subnotebook-uri existau demult.
Canaris, eu lucrez in domeniu. In majoritatea listelor de preturi de la producatori, Ro era trecuta in ROW (rest of the world). Si atunci preturile puteau diferi fata de Europa. De cind Ro face parte din UE, atunci Ro a fost inclusa cu preturile in categoria tarilor din UE. Sunt convins ca in lista de preturi, au aceleasi preturi ca cei din Germania.
Ceea ce face ca la noi sa fie pretul mai mare este faptul ca distribuitorul din Ro nu are acelasi nivel de discount ca cel din Germania. Si atunci distribuitorul trebuie sa-si adauge si el un anumit procent, pentru a putea face loc in margine inclusiv pentru reseller si evident pentru a le ramine si lor ceva. Cam asta cred ca este explicatia.
Evident pot sa ma insel, dar sincer ma cam indoiesc.
Mie laptopul asta mi se pare ridicol ... adica Dell (DELL!) poate sa faca un ultraportabil la care sa poti pune dock, baterii diverse, sa inlocuiesti usor hdd-ul si ram-ul - toate astea in 1.1 kg si Apple se face de ras cu prostia asta cu margini inguste?
Ce sa mai vorbim de Toshiba sau Sony ... sau alti grei in ultraportabile.
Absolut ridicol .. fa dom’le marginile groase si poate pui si niste porturi pe ele. Nu fotografii doftoricite sa para mai ingust decat e in realitate.
Oricum MULT mai important e cat cantareste un laptop si cat ii tine bateria decat cat de subtire este.
Asta e adevarata chestie ridicola: ai un ultraportabil cu baterie fixa, care tine 3-4 ore (practic 2-3). Dupa vreun an te tine sub 2h, si il vinzi cu o pierdere de 1000 de euro. Mission accomplished: Apple o sa aiba atunci alt obiect al dorintelor tale ... tocmai bine, ca de asta incepusei sa te saturi.
Dezamagitor, fata de standard-ul Macbook / Pro, care-s super laptopuri, fiecare fiind cel mai bun in clasa lui. Unde-i macbook pro-ul de 13”, sau tablet-ul mac de 10”.? Bleah!
PS:Si nici NU va fi un status symbol, e prea ieftin ca sa fie asa ceva.
[ Modificat: 26 Ianuarie 2008 09:09 PM de eugenius ]
MBA nu e gandit sa fie singurul calculator din casa.
Esti in america, esti Mac oriented, mai ai acasa un iMac si iti trebuie un calculator cu care sa mergi la scoala sau sa citesti ceva in autobus (ca ei nu merg cu busul doar 10 minute pe care le petrec inghesuiti in picioare). Nu e neaparat orientat spre business class pt ca pretul e accesibil. Nu ai nevoie de baterie interschimbabila ca nu te vei duce cu geanta plina de baterii. Confortul in utilizare este maxim pt ca are ecran de 13.3 si tastatura full size desi are numa 1.3KG si ocupa un volum redus.
Majoritatea nu va puteti imagina categoria de utilizatori caruia i se adreseaza. La fel cum majoritatea aveti un stil de viata in care nu se simte nevoia unui MBA.
Voi vreti un portabil cat mai mic si cu ‘nspe facilitati ca sa puteti sta toata ziua in fata lui acasa.
[ Modificat: 28 Ianuarie 2008 06:37 PM de thesseus ]
As vrea sa te contrazic, daca am un iMac acasa acesta imi acopera nevoia de calculatoare. MBA l-as folosi in afara casei unde rostul lui ar fi sa-si faca treaba suficient de bine incat eu sa nu simt ca nu am calculatorul principal aproape. Ori tocmai ca nu imi ofera aceiasi experienta, ar trebui sa umblu cu o unitate optica externa sau cu un CD de instalare sa imi imprastii soft ca sa pot accesa remote disk .... HDD la 4200 de rotatii pe minut, lipsa porturi de orice fel, fara posibilitatea de conecta o baterie de rezerva, ....intradevar nici nu pot sa-mi imaginez categoria de utilizatori careia i se adreseaza. Mi se pare ca s-a renuntat tocmai la dotarile care l-ar fi facut un ultraprtabil de temut. Se pune accentul pe cei 2,3” in plusa la display si pe tastatura similara celei de la Macbook ( cu care oricum nu ma pot obisnui ).
Si un MBA pentru autobuz, mai ales cat de imbietor e transportul in comun in US, sunt sigur ca asta au avut in minte cand l-au proiectat. Pentru dotarile care le are pretul unui MBA, este exagerat.
Sunt sigur ca cei de la Apple stiu ce au facut, si ca probabil este un produs inaintea timpului sau ...... dar parca e prea din viitor. Preferam un Power Book de 12” actualizat pentru 2008, si pentru el imi pot imagina utilizatorii carora li s-ar adresa.
Vom vedea peste vreo 6 luni cam cate de bine le merge cu vanzarea
Dar mie mi-ar placea un MBA. Acasa am alt calculator iar cand sunt plecat pe undeva nu-mi trebuie firewire, imi ajunge 1 USB (oricum de 10 grame poti sa iti iei un USB HUB), n-am nevoie nici de DVDROM (nu folosesc decat maxim 1 data pe luna un disk optic), n-am nevoie nici de iesire audio optica. Nici nu car dupa mine alta baterie. Daca ar fi la noi cu 1799$ l-as lua. Altfel… mai astept. Daca am acasa un iMac sau MacPro in loc de MB mi-as lua un MBA.
Thesseus daca mergem dupa logica ta - nu am avea nevoie nici de 2GB de ram, se misca acceptabil si cu 512, nici de Core 2 Duo.. na… pentru mess si un filmulet acolo merge si ceva pe la 1Ghz, si tot asa…:)
Cand platesti ~2000$ (1799$ e fara sales tax de 8.5%) un notebook sa-ti ofere o satisfactie cat mai mare. Tocmai asta e diferenta dintre un produs din categoria premium si unul de buget. La un produs “premium” dai foarte multi bani pe “features” - care e posibil nu-ti foloseasca vreodata, dar cel putin produsul incearca sa ofere solutii pentru situatii cat mai diverse.
Cred ca 99% dintre userii de aici ar fi preferat Air-ul cu 5mm mai gros, dar sa fie mai dotat.