Am un MAcbook proaspat cumparat…am o intrebare legata de baterie…cum sa o intretine? Eu de obicei tin laptopul in priza cand lucrez cu el e nevoie sa scot bateria cand lucrez cu el plugged-in? Pana acum cand era in priza imi arata la procentajul bateriei 100% incarcat acum chiar daca e permanent in priza nu mi arata decat 98% este normal?
Multumesc si astept raspuns…
undeva pe pagina asta sus in dreapta este o casuta alba si langa ea scrie search..
poti sa incerci cu incredere…
cauta baterie sau intretinere si vezi ce gasesti
Am un MAcbook proaspat cumparat…am o intrebare legata de baterie…cum sa o intretine? Eu de obicei tin laptopul in priza cand lucrez cu el e nevoie sa scot bateria cand lucrez cu el plugged-in? Pana acum cand era in priza imi arata la procentajul bateriei 100% incarcat acum chiar daca e permanent in priza nu mi arata decat 98% este normal?
Multumesc si astept raspuns…
1. Descarcă bateria complet cam o dată pe lună, poate de două ori, pînă macul intră în somn, apoi pui alimentatorul. Dacă nu ai făcut-o, fă-o acuma. Ai grijă să nu ai nicio operație esențială în curs, cum ar fi arderea unui dvd, că se bulește, desigur.
2. Nu ține bateria permanent la încărcare, cînd se înverzește ledul, scoate alimentatorul. Îl repui cînd se înroșeșete simbolul bateriei din bara de sus.
Acelasi comentariu. Asa cum am am demonstrat pentru Powerbook, un ciclu de functionare consuma cam cat 3 saptamani de stat cu bateria in mac si cu incarcatorul in priza. Deci recomand: tinut baterie in mac, macul in priza (cat se poate). Oricand e nevoie de portabilitate, pe baterie.
Acelasi comentariu. Asa cum am am demonstrat pentru Powerbook, un ciclu de functionare consuma cam cat 3 saptamani de stat cu bateria in mac si cu incarcatorul in priza. Deci recomand: tinut baterie in mac, macul in priza (cat se poate). Oricand e nevoie de portabilitate, pe baterie.
Posibil să fie și așa. Oricum o dai, la maxim trei ani bateria trebuie schimbată, indiferent cît mult o ții sau nu în priză.
Eu nu am citit pînă acum că se recomandă ținerea alimentatorului permanent, chiar dacă bateria e plină, dar posibil să fie așa, dacă s-a demonstrat că ar prelungi viața bateriei.
dacă s-a demonstrat că ar prelungi viața bateriei.
Pai asta am obtinut eu din regresia pe evolutia bateriei la jumatate de an de zile de functionare. oate o fi ca elasticul, peste un prag devine plastic, nu stiu, n-am mai urmarit de cand am trecut pe MBP… m-ai facut curios, o sa citesc din nou sa vad ce mai face bateria…
Naiba stie cum o fi mai bine.
Apple spune ca in fiecare zi sa folosesti Macul si pe baterie. Cel mai nasol e sa lasi mult timp bateria goala.
Eu am schimbat pana acum 2 bateri la PowerBook: una m-a tinut 3 ani, tinand Macul mai mult in priza, cealalta m-a tinut putin peste un an, tinand-o mai putin in priza (facand mai multe cicluri decat cealalta baterie). Ambele calibrate la o luna-doua.
Dar tot nu stiu cum o fi mai bine, poate ca sunt si bateriile de calitati diferite, nu? Asa ca acum tin bateriile cum imi vine, nu ma gandesc sa le scot din priza sau nu. Doar le mai calibrez din cand in cand. Vorba lui Cattus, tot le suna ceasul cand le suna.
Dar daca atunci cand lucrez la mac….scot bateria nu e nici o pb,nu?(excluzand-o pe cea estetica) si l tin doar pe adaptor….
Si vroiam sa intreb daca si voi aveti pb dilatarii plasticului din cauza caldurii laptopului…..ma dernjeaza acest aspect dar bine si eu sunt prea obsedat de detalii
Daca ii scoti bateria sunt 3 efecte negative:
- procesorul o sa mearga mai incet, cam la 50% din viteza (sa nu zici ca nu ti s-a zis, cauta pe google de ce)
- daca te impiedici de fir, pierzi tot ce n-ai salvat plus ca fortezi sistemul inchizandu-l “de la butonul verde”
- bateria sta nefolosita si se stie ca pe raft baterile se consuma la fel ca in mac, daca n-o lasi la 50% incarcare poate si mai rau. Corolar: o baterie descarcata de tot poate sa moara definitiv chiar daca e noua.
Deci las-o in mac!
Se dilata plasticul? Pe bune? Cu cat? 0,01% la fiecare grad celsius (coef de dilatare)? Cum vezi tu asta cu ochiul liber? Sau tii macul sub microscop?
Daca ii scoti bateria sunt 3 efecte negative:
- procesorul o sa mearga mai incet, cam la 50% din viteza (sa nu zici ca nu ti s-a zis, cauta pe google de ce)
- daca te impiedici de fir, pierzi tot ce n-ai salvat plus ca fortezi sistemul inchizandu-l “de la butonul verde”
- bateria sta nefolosita si se stie ca pe raft baterile se consuma la fel ca in mac, daca n-o lasi la 50% incarcare poate si mai rau. Corolar: o baterie descarcata de tot poate sa moara definitiv chiar daca e noua.
Deci las-o in mac!
Se dilata plasticul? Pe bune? Cu cat? 0,01% la fiecare grad celsius (coef de dilatare)? Cum vezi tu asta cu ochiul liber? Sau tii macul sub microscop?
nu, se dilata prin faptul ca se vede si se aude atunci cand apesi pe el…ma bine spus “scartaie”.... apar mici deformari
Dar daca atunci cand lucrez la mac….scot bateria nu e nici o pb,nu?(excluzand-o pe cea estetica) si l tin doar pe adaptor….
Si vroiam sa intreb daca si voi aveti pb dilatarii plasticului din cauza caldurii laptopului…..ma dernjeaza acest aspect dar bine si eu sunt prea obsedat de detalii
Nu-ți face iluzii, bateria aia tot circa trei ani ține, dacă ține mai puțin, ai ghinion. Știu, te gîndești că stai cu bateria scoasă, folosești numai alimentatorul și o vîri cînd mergi la drum, sperînd că va ține bateria aia zece ani! Iluzii…
Dacă totul decurge bine, tu vei fi sănătos, iar macul de asemenea, peste circa trei ani ia în calcul vreo sută de euro pt o baterie nouă, poate mai scad prețurile pînă atunci, poate mai cresc…
P.S. Dacă, totuși, scoți bateria și nu o folosești timp îndelungat, la carte zice să o încarci pe la 50 %, deci nici goală să nu fie, nici ochi de plină. Eu zic că îți creezi angoase existențiale inutile.
[ Modificat: 08 Ianuarie 2008 11:35 PM de Cattus Thraex ]