După niște probleme inițiale (“hal.dll is missing”, de care sunt pline forumurile), am reușit să instalez WinXP SP2 pe iMac-ul din dotare, cu Leo instalat. A mers perfect timp de câteva săptămâni (sau, mă rog, preț de vreo 10 accesări, că mai mult nu l-am folosit). Apoi am upgradat memoria de la 1 la 4 GB iar Win a refuzat să mai booteze. Am bănuit că-i memoria de vina, fiind 4 GB - Win fiind varianta x86 și nu x64, pot să apară probleme. Și, apropo de asta, nu înțeleg decizia ilogică a celor de la Apple de a oferi suport doar pentru variantele 32bit ale Win (tot e bine că BootCamp nu funcționează decât cu Win98, totuși…)
Ce se întâmplă: dacă încerc să bootez în XP (ținând tasta alt/option apăsată), în momentul în care dau clic pe HDD-ul de Win îngheață. INSTANT. Nu am altă opțiune decât să închid macul de la butonul din spate.
Am încercat următoarele:
- safe boot: se poate boota în mod safe în Win apăsând tasta F8 - dar cum la mine îngheață instant în momentul clicului pe partiția de Win, n-am cum să ajung la opțiunea asta;
- boot from XP install CD: nu merge; exact ca și în cazul selectării partiției de Win, când dau clic pe CD-ul Win îngheață instant;
- boot from Norton Ghost CD: după instalarea Win am făcut imaginea de back-up cu NG; din păcate, la clic-ul pe CD-ul NG, îngheață instantaneu, ca în cazurile de mai sus;
- am încercat să-l forțez să booteze de pe CD, apăsând “C” în loc de “alt/option”: degeaba, se blochează, ecranul rămânând alb (ceea ce unii numesc “White Screen Of Death” pe forumul Apple)
- am bootat în OS X, am deschis BootCamp și am selectat opțiunea “Start Windows Installer”: sistemul s-a restartat dar tot n-a bootat de pe discul de XP, ecranul rămânând alb.
Acestea fiind spuse, mă îndoiesc că problema e de la upgrade-ul de memorie de la 1 la 4GB (pe care OS X o recunoaște fără probleme). Ce e ciudat: pot accesa partiția de Win (NTFS) din OS X fără probleme.
M-am gândit să încerc să instalez Vista în loc de XP, dar pe forumul Apple am văzut că unii au exact aceeași problemă cu Vista.
Dacă are cineva vreo idee - sau s-a mai confruntat cu problema asta - aș fi recunoscător să-mi spună și mie cum a rezolvat. În afară de timp pierdut nu e mare scofală să reinstalez iar Win și programele necesare, dar nu am nici o garanție că, după alte câteva zile sau săptămâni, n-o să pățesc iar același lucru…