Eu sunt un proaspăt switcher de pe Windows. De fapt, nu aşa de proaspăt, pentru că am avut Mac pe vremea când LC era cool iar Quadra aveau numai iniţiaţii. Între timp viaţa m-a împins la Win şi acum am putut să mă reîntorc. Cu toate că nu sunt un novice chiar absolut, sunt suficient de aproape de zero ca tranziţia să-mi fi fost destul de grea. Şi încă nu am terminat-o. Cred că sunt mulţi ca mine şi cred că ar beneficia de o secţiune de forum dedicată lor. Aici s-ar putea posta sticky-uri cu ce să faci mai întâi, cu ce să eviţi, linkuri către posturile utile din forum, poveşti ale altor switcheri, etc.
Altminteri, mereu apare câte unul nou care sâcâie membrii vechi cu întrebări banale, care s-au mai discutat de n ori. Funcţia de “search” din forum nu ameninţă în vreun fel supremaţia Google; dă rezultate vagi şi deloc la obiect. Ştiu, pentru că am încercat. Poate că un proaspăt mutat are mai multă disponibilitate să răspundă întrebărilor prosteşti ale altui proaspăt mutat şi oricum experienţele lor sunt mai relevante.
Pusă undeva sus printre primele ca să o vadă noi veniții.
Cu regulament local gen:
“Cine întreabă: întrebati politicos, citet, fără prea multe majuscule si semne de exclamare si nu vă asteptati la un răspuns imediat”
“Cine răspunde: Răspundeți la obiect sau nu răspundeți deloc. Indiferent cât de stupidă pare o întrebare. Eventual doar cereti o clarificare. Băscăliile păstrati-le pentru celălalte forumuri.”
Pusă undeva sus printre primele ca să o vadă noi veniții.
Cu regulament local gen:
“Cine întreabă: întrebati politicos, citet, fără prea multe majuscule si semne de exclamare si nu vă asteptati la un răspuns imediat”
“Cine răspunde: Răspundeți la obiect sau nu răspundeți deloc. Indiferent cât de stupidă pare o întrebare. Eventual doar cereti o clarificare. Băscăliile păstrati-le pentru celălalte forumuri.”
Sună bine ... ce părere aveti ?
Suna minunat. Mai ales ca trimiterile de genul DA SI TU UN SEARCH (pe orice ton ar fi facute) nu duc nicaieri: rezultatele sint rareori cele asteptate (cum s-a spus), iar manera cam dă lehamite, mai ales in cazul celor ce nu prea stiu cu ce se maninca un Windows, darămite un OSX.
Sună bine ... ce părere aveti ?
Suna minunat. Mai ales ca trimiterile de genul DA SI TU UN SEARCH (pe orice ton ar fi facute) nu duc nicaieri: rezultatele sint rareori cele asteptate (cum s-a spus), iar manera cam dă lehamite, mai ales in cazul celor ce nu prea stiu cu ce se maninca un Windows, darămite un OSX.
Cu tot respectul, atrag cuvios atențiunea că mulți, foarte mulți, pun întrebări fără măcar să citească un rînd sau rînduleț, nici măcar topicurile evidente, cu titluri care sar în ochi. Nu dau exemple, să nu zică cineva că am ceva cu oareșicine.
Apariția noii rubrici nu va cruța pe nou veniți de un minim efort, măcar de politețe. Părerea mea…
Cattus: de aia am pus acel: “nu va asteptati la un răspuns imediat”. O să scriu acolo și de search.
.ral:cr: ar fi bun dacă ar exista destulă informatie în el. va fi mentionat si el in acel mini-regulament care nu-l citeste nimeni.
Cattus: de aia am pus acel: “nu va asteptati la un răspuns imediat”. O să scriu acolo și de search.
.ral:cr: ar fi bun dacă ar exista destulă informatie în el. va fi mentionat si el in acel mini-regulament care nu-l citeste nimeni.
Poate mai dăm un brînci la acel wiki, acuma mă ocup de finalizarea textului pt manual. Eu zic că apare anul ăsta, dacă dă Domnu’, poate chiar pîn’ la vară.
Si eu zic ca ar merita incercata rubrica asta, macar pana s-o mai popula Wiki-ul cu chestii relevante pentru incepatori. Ca par a fi din ce in ce mai multi.
desigur că există tot felul de exemple de lipsă de bun-simţ, în esenţă, printre noii veniţi. Eu nu cred însă că bunul simţ s-a adunat aşa, miraculos, doar la un grup şi l-a ocolit pe celălalt. Sunt exemple şi exemple, de ambele părţi. Eu, unul, ca nou venit, am încercat să respect regula jocului cum m-am priceput. Uneori mai bine, alteori mai prost, dar am încercat mereu. Asta nu m-a scutit de nimic. Am primit mult ajutor, (pentru care mulţumesc), dar şi remarci în doi peri, suficient-arogante. Adeseori lecţiile cu pricina ocupau mult mai mult spaţiu şi cereau mult mai mult efort decât răspunsul însuşi. Rolul lor nu era să ajute, ci să apostrofeze. Mă rog. Fiecare cu ale lui.
În fine, ca să n-o lungim, eu cred că cei care debutează pe Mac de pe Win au parte de o experienţă aparte, la care un user vechi de Mac se poate mai greu raporta. Eu, de pildă, nu înţelegeam o mulţime de lucruri elementare când am început să citesc aici şi am petrecut ore desluşindu-le. Cred că e util un loc unde să fie oamenii luaţi mai cu binişorul şi mai cu răbdare, evident de către cei care au aşa ceva de dat. Ceilalţi, pot să nu viziteze niciodată secţiunea
desigur că există tot felul de exemple de lipsă de bun-simţ, în esenţă, printre noii veniţi. Eu nu cred însă că bunul simţ s-a adunat aşa, miraculos, doar la un grup şi l-a ocolit pe celălalt. Sunt exemple şi exemple, de ambele părţi. Eu, unul, ca nou venit, am încercat să respect regula jocului cum m-am priceput. Uneori mai bine, alteori mai prost, dar am încercat mereu. Asta nu m-a scutit de nimic. Am primit mult ajutor, (pentru care mulţumesc), dar şi remarci în doi peri, suficient-arogante. Adeseori lecţiile cu pricina ocupau mult mai mult spaţiu şi cereau mult mai mult efort decât răspunsul însuşi. Rolul lor nu era să ajute, ci să apostrofeze. Mă rog. Fiecare cu ale lui.
În fine, ca să n-o lungim, eu cred că cei care debutează pe Mac de pe Win au parte de o experienţă aparte, la care un user vechi de Mac se poate mai greu raporta. Eu, de pildă, nu înţelegeam o mulţime de lucruri elementare când am început să citesc aici şi am petrecut ore desluşindu-le. Cred că e util un loc unde să fie oamenii luaţi mai cu binişorul şi mai cu răbdare, evident de către cei care au aşa ceva de dat. Ceilalţi, pot să nu viziteze niciodată secţiunea
În esență, unii dintre noi sînt mai glumeți, poate chiar miștocari (mă număr printre ei), presupunînd că – într‑adevăr – umorul, fie și mai prost uneori, este un mod de a scăpa de stress. Am observat că mulți nou veniți îs mai supărăcioși de felul lor. Unora le trece, dacă nu au complexe, altora nu. Sper să fii dintre cei cărora umorul le șade bine și care, chiar dacă se supără, nu pun la răboj.
Cred că primul lucru pe care AR TREBUI să-l facă un nou venit ar fi să facă un cliculeț pe Wiki. Nu-s toate temele abordate, dar multe sînt. (Sar peste faptul că nou veniți mai supărăcioși de felul lor chiar ar fi sărit la bătaie, ne criticau cum că nu-ș ce temă nu era acolo). Al doilea lucru ar fi să citească un pic temele importante sub un anume domeniu. Unele sar în ochi.
Concluzie: se poate pune un butonaș pt transfugi (așa traduc eu switcheri), dar pariez pe ce sumă vreți că nou veniții, transfugi sau nu, nu vor citi un rând, se vor duce direct să pună întrebări, chiar dacă la întrebarea lui era un subiect mare chiar de azi-ieri și chiar la vedere.
Acuma, nu că aș fi cîrcotaș sau miștocar cu orice preț. Părerea mea este că un asemenea buton este inutil, de vreme ce scopul oricărui forum este să pună probleme și să încerce întrajutoarea membrilor. Rareori scriem aici pe tema „ce frumos e Steve și ce mașini frumoase face”, scriem însă pe teme precum „mi-a crăpat aplicația x”, „nu mă pot conecta la net, ce naiba fac?” etc.
Forumul e organizat destul de logic, pe teme, cum se face în general. Un buton Transfugi cum ar fi organizat? Nu tot pe teme? Păi transfugu nu tot acolo se duce, dacă se duce, la teme? (În general, nu se duce, întreabă și așa va face cu sau fără butonul ăsta).
A mai fost tentativa de a pune pagini în engleză, pt niscai străini. Da, au fost cîțiva, foarte puțini, dar - cum anticipam - s-a abandonat ideea, nu are rost. Dacă adminii țin neapărat, se poate pute butonul Rinofug pentru transfug, părerea mea este că nu are rost, neavând nici utilitate, nici finalitate.
P.S. Tocmai am dat o formă coerentă, la wiki, textului despre „cum formatez discul extern?” A fost o întrebare care s-a pus de vreo cinci ori în ultima lună, că d-aia ziserăm să o punem la wiki. Hai să vedem dacă o citește cineva, mai ales dintre nou veniți.
[ Modificat: 30 Ianuarie 2008 04:00 PM de Cattus Thraex ]
Search-ul nu ține nici de educație, nici de nimic. Un forum de discuții exact asta este: un loc în care lumea discută. Nu e nici enciclopedie, nici colecție de tips & tricks. Cine vrea caută, cine nu - nu. Nu e obligatoriu. Pe mine sincer mă enervează apostrofările gen “dă și tu un search… etc. etc.”. Dacă pe mine mă deranjează o întrebare pusă de N ori, nu mă bag în discuție și gata. Sau dacă mă mănâncă degetele să scriu ceva, atunci mai bine-i dau omului un răspuns, chiar dacă-l dau a zecea oară. A ajuns lumea să se scuze: “știți, îmi cer scuze, am căutat din răsputeri și n-am găsit nimic, așa că pun și eu întrebarea asta…”. Nu e normal. Un forum nu ar trebui să intimideze pe nimeni.
si nu search-ul tine de educatie, mot-a-mot…
dar de la educatie pleaca tot, inclusiv felul in care-ti structurezi informatiile, felul in care scrii, felul in care stii sau nu sa cauti ceva pe net etc
daca nu te poti descurca in 10 categorii, in 10+n va fi mai usor oare?
‘da un search’ nu este neaparat o apostrofare, mai degraba o indicatie folositoare, ca undita aceea data omului care murea de foame