EDIT: De remarcat este ca e vorba doar despre un technology preview deci inca nu e release final…
Am pus un KDE mai de multișor pe acest PB. Păi sigur că acest KDE nu are legătură cu rularea aplicațiilor, pur și simplu înlocuiește interfața Aqua cu KDE, asta e tot. Este situația inversă, cînd unii linuxiști visau interfața Aqua peste linux.
Pai eu am inteles ca asta e idea cu KDE4 adica rularea aplicatiilor Linux din finder si am citit asta si pe site la ei si anume “Running apps should usually work from Finder.”
Inca nu lam incercat asa ca e posibil sa ai dreptate Cattus….
KDE nu este nimic mai mult decât un mediu desktop + un car de aplicații care folosesc kdelibs. Kdelibs e bazat pe Qt, Qt rulează nativ sub OS X => KDE 4 poate rula nativ sub OS X fără a mai folosi X11. De înlocuit interfața Aqua, n-o înlocuieşte. Cam asta-i toată măgăria. Nu rulează “aplicații Linux” fără X11 sau Fink (de fapt alea nici nu sunt aplicații Linux…), ci aplicații din suita KDE.
KDE 4 e un mediu desktop chiar OK şi îi înțeleg utilitatea sub Linux. Sub OS X… nu prea ştiu de ce l-ar folosi cineva day-to-day, nepunând la socoteală spațiul destul de nesimțit pe care îl ocupă.
KDE nu este nimic mai mult decât un mediu desktop + un car de aplicații care folosesc kdelibs. Kdelibs e bazat pe Qt, Qt rulează nativ sub OS X => KDE 4 poate rula nativ sub OS X fără a mai folosi X11. De înlocuit interfața Aqua, n-o înlocuieşte. Cam asta-i toată măgăria. Nu rulează “aplicații Linux” fără X11 sau Fink (de fapt alea nici nu sunt aplicații Linux…), ci aplicații din suita KDE.
KDE 4 e un mediu desktop chiar OK şi îi înțeleg utilitatea sub Linux. Sub OS X… nu prea ştiu de ce l-ar folosi cineva day-to-day, nepunând la socoteală spațiul destul de nesimțit pe care îl ocupă.
Păi nu are niciun rost în MAC OS X, e - din cîte țin minte - un exercițiu al celor care exersează interfețe grafice. Sînt în lumea asta studenți care scriu tot felul de programe și de alte minuni, au și ei lucrări de diplomă etc. etc. Este și motivul pt care am testat odată, de mult, apoi am șters acel KDE pt PPC, ce D-zeu să fac cu el?
Cattus: un program cu interfață KDE va putea fi scris o singură dată și compilat fără modificări/portări pe Linux/Unix/OSX/Windows (și în curănd și pe telefoanele Nokia). Visul dezvoltatorilor de software.
More or less… de fapt, un program cu interfațâ Qt poate fi scris o singură dată şi compilat, în principiu (i.e. dacă e scris utilizând numai Qt, eventual şi alte biblioteci la fel de portabile), pe Unix/OS X/Windows şi pe ce o mai rula Qt. Sunt sisteme pe care Qt rulează, dar KDE nu; sigur, gama sistemelor aflate în situația asta s-a restrâns oarecum odată cu KDE 4 (practic, numai la sistemele embedded, pentru care există Qtopia). Totuşi, valoarea KDE ca mediu de dezvoltare în sine mi se pare, sincer, relativ redusă—nu văd cine ar vrea să scrie o aplicație de 2-3 MB şi să care după el vreo 60 MB de framework-uri, în condițiile în care, pe platforme non-Unix, install base-ul KDE cred că se măsoară în sute de instalări. Utilitatea ca mediu desktop există în schimb, dar nu pe OS X, poate cel mult pe Windows. Cine l-ar folosi sub OS X… dezvoltatorii KDE?
Sincer, nu, adică nu aparțin nici măcar împreună. KDE e folosit sub Linux pentru că inițial Qt, pe care KDE e bazat, rula numai pe Linux (şi avea o versiune care dădea numai segfault-uri pe Solaris), însă altfel funcționează foarte bine pe orice care poate compila şi rula Qt, de la Windows la… wtf, IRIX & co.
De ce a fost aşa greu de curățat discul după KDE4 n-aş şti să-ți spun, există deja un pachet în MacPorts.
bine acuma, facem aici teoria chibritului. apartin impreuna in sensul ca aproape orice distributie mare vine ori cu gnome, ori cu kde (ai optiune). nu tot despicam firu in patru aici!
Pe mine m-ar interesa, de exemplu, sa rulez AmaroK nativ in OSX. Cu KDE4 se poate, insa ultima oara cand am incercat arata si se “simtea” ca un peste pe uscat.
Pe mine m-ar interesa, de exemplu, sa rulez AmaroK nativ in OSX. Cu KDE4 se poate, insa ultima oara cand am incercat arata si se “simtea” ca un peste pe uscat.
Tocmai am compilat Amarok pe un comp cu windows si merge ok. Asteapta pana la release-ul Amarok2.