Navigation

 ·   Wiki Home
 ·   Wiki Help
 ·   Categories
 ·   Title List
 ·   Uncategorized Pages
 ·   Random Page
 ·   File Upload
 ·   Uploaded Files
 ·   Recent Changes
 ·   RSS
 ·   Atom
 ·   What Links Here

Active Members:

Search:

 

Create or Find Page:

 

View .NET pe Mac OS X

De ce .NET sub Mac OS X?

De-a lungul timpului, odata cu evolutia fiecarui sistem de operare, s-au conturat anumite “curente” sau, mai bine spus, metode de abordare. Atat din punct de vedere al interactiunii utilizator-masina, cat si al modului intrinsec de lucru al fiecarui sistem. Astfel, conform filosofiei fiecarui sistem in parte, au aparut framework-uri si medii specifice de dezvoltare.
Astfel, de aproximativ sapte ani, avem .NET Framework pentru Windows, care a revolutionat programarea pentru platforma Microsoft, oferind o standardizare puternica si eficienta a claselor, obiectelor si procedurilor ce pot fi folosite pe aceasta platforma. Un framework ce a evoluat rapid si continua sa o faca, ajungan din prezent la versiunea 3.5. Totodata, IDE-ul aferent este arhicunoscutul Visual Studio, in prezent versiunea 2008.
Pentru preferatul nostru Mac OS X, avem de asemenea un framework puternic, pe nume Cocoa. Abordarea acestui framework este, bineinteles, putin diferita de .NET-ul Microsoft-ului. Insa, IDE-ul Xcode a facut tot posibilul sa devina competitiv si sa reuseasca sa atraga tot mai multi programatori pe platforma Apple.
In fond, evolutia si popularitatea unui sistem de operare depinde de programatorii ce scriu aplicatii pentru acesta. Cu cat mai multi programatori, cu atat mai multe aplicatii deci, mai multa popularitate.
Traind intr-o lume online, portabilitatea codului este un aspect din ce in ce mai abordat. Se cauta limbaje capabile si fiabile dar, in acelasi timp, portabile. Serverele web disponibile fiecarei platforme au, in momentul de fata, aceleasi capacitati de gazduire a paginilor scrise in diferite limbaje. Pe langa limbaje cum ar fi PHP si Java/JavaScript, in ultimii ani, ASP (si, de sapte ani, ASP.NET ) a castigat din ce in ce mai multa popularitate pentru capacitatile sale. Mai ales integrarea ASP cu limbaje .NET cum ar fi C#, Visual Basic, J# sau C++, a dus la creerea aplicatiilor online high-end.
Daca avem un sistem Mac OS X sau Mac OS X Server, putem gazdui pe el pagini ASP si ASP.NET fara nici un fel de impediment in momentul de fata, datorita suportului oferit deja de ceva vreme acestui limbaj. Dar, gazduirea este gazduire. Asa cum putem beneficia de capabilitatile Mac OS X pentru gazduirea si administrarea aplicatiilor web, dorim sa si putem scrie aceste aplicatii sub acelasi sistem minunat. Daca suntem programatori, mai nou putem face acest lucru.
Mac OS X, fiind un sistem BSD, ofera absolut toate tool-urile, comenzile si compatibilitatea pe care o detine orice alt sistem inrudit cu acesta. Scripturile scrise in PERL, Python sau BASH/SH, cat si programele scrise pentru arhitectura BSD pot rula fara nici o problema, facand doar cateva reglaje necesare prin fisierele de configurare ale sistemului.
Trebuie stiut ca Microsoft a scos de ceva vreme o versiune portata a CLI-ului (Common Language Infrastructure) ce permite compilarea si rularea codului managed (C#). Acesta mai poarta denumirea de “Rotor”. Dar, sa intram in ceva detalii.

Downloadarea si compilarea Rotor
Cerintele acestuia sunt :
-Mac OS X 10.2.
-Apple Developer Tools.
-Instalarea pachetului Tk pentru a putea rula toate sample-urile
-256 MB RAM; 512 MB recomandati.
-Asigurati-va ca BSD subsystem este instalat
-Stuffitâ„¢ Expander 7.0 . Daca nu il aveti, puteti folosi gnutar.
-1 GB spatiu liber pe HDD pentru compilarea distributiei.

Dupa aceea, mergeti la link-ul afisat mai jos si downloadati cele doua fisiere(sscli_20021101.tgz
si sscli_ref_20021101.tgz) - (daca link-ul nu functioneaza, inseamna ca am gresit formatarea Wiki; copy/paste link in address bar-ul browser-ului):
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?familyid=3a1c93fa-7462-47d0-8e56-8dd34c6292f0&displaylang=en


Dezarhivarea
Dezarhivarea celor doua fisiere se face prin metoda clasica, folosind Stuffit. Dezarhivati-le unde doriti (sa aveti 1 GB spatiu liber pe partitia respectiva). Daca nu aveti Stuffit Expander, deschideti un terminal, mergeti in locatia in care ati downloadat cele doua fisiere si tastati urmatoarele comenzi:

gnutar xzf sscli_20021101.tgz

gnutar xzf sscli_ref_20021101.tgz

Compilarea
Dupa ce ati efectuat dezarhivarea, intrati in directorul SSCLI (tot din terminal) si introduceti comanda:

source env.csh

Daca doriti sa aflati cu exactitate ce face aceasta comanda, va rog sa tastati in consola “man source”. Este destul de cuprinzator ;).

Ramanand in acelasi director, odata ce comanda “source” a terminat executia, este timpul sa compilam toata distributia. Astfel, tot din consola, tot in directorul SSCLI, introduceti comanda:

./buildall

Timpul de compilare poate varia destul de mult. De obicei, intre o ora si trei. Pe o masina cu procesor G4 la ~ 550 Mhz si 512 RAM veti oscila in acest interval. Aveti grija ca, pe durata compilarii, sa nu intrerupeti procesul de compilare. Asigurati-va, in cazul laptop-urilor, ca nu ramaneti fara baterie sau curent pe durata compilarii (este cea mai recomandata metoda ca totul sa mearga cat mai lin din prima compilare).

Alias-uri
Dupa compilarea cu succes a distributiei, trebuie sa setam anumite alias-uri. Astfel, intrati din terminal in directorul user-ului dvs. (comanda “cd ~”). Dupa care ,trebuie sa editam fisierul .cshrc aferent contului dvs. Pentru a face asta, chiar daca acesta exista sau nu, aflandu-ne in home directory-ul user-ului dvs., nu trebuie decat sa introducem comanda “pico .cshrc”.
Se va deschide fereastra unui editor, in care trebuie sa dati copy/paste liniilor de mai jos:

alias csc /Users/<;user_name-ul_dvs>;/Desktop/sscli/build/v1.ppcfstchk.rotor/csc

alias clix /Users/<;user_name-ul_dvs>;/Desktop/sscli/build/v1.ppcfstchk.rotor/clix

alias jsc clix /Users/<;user_name-ul_dvs>;/Desktop/sscli/build/v1.ppcfstchk.rotor/jsc.exe

Ajustati caile in functie de locatia in care se afla distributia dvs. Daca ati lucrat pe Desktop, tot ce trebuie sa modificati este “user_name-ul_dvs”.  Acestea sunt caile catre cele trei aplicatii cu care veti interactiona:

csc - compilatorul C#
clix - CLI loader
jsc.exe - JScript.NET

Dupa ce ati facut aceste modificari, apasati Ctrl+X si salvati fisierul sub numele .cshrc .

IDE

De vreme ce inca nu exista IDE-uri dedicate C# sub Mac OS X (exista Dreamweaver si vom mai vorbi la momentul respectiv de altele), cel mai indicat pentru inceput este Project Builder. Pentru asta, folosind Finder, navigati in directorul SSCLI/samples/hello . Acolo veti gasi un fisier C#, un HTML si inca vreo cateva lucruri. Apelati functia Get Info asupra fisierului C# (extensia .cs) si, ulterior, selectati optiunea “Open With:”. Schimbati aplicatia default cu Project Builder, duap care apasati “Change all” pentru a face Project Buidler editorul default pentru fisierele C#.

Salut Mac OS X, din C#!

Clasicul program Hello.
Puteti folosi orice editor doriti.
Creati un fisier nou, cu denumirea “salut.cs”, in care scrieti urmatoarele linii:

using System;

class MainApp {
  public static void Main() {
    Console.WriteLine(“C#: Salut Mac OS X!”);
  }
}

Salvati fisierul. Acum, pentru a il compila, mergeti in consola, navigati catre locatia acestui fisier si introduceti comanda:

csc -out:salut salut.cs

Dupa ce aplicatia s-a compilat, pentru a o rula, in acelasi director introduceti comanda:

clix hello

Dureaza putin rularea aplicatiei (uneori). Nu e cazul sa va faceti griji.

Felicitari! Ati instalat Rotor, ati scris, compilat si rulat primul program in C# sub Mac OS X!

De aici inainte, vom incepe sa exploram enormele posibilitati pe care le avem prin acest framework.

In urmatoarele articole, voi explica in amanunt tot ce trebuie stiut despre dezvoltarea aplicatiilor C# (web si nu numai) sub Mac OS X.

Pana atunci, va urez o explroare placuta aveturierilor si, recomand cu caldura sa cititi documentatia aferenta Rotor. Este multa si cuprinzatoare.

de: Dragos Iorgulescu (Pittick)