Navigation

 ·   Wiki Home
 ·   Wiki Help
 ·   Categories
 ·   Title List
 ·   Uncategorized Pages
 ·   Random Page
 ·   File Upload
 ·   Uploaded Files
 ·   Recent Changes
 ·   RSS
 ·   Atom
 ·   What Links Here

Active Members:

Search:

 

Create or Find Page:

 

View Ajutor-Instalare-CD

Instalarea/reinstalarea sistemului este necesară sau recomandată atunci când, din diferite motive, ceva nu mai marge cum trebuie și nu ai chef să începi să optimizezi. De asemenea, poate te-ai decis să partiționezi discul (vezi discuțiile pro și contra repartiționare). Sau, poate, vrei doar să modifici parola de administrator; sau ești unul dintre cei care primesc/cumpără un mac fără cd/dvd de instalare. În ultimul timp sunt așa de mulți… Teoretic, un mac se vinde împreună cu cd/dvd-urile de instalare, practica arată că, totuși, adesea nu se întâmplă așa. Furate sau nu, cumpărătorul este de bună credință.
Indiferent cum faci rost de setul de instalare pe DVD (anterior pe CD), reține că un anume set este dedicat unui anume tip de mac. Sistemul este, firește, același, dar – din motive de copyright (aplicații incluse pe acel dvd) – instalarea va merge numai pentru acel model de mac, indiferent dacă este din noua generație cu procesor Intel sau din vechile generații cu procesor PowerPC. Mai reține că sistemul 10.4.x (Tiger) se vinde separat („retail”) NUMAI pentru mac-urile cu procesor PowerPC, considerându-se că noile mac-uri Intel vin oricum cu Tiger inclus în pachet. Acest lucru înseamnă că, pentru un mac PPC, poți face rost fie de Tiger „generic” (retail), fie de setul pentru acel tip de mac; pentru mac-urile Intel, trebuie setul dedicat acelui mac, altceva nu va merge. (Viitorul sistem de operare, Leopard, va fi – desigur – instalabil pe orice mac de la G 4/800 MHz încoace, deci va fi „generic” sau „retail”).
1. Sistemul merge perfect, vreau doar să schimb parola (nu o știu, am uitat-o etc.)
- Pui DVD-ul 1 sau DVD-ul „generic” (sau CD-ul 1 dacă ai un mac mai vechi, cu unitate CD) și dai restart din comenzile instalate ale sistemului (nu apăsând pe iconița frumos colorată de pe DVD/CD, care pornește instalarea sistemului).
- Imediat ce auzi acel sunet specific de start („chime”), ții apăsată tasta C până auzi cum sistemul o pornește de pe DVD/CD (discul începe să se învârtă). Aștepți.
- Când vezi pe ecran o listă de limbi, alegi una, probabil engleza și nu mergi mai departe cu instalarea, ci te duci sus, pe bara Apple și alegi resetarea parolei.
- Restart.
2. Vrei să instalezi/reinstalezi/partiționezi/repartiționezi etc.
Asta înseamnă fie instalare de la zero (cu formatarea partiției), fie aducerea la zi a unui sistem mai vechi, fie instalarea peste sistemul vechi (păstrând setările existente). În primul caz, vei pierde toată informația existentă. În celelalate două cazuri, teoretic cel puțin, toate setările și documentele se păstrează (totuși, nu te baza pe asta, salvează totdeauna și cât mai des tot ce crezi că e important; fă asta periodic, în funcție de nevoi: zilnic, săptămânal, lunar).

Alte detalii, descrise pentru sistemul 10.3 și 10.4, dar valabile și pentru 10.5, se află la
http://www.macuser.ro/index.php/forums/viewthread/3119/
E bine să pierzi 10-15 minute pentru a citi cum se face. E relativ simplu și intuitiv.
[Cattus Thraex, 6 sept. 2007, orele 7.00 a.m.]