Navigation

 ·   Wiki Home
 ·   Wiki Help
 ·   Categories
 ·   Title List
 ·   Uncategorized Pages
 ·   Random Page
 ·   File Upload
 ·   Uploaded Files
 ·   Recent Changes
 ·   RSS
 ·   Atom
 ·   What Links Here

Active Members:

Search:

 

Create or Find Page:

 

View Ajutor-Instalare-Classic CD

Deși și pe vremea aceea mac-urile aveau sistemul de operare personalizat (CD-urile pentru, să zicem, iMac arătau altfel decât cele pentru iBook), lucrurile nu erau așa de stricte, astfel că, adesea, un disc sistem pentru iMac se putea folosi și pentru iBook sau invers. Ca atare, dacă ai – să zicem – un iMac G3 colorat, dar un CD sistem pentru iBook cu, tot să zicem, MAC OS 8.5, este foarte posibil să meargă instalarea sistemului (la mine a mers cu câteva teste similare, folosind discuri sistem pentru G3 și pentru G4, câteva modele). Atunci, ca și acum, existau CD-uri de sistem generice („retail”), care se puteau instala pe orice mac fabricat anterior (dar, de regulă, nu mai vechi de 5-6 ani). În esență, modul de instalare nu s-a modificat prea mult:
- Se repornește mac-ul și se apasă imediat după chime (acel sunet specific, se aude imediat după ce se apasă butonul de pornit/oprit) tasta C, apoi se așteaptă încărcarea sistemului din CD.
- Se poate formata/reformata discul cu un utilitar asemănător lui Disk Utility și care se găsește și pe CD-urile mai vechi de sistem. A se reține că formatarea/reformatarea/repartiționarea conduc la pierderea tuturor datelor de pe disc (abia utilitarul din Leopard permite, în anumite limite, repartiționarea fără pierderea datelor de pe disc).
- Se instalează sistemul propriu-zis. Începând cu MAC OS 9, suportul multinațional se află inclus pe CD, pentru sistemele mai vechi se achiziționa separat (Apple Language Kit).
Suportul pentru limba română nu a fost inclus niciodată pe CD-ul de sistem. La un moment dat, acesta se instala de distribuitor, dar nu era nicio regulă. Celor interesați, le pot pune la dispoziție micul kit MacRomanian [Cattus Thraex], trimiteți PM sau e-mail și se rezolvă.
Sistemele „clasice” MAC OS 7-9 sunt mai degrabă pentru nostalgici ca mine, cei care intră acum în lumea mac, chiar dacă au un mac mai vechi, „la mâna a doua”, nu are rost să-și complice viața cu MAC OS 7-9.
IMPORTANT.
- Sistemul clasic nu se poate instala pe mac-urile cu procesoare intel.
- Sistemul „clasic” 7-9 nu se mai poate instala nici pe mac-urile mai noi, G4 și G5 PPC, produse după 2002 ca sistem de boot independent. Pentru aceste mac-uri, Apple oferă emulatorul de „clasic” (MAC OS 9.2.2, adică ultimul sistem clasic), care se află, de regulă, pe ultimul CD/DVD care însoțește mac-ul respectiv.
- Ca atare și logic, ca sistem boot MAC OS 7-9 se mai poate instala doar pe mac-urile vechi, așadar pe generațiile 68k și PPC, produse până în anul 2002 (și o mică serie de eMac produsă în 2003). Sistemele 7.x până la 8.1 inclusiv se pot instala și pe mac-urile cu procesoare Motorola (așa numitele 68k, deoarece aveau nume de cod din cinci cifre sau cinci cifre și litere). MAC OS 8.5 până la 9.2.2 se pot instala ca boot nativ numai pe mac-uri PPC produse până în 2002, apoi ca sistem emulat pe generațiile G4 și G5 PPC, produse până în 2006, când Apple a trecut gradual la procesoarele Intel.

[Cattus Thraex]