Navigation

 ·   Wiki Home
 ·   Wiki Help
 ·   Categories
 ·   Title List
 ·   Uncategorized Pages
 ·   Random Page
 ·   File Upload
 ·   Uploaded Files
 ·   Recent Changes
 ·   RSS
 ·   Atom
 ·   What Links Here

Active Members:

 ·  Xanthrax

Search:

 

Create or Find Page:

 

View Ajutor-Treaba cu fsck

Category:Ajutor

Treaba cu fsck și cu AppleJack

fsck vine de la File System ChecK, sau File System Consistency checK.
Este de utilizat când apar probleme bănuite a fi legate de sistemul de fișiere. (rog să completați)

Se rebootează Macul, apăsând concomitent tastele Command (Măr) și S, imediat după sunetul de start (zbang). Macul va buta în Single User Mode; după ce se termină de defilat mesajele sistemului, scrie așa: fsck -fy, cu pauză între k și liniuță. Apoi dă Return (Enter).
Argumentul f îi spune să verifice sistemul indiferent de starea raportată, iar y să raspundă automat cu Da (yes) la orice întrebare pe care fsck o pune (lucrează în mod non-interactiv).
Poate să dureze câteva secunde, sau multe minute, depinde de mărimea discului și de ce găsește de reparat. Dacă durează mult, se poate întâmpla să intre în funcțiune ventilatoarele. Nu vă speriați dacă sună mai tare decât de obicei, e din cauză că nu s-a încărcat modulul de management al energiei, așa că ventilatoarele suflă ca nebunele.

La sfârșit comanda returnează un mesaj ori că sistemul a fost modificat, ori că totul apare ca fiind OK. Sfatul multora este că dacă apare mesajul cu sistemul modificat să mai rulați încă o dată fsck-ul, până zice ca e OK.

După mesajul de OK, scrie reboot, și dă-i Return (Enter). Sistemul va reboota în mod normal, cu problema rezolvată.

O altă metodă similară e reboot cu Shift apăsat, ceea ce duce sistemul în Safe Boot Mode, dezactivând Login Items (tot ce aveți in System Preferences > Accounts - Login Items, unde ar putea să fi inclus și prostii) și extensiile care nu sunt esențiale ale kernelului. În Safe Boot Mode se rulează automat fsck, precum și golirea cache-urilor, de aceea durează destul de mult butarea în acest mod. Dezavantajul ar fi că nu vedeți ce mesaj dă fsck.

Pentru că și discurile adiționale se pot buși, iată care este comanda pentru fsck pe acestea:
fsck -fy /dev/diskXsY
Unde:
X e numărul disk-ului (0 este cel intern de boot)
Y e partiția de pe disk-ul respectiv.
Se pot vedea care sunt discurile și partițiile cu Disk Utility selectând partiția (nu tot discul) și apăsând butonul de Info - informația căutată se numește “Disk Identifier”

Link către pagina de manual aici. Care pagină de manual o puteți invoca și voi in Terminal, cu comanda man fsck, unde se găsesc mai multe explicatii despre ce face comanda.

Un utilitar care face, printre altele, și ce face fsck, este AppleJack. Rulează în Single User Mode (se apasă concomitent tastele Command <Măr> și S imediat când se aude zbang-ul de butare al Macului) și se descarcă de aici. Citiți tot acolo mai multe despre ce și cum face, precum și pe această pagină, recomandată de autor.
În caz de nevoie, se butează Macul în Single User Mode, apoi se scrie la prompt, fie applejack auto restart, pentru o “curățare” normală, fie applejack AUTO restart, pentru a-l face să muncească mai în adâncuri. Procesul durează câteva minute bune, în funcție de sistem, după care Macul rebutează, curat, uscat și catifelat.

AppleJack conține și un modul puternic de testare a memoriilor, Memtest OS X, care se instalează opțional (vezi opțiunea Customize la instalare).

de: altero, psergiu