Navigation

 ·   Wiki Home
 ·   Wiki Help
 ·   Categories
 ·   Title List
 ·   Uncategorized Pages
 ·   Random Page
 ·   File Upload
 ·   Uploaded Files
 ·   Recent Changes
 ·   RSS
 ·   Atom
 ·   What Links Here

Active Members:

Search:

 

Create or Find Page:

 

View Ajutor-Treaba cu fsck si AppleJack

fsck vine de la File System ChecK, sau File System Consistency checK.
Este de utilizat când apar probleme bănuite a fi legate de sistemul de fișiere. Un catalog intern cu bube dă erori la scriere de DVD-uri. În 90% din cazuri! (de la iaru citire)
(rog să completați)

Se rebootează Macul, apăsând concomitent tastele Command (Măr) și S, imediat după sunetul de start (zbang). Macul va buta în Single User Mode; după ce se termină de defilat mesajele sistemului, scrie așa: fsck -fy, cu pauză între k și liniuță. Apoi dă Return (Enter).
Argumentul f îi spune să verifice sistemul indiferent de starea raportată, iar y să raspundă automat cu Da (yes) la orice întrebare pe care fsck o pune (lucrează în mod non-interactiv).
Poate să dureze câteva secunde, sau multe minute, depinde de mărimea discului și de ce găsește de reparat. Dacă durează mult, se poate întâmpla să intre în funcțiune ventilatoarele. Nu vă speriați dacă sună mai tare decât de obicei, e din cauză că nu s-a încărcat modulul de management al energiei, așa că ventilatoarele suflă ca nebunele.

La sfârșit comanda returnează un mesaj: ori că sistemul a fost modificat, ori că totul apare ca fiind OK. Sfatul multora este că dacă apare mesajul cu sistemul modificat să mai rulați încă o dată fsck-ul, până zice că e OK.

După mesajul de OK, scrie reboot, și dă-i Return (Enter). Sistemul va rebuta în mod normal, cu problema rezolvată.

O altă metodă similara e reboot cu Shift apăsat, ceea ce duce sistemul în Safe Boot Mode, dezactivând Login Items (tot ce aveți în System Preferences > Accounts - Login Items, unde ar putea să fi inclus și prostii) și extensiile care nu sunt esențiale ale kernelului. În Safe Boot Mode se rulează automat fsck, precum și golirea cache-urilor, de aceea durează destul de mult butarea în acest mod. Dezavantajul ar fi că nu vedeți ce mesaj dă fsck.

Link către pagina de manual aici. Care pagină de manual o puteți invoca și voi în Terminal, cu comanda man fsck, unde se găsesc mai multe explicații despre ce face comanda.

...........................................................................................................................................

AppleJack este compatibil și cu Snow Leopard (nu încă și cu Lion*). Descărcați și citiți de aici. Versiunea 1.6.x e de folosit pentru 10.4.x, 10.5.x și 10.6.x,  Intel sau PowerPC, cu anumite precauții pentru 10.4, 10.4.1 și 10.4.2 (menționate în fișierul ReadMe). Pentru 10.2 și 10.3 se folosește versiunea 1.4.3.

AppleJack este o unealtă care repară discurile (echivalentul comenzii fsck -fy), permisiunile (echivalentul reparării lor cu Disk Utility), curăță fișierele cache, validează preferințele și înlătură fișierele swap. Pentru detalii, citește Read Me-ul care vine cu installer-ul, sau scrie man applejack în Terminal pentru a avea acces la manual.

Se folosește numai in Single User Mode (butare cu Command+S apăsate concomitent imediat după zbang); când apare promptul, scrie applejack auto restart și va începe procesul de curățare, după care Macul va reporni. Dacă scrii applejack auto shutdown, Macul se va stinge după derularea proceselor. Daca scrii applejack AUTO restart, va avea loc un proces de curățare profundă a Macului, ceea ce probabil că și dorești. În acest caz, printre altele, se va reseta și asocierea fișierelor cu anumite programe pe care ai făcut-o eventual anterior (ce program să deschidă un anumit tip de fișier), precum și dialogul de avertizare care apare când pornești pentru prima dată un program prin dublu-click pe un fișier asociat lui.

Atenție:
- în Single User Mode nu se încarcă sistemul de management al ventilatoarelor, așa că o pot lua razna în timpul rulării AppleJack (în special la Power Mac G5); nu e nici o problemă, chiar dacă Macul face ca avionul, nu se întâmplă nimic rău.
- Se pare că au existat unele probleme la rularea AppleJack când File Vault era activat. Cică de la versiunea 1.3.2 au fost rezolvate aceste incompatibilități (versiunea actuală - azi, 13 iulie 2010 - este 1.6). Am auzit prea multe probleme legate de File Vault (poate nu mai e cazul?), așa că eu nu l-am activat niciodată.
- Unii utilizatori pot constata, după rularea AppleJack cu curățarea cache-urilor, că nu mai funcționează shortcut-urile în Finder, itemii din Menubar apar incorect, poza utilizatorului (utilizatorilor) a dispărut, anumite aplicații nu pot fi pornite. Un restart rezolvă de obicei aceste posibile probleme.
- Dacă aveți Macul conectat la o sursă UPS prin USB, se poate să primiți mesajul urmator, după ce începe repararea permisiunilor: shutdown: halt by root: Shutting down due to power loss!. Soluția este scoaterea cablului USB din UPS.

AppleJack vine și cu un modul puternic de testare e memoriei RAM (memtest), pe care îl poți alege să se instaleze când instalezi AppleJack.

*Update, octombrie 2011: Mai mulți macuseri, precum și alții au încercat AppleJack pe Lion și totul pare să decurgă normal (cu excepția reparării permisiunilor). La rularea comenzii applejack AUTO restart apare un avertisment despre compatibilitate, dar în rest nu sunt probleme. Parcă totuși nu aș considera că e 100% compatibil, însă pot spera că o versiune total compatibiliă nu e departe. Ceea ce ar însemna că putem șterge partiția Recovery HD, care ocupă 650 MB pe prețioasele și micile noastre SSD-uri?

de: altero