Navigation

 ·   Wiki Home
 ·   Wiki Help
 ·   Categories
 ·   Title List
 ·   Uncategorized Pages
 ·   Random Page
 ·   File Upload
 ·   Uploaded Files
 ·   Recent Changes
 ·   RSS
 ·   Atom
 ·   What Links Here

Active Members:

Search:

 

Create or Find Page:

 

View Incepator-Bateria la portabile si cele doua placi grafice

Category:Incepator

Bateria la portabile și cele două plăci grafice

Începând cu MacBook Pro-urile lansate la sfârșitul lui 2008, unele portabile Apple vin cu două chipset-uri grafice: unul integrat și unul discret. Ideea este ca utilizatorul să folosească una din cele două plăci grafice, în funcție de nevoi. Cea integrată este mai slabă, dar nu consumă prea mult din baterie, pe când cea discretă este (mult) mai puternică, folosind însă bateria din plin.
Ca să vedeți dacă / ce plăci grafice aveți in Mac, puteți descărca MacTracker.

Până la MacBook Pro-urile lansate la sfârșitul lui 2009, comutarea între cele două plăci grafice se făcea manual, dar apoi Apple a introdus un sistem de comutare automată, în funcție de cerințele anumitor programe. Soluția este ingenioasă, dar comutarea poate fi declanșată când nu prea avem chef: departe de o sursă de curent, când durata bateriei este mai importantă decât performanța sistemului.
Pentru asta ne vine în ajutor un mic program, gfxCardStatus, compatibil și cu Lion, care stă în Menubar și cu care putem stabili ce placă grafică este activă.

Se poate verifica ce placă este activă și în System Preferences > Energy Saver. Dacă la Graphics este bifat Better battery life, înseamnă că este în funcțiune chipset-ul integrat; dacă este bifat Higher performance, este activ cel discret.

Așa că, dacă vă mirați de ce bateria de la un portabil nou vă spune că mai are 2 ore de viață, chiar dacă e plină, verificați ce placă este activă (sau dacă e vreun proces care folosește din greu procesoarele).

altero, noiembrie 2011, la sugestia lui exco

Categories: