Navigation

 ·   Wiki Home
 ·   Wiki Help
 ·   Categories
 ·   Title List
 ·   Uncategorized Pages
 ·   Random Page
 ·   File Upload
 ·   Uploaded Files
 ·   Recent Changes
 ·   RSS
 ·   Atom
 ·   What Links Here

Active Members:

 ·  NaspaNick
 ·  Xanthrax

Search:

 

Create or Find Page:

 

View Incepator-Ce mac sa cumpar

Category:Incepator

Ce mac să-mi cumpăr ?

Înainte de a decide ce Mac va fii viitorul vostru computer, trebuie să răspunzi la câteva întrebari:
1. Câți bani am?
2. Ce tip de aplicații voi folosi pe noul Mac?
3. Câtă portabilitate imi e necesară?

Întrucât combinațiile de răspunsuri sunt foarte multe, cred 2-3 pentru fiecare model de Mac, am sa abordez răspunsul în profile. Profile de utilizatori. Tu te vei putea recunoaste mai mult sau mai puțin in aceste profile, dar măcar vei fi orientat rapid ce Mac va deveni parte din trupul tău, sau doar o sculă prăfuită pe un raft.

A. Profil light user, media, internet, chat, muncă ușoara pe Mac
Utilizatorul de Mac din acest profil foloseste des internetul, mail, se uita la un film din când în când, face downloaduri de pe torrente, stă pe messenger cu prietenii.
De muncit, muncește pe Mac folosind programe simple, Office sau alt editor de texte, sau cu softuri specializate ce nu necesită resurse mari de procesor, de memorie sau video. Acest profil include lucratorul cu literele, in ONG, programatori, manageri, doctori, avocati, profesori, elevi si studenți etc. Lista este lungă.
Acest profil răspunde la întrebarea 2: “Aplicații ușoare!”

Utilizatorii din acest profil se află în una dintre cele două situații:
A1. Am nevoie neapărată de Windows pe Mac, des și la viteză mare!
A2. Nu am nevoie de Windows!

Haide să combinăm cele 2 subprofile cu răspunsul la cele 3 întrebari din capul paginii. E preferabil sa-ți notezi pe o bucată de hârtie răspunsurile la cele 3 întrebări, pentru că voi face o prezentare atât de apetisantă în cat vei vrea mai mult de un Mac! :)

Dacă ai nevoie de Windows, adică ai programe care nu există decât pe această platformă (gen programe de statistică, de tunat masini, de cercetare, etc.) trebuie să te întrebi dacă ai nevoie de performanță pentru aceste programe sau dacă sunt programe simple pe care nu s-a gândit nimeni sa le puna pe OS X (sistemul de operare de la Apple).

Prea multe întrebări? Hai că le lămurim imediat:

Răspuns intrebarea 1: “bani putini, gratis dacă se poate
Pai atunci te vei orienta către un calculator G3 sau G4, second hand. 3. Ai nevoie de mobilitate? Atunci alegi un iBook G3,
Imagine:ibook G3 333.JPG
un iBook G4, un Powerbook G4.
Nu ai nevoie de mobilitate: Alegi un Powermac G4 sau un Mini,
Imagine:apple mac mini G4.jpg
eMac poate chiar un iMac G5 dacă dai peste o ofertă bună.
Pe aceste macuri, programele de Windows vor merge într-o emulare, deci foarte încet.
De ce tot pomenesc de Windows când tu vrei să-ți cumperi un Mac?!?? Păi e simplu: în OS X totul va merge din prima, perfect. Nici nu poate fi altfel, pentru ce vrei tu, Mac-urile astea își vor face treaba și o vor face foarte bine.

Avantaje iBook, Powerbook: ieftine, portabile, frumoase foc, Office de Mac nativ pe ele, varianta de 12” - o bijuterie.
Imagine:powerbook G4 12.JPG
Dezavantaje: second hand, pot avea baterii vechi - mobilitate scăzută, tehnologie mai veche.

Avantaje Powermac, Mini G4, iMac: ieftine, silențioase, mai ușor upgradabile, Office.
Dezavantaje: unele au nevoie de monitor, tastatură, maus, mobilitate scăzută (excepție Mini),

Răspuns întrebarea 1: “am ceva bani, dar nu mă dau afară din casă” iar la 3: “portabil, neapărat
Poți să optezi către o versiune mai rapidă și mai accesorizată a Macurilor de mai sus (mai multă memorie, wireless, bluetooth) sau poți să iți iei un Macbook.

Avantaje Macbook: nou deci și garanție, Intel deci va merge Windowsul la viteza nativă, rapid, foarte rapid… extrem de rapid.
Dezavantaje: mai scump, Office si alte programe merg in Rosetta (emulație Apple) sau nu merg deloc (SPSS 13), unele mici probleme hardware (dacă ai ghinion mare) de tipul încalzire, decolorare, wireless; dar garanția le acoperă pe toate.

Dacă nu ai nevoie de portabilitate, un iMac intel ( monitorul e calculatorul!!!)
Imagine:imac intel.jpg
sau un Mini Intel poate fi exact ce-ți trebuie.

Avantaje iMac Intel: acoperă nevoi de la nivelul începător și fără pretenții până la avansat, cu pretenții la un preț rezonabil;
Dezavantaje: nici unul evident; sigur, nu este așa de portabil.

Avantaje Mac Mini Intel: acoperă nevoi curente, la un preț relativ mic; portabil, chiar un soi de semi-leptop.
Dezavantaje: nici unul pentru utilizatorul nepretențios; cei pretențioși îi pot găsi limite de performanță, ceea ce e normal.

Răspuns întrebarea 1: “nu se pune problema banilor, îmi iau ce e mai bun/scump
În acest caz esti clientul perfect pentru distribuitorii Apple. Ai mai multe opțiuni, dar dacă vrei portabilitate trebuie să îți iei un Macbook Pro, un iMac Intel dacă vrei un ecran gigant si nu ai nevoie de mobilitate, sau chiar un Mac Pro, dacă vrei să fii pregătit pentru orice…

Nu uita că profilul despre care am vorbit foloseste programe “usoare”! Totuși, dacă ai opțiunea și banii, alege măcar 512MB de memorie și un hard disk care să-ți găzduiască toate documentele cu care lucrezi, și fișierele pentru când nu lucrezi.
[huk]

Indiferent de mac-ul achiziționat sau care e în plan să fie achiziționat, există două abordări de principiu:
1. Îmi iau ultimul tip, dau un ban dar stau în față;
2. Nu are rost să iau ultimul model, oricum peste 3-4 luni apare un model și mai performant la același preț și mă zgârii pe ochi că m-am grăbit; mai bine aștept câteva luni și iau ceva încă (foarte) performant, dar la un preț cu 20–50% mai mic decât cel al ultimului model.
Prima abordare este specifică firmelor, unde nu se acceptă achiziții „la mâna a doua”; în plus, performanța poate fi decisivă într-o lume tot mai agresivă.
A doua abordare este tipică celui cu bani mai puțini, dar care – totuși – dorește performanțe peste medie.

Concluzii

A. a. Pentru mine e importantă portabilitatea, nu folosesc aplicații pretențioase. Un iBook sau PowerBook la mâna a doua ar fi suficient. Atenție la pixelii morți și la starea bateriei, adesea trebuie baterie nouă. Nu e capăt de lume, prețurile au mai scăzut, dar tot ajunge la 300-400 lei, depinde de model. Altfel, cu puțin noroc, iei un bun iBook sau Powerbook cu sume cuprinse între 1000 și 3000 lei.
A. b. Vreau portabilitate, dar și performanță, dacă e poate mai ieftinuț. Atunci fie ultima generație de Powerbook la 1.67 Mhz 15/17 inci sau un MacBook (intel adică), eventual sh, sume între 1500 și 3000 lei. Sau un MacBook nou, în rate. Profii și studenții au 5% reducere.
A. c. Portabil, dar performanțe maxime, nu contează cât costă. MacBookPro, 15/17 inci. Eventual memorie mai multă etc. 6500-10.000, noi nouțe. Sh-uri cu prețuri variabile, în general peste 3000 lei.

B. a. Acasă, cît mai mare, dar și cît mai ieftin. Aici ar fi echivalentele „statice” ale celor enumerate la A. a, așadar un eMac sau un iMac G4/G5 sau un macmini ppc + monitor după posibilități. Astea sînt destul de multe „la mîna a doua”, se pot lua cu sume între 1000 și 2500 lei, depinde de configurație și de noroc. Un macmini nou, versiunea inferioară, acoperă nevoile uzuale.
B. b. Acasă, dar performant. Un iMac G5 sh ar fi ceea ce ar merge sau noi, fie un iMac intel, fie un macmini intel, versiunea superioară + monitor 17/19 inci, după buzunar.
B. c. Maximum de viteză, maximum de preț, vreau să stau în față. Mac Pro. Bate tot. Vinde-ți mașina și un sfert din garsonieră și faci rost de bani.

[Cattus Thraex; sigur, datele prezentate la Concluzii pot fi discutabile, le putem corecta dacă e cazul]

B. Profil DTP-ul s-a născut pe Mac!
...

C. Profil multimedia, editare video/audio
...

[status: kinda‘ finished partea scrisa de huk, completati/editati cu incredere! ]