Navigation

 ·   Wiki Home
 ·   Wiki Help
 ·   Categories
 ·   Title List
 ·   Uncategorized Pages
 ·   Random Page
 ·   File Upload
 ·   Uploaded Files
 ·   Recent Changes
 ·   RSS
 ·   Atom
 ·   What Links Here

Active Members:

 ·  Xanthrax

Search:

 

Create or Find Page:

 

View Incepator-Configurari

În general, se recomandă ca periodic, măcar lunar, dacă nu săptămânal ori chiar zilnic, să faci un așa-numit backup, adicătelea o copie salvatoare a sistemului și (măcar) a datelor esențiale. Desigur, poți salva „tot ce se poate”. Dacă salvarea documentelor se poate face pur și simplu prin copierea lor pe alt suport (disc extern, flash drive, altă partiție, CD/DVD), mai complicată pare salvarea datelor ascunse, adică a setărilor de sistem, în așa fel încât, la reinstalare (mai ales atunci sunt utile salvările astea, fac economie de ore de setări) sistemul să revină EXACT la starea inițială. Cu o bună metodă de salvare/recuperare, instalarea „de la zero”, cu formatarea discului/partiției și apoi readucerea la starea inițială ia mai puțin timp decât instalarea „arhivează și instalează”, ca să nu mai spun de tentativele de reparare a sistemului când s-a întâmplat ceva urât, care încetinește sistemul până la enervare. Reține: oricât de bun și de solid este sistemul, el se poate strica, din varii motive, de la neglijența utilizatorului până la proasta construcție a unei aplicații care poate afecta comportamentul întregului sistem.

De circa trei ani, pentru situațiile descrise, folosesc iBackup (grapefruit.ch, să nu se confunde cu un site omonim din SUA), care mi se pare cea mai reușită aplicație din această categorie. Interfața este intuitivă, țin minte că nu a fost nevoie să mă documentez prea mult la ora aceea. Ceva neclarități mi-au fost rezolvate de autor (Martin Jahn, Elveția).
La prima pornire a aplicației, este setată să salveze tot ceea ce autorul consideră că trebuie salvat (cele din categoria „musai” și „nu e musai, dar e recomandabil”). Altele se pot adăuga de utilizator. Reține că trebuie salvate, pentru a face economie ulterior de efort:
- Address Book
- Mail (setările și mesajele)
- Bookmarks (eu folosesc Safari, deci salvez numai referințele din Safari)
- Keychain (adică sistemul de logări și de parole, de ex. cele pt a accesa acest site)
- Setările aplicațiilor
Într-un cuvânt, tot ceea ce înseamnă aplicațiile de bază și setările sistemului. Dacă vei salva toate acestea precum și nivelul user-ului, la reconstituirea datelor, de ex. după reinstalare, nu va fi nicio problemă. Evident, se pot adăuga alte directoare sau alte fișiere, după ceea ce consideră utilizatorul.
De exemplu, dacă salvezi tot ceea ce este caracterizat drept setări de sistem precum și utilizatorul logat (în cazul de mai jos, numit sorpaliga), ai cam tot ce trebuie salvat.

NOTĂ. Aplicația iBackup a fost adusă la zi pentru Leopard și pentru Snow Leopard, ultima versiune fiind 6.7.1. A se reține, cum precizează și autorul aplicației, Martin Jahn, că – la trecerea de la Tiger la Leopard, apar unele mici, dar nu critice, modificări, de care trebuie ținut seama. Leopard modifică puțin structura fișierelor la system Preferences, ca atare aducerea la zi nu poate fi integral identică celei din Tiger. Modificările au apărut la Security, care acum include și o parte din ceea ce se afla la Network / Sharing.

ab7713e7a93eeebbf68a02ee91b9f292
c7b882e781e464c2534ae70cb842d8cc

Cînd vii și vrei să restaurezi sistemul la o stare anterioară, de exemplu după ce faci o reinstalare „curată”, cu formatarea partiției, faci clic pe Restore și alegi tot ce crezi că trebuie readus la starea anterioară. De exemplu, în poza de mai jos, cam asta este suficient pt a face sistemul să fie cum a fost. Nu am bifat câtea căsuțe, nu prea am nimic acolo, dar nu ar fi bai dacă le-aș bifa.

f8922d360b68d0064c3dc959a1c74d8d

Suport de salvare

Toate cele descrise mai sus se pot salva fie pe o partiție secundară (pentru a fi apoi transferate pe un CD/DVD sau pe un disc extern), fie direct pe un disc extern, fie pe flash. Depinde de volumul salvării. Eu, de ex., salvez circa 15-20 GB de date, inclusiv muzică și poze. Asta ia cam 10-15 minute cu iBackup (depinde de tipul fișierelor și de viteza procesorului), după care ard 1-2 DVD-uri sau DVD dl, apoi fac și un al doilea-al treilea backup pe un disc extern, să fie. Reține: un bun backup se face PE CEL PUȚIN DOUĂ SUPORTURI DIFERITE, ideal pe trei suporturi. Dacă, doamne ferește, se întâmplă ceva, să ai de unde recupera! Dacă nu ai de unde, nu ai ce! Salvarea datelor se face indiferent de sistemul de operare, diferă doar metodele și aplicațiile folosite.
iBackup suportă, desigur, și salvări programate la oră fixă. Condiția este ca discul extern, de backup, să fie pornit, nu? Dacă nu e pornit, Backup se pornește dar, evident, nu salvează nimic.

NOTĂ. Nu se face backup pe a altă partiție a discului intern, din calculator. Dacă se bușește discul ce faci? Acolo se face doar provizoriu, de acolo se mai fac cel puțin două copii, pe DVD și pe alt disc extern. Altfel, nu are sens, este ca și cum nu ai face backup și te rogi la D-zeu să nu se bușească discul anul ăsta, că nu ai avut timp de backup. Termenul „backup” implică, automat, cel puțin un suport diferit de discul intern, în mod uzual un disc extern, un flash drive și/sau DVD-uri. Fișierele importante trebuie salvate pe cel puțin două suporturi externe, să fie.

[Cattus Thraex Dacicus]