Navigation

 ·   Wiki Home
 ·   Wiki Help
 ·   Categories
 ·   Title List
 ·   Uncategorized Pages
 ·   Random Page
 ·   File Upload
 ·   Uploaded Files
 ·   Recent Changes
 ·   RSS
 ·   Atom
 ·   What Links Here

Active Members:

 ·  Albu ca Zapadu

Search:

 

Create or Find Page:

 

View Incepator-dezinstalare programe

De unde vine necesitatea de a avea un program pentru dezinstalarea programelor?
Păi vine de pe Windows, pentru că acolo în majoritatea cazurilor un program își împrăștie măruntaiele prin mai multe locuri: Program Files, Documents and settings, Windows/System… etc etc. Niciodată nu știi cu exactitate ce fișiere a pus cutare program la instalare, așa că nu poți să-l dezinstalezi manual (cu excepția cazurilor în care ești în posesia logurilor de install și vezi ce și unde a scris). Dacă vrei să-l dezinstalezi manual și uiți mai știu eu ce DLL unde nu trebuie, te trezești că vreo componentă a programului vrea să se încarce dar nu mai are restul resurselor necesare, și primești mesaje de eroare. Nu mai vorbesc de problema regiștrilor: la dezinstalare trebuie să scoți de acolo diverse chei care aparțin programului respectiv, și prea puțini muritori de rând știu să facă asta.

Care-i situația pe Mac?
Păi e cu totul alta. Cu unele excepții, resursele necesare unui program sunt conținute în interiorul său, adică în acel bundle cu extensia .app pe care-l tragem în /Applications. Deci programul nu are nevoie să-și depună ouăle prin alte locuri: nu există DLL-uri, nu există regiștri. Care sunt excepțiile de care vorbeam? Păi în afara executabilului care stă în /Applications sau oriunde altundeva, mai putem avea fișiere în următoarele locuri:
- În /Users/NUMELE-USERULUI/Library/Preferences și/sau în /Library/Preferences stau fișierele cu preferințele programului. Sunt niște fișiere inofensive, care NU AFECTEAZĂ CU NIMIC FUNCȚIONAREA SISTEMULUI, și au câțiva kB, deci nici măcar nu ocupă loc pe disc.
- În /Users/NUMELE-USERULUI/Library/Applications Support sau/și /Library/Applications Support pot exista alte fișiere necesare programului. Acestea pot ocupa un spațiu mai mic sau mai mare; în unele cazuri ocupă 1-2 GB sau mai mult, dar astea-s destul de rare. Din nou, nici aceste fișiere nu influențează funcționarea sistemului și a celorlalte programe, nu strică la nimic dacă sunt lăsate acolo. Iar cine trage cu dinții de 3-4 GB de spațiu liber va vrea să le șteargă.
- Mai sunt programe ca Little Snitch care-și instalează extensii de kernel și alte bălării prin System. Astea sunt destul de rare: nu o să vedeți jocuri, editoare de text, programe de uz general să facă asta. În aceste cazuri, programele respective au un uninstaller propriu care trebuie folosit obligatoriu pentru dezinstalare, altfel rămânem cu pitici prin sistem și nu e bine.
- Mai există cazul unor programe care-și pun pluginuri prin alte programe, cum ar fi pluginuri pentru Safari. Ne uităm în help, ne uităm pe situl producătorului, iar dacă suntem deștepți știm deja că dacă un program interacționează cu Safari își pune pluginul în ~/Library/Internet Plugins și-l ștergem de acolo.

Deci cum dezinstalăm un program pe Mac?

Păi facem așa:
1. În primul și-n primul rând, verificăm dacă programul respectiv are un uninstaller propriu.
Căutăm pe situl producătorului informații despre dezinstalare. Descărcăm din nou kitul de instalare sau uninstallerul, chiar dacă știm că folosim un program piratat.
De exemplu la Little Snitch aflăm pe site că dezintalarea se face cu programul de instalare, disponibil pe situl lor. Ne putem da seama relativ ușor dacă un program are nevoie de uninstaller dedicat: e cazul programelor care interacționează puternic cu sistemul.

2. Dacă nu există un uninstaller, atunci dăm la coș programul din /Applications. Dacă suntem obsedați de fișierele care lâncezesc pe hard disc, mergem în locațiile menționate mai sus și ștergem și fișierele asociate acelui program. Am zis: nu strică cu nimic, dar poate că unii au obsesia curățeniei totale.


OK, și ce e rău în folosirea unor programe dedicate pentru dezinstalarea programelor?
1. Unele dintre ele dau rateuri în sensul că nu pot dezinstala complet cele mai problematice programe. Nu mă încălzește cu nimic faptul că-mi aruncă la coș doar programul din /Applications și preferințele, pot să fac și eu asta. Din păcate nu poți ști cu siguranță dacă programul și-a făcut treaba sau nu: el zice că da.
2. Ne creem o dependență față de acest tip de programe, nu ne mai batem capul deloc să pricepem ce se întâmplă de fapt pe computerul nostru și la prima gâlmă ne speriem și reinstalăm totul. C-așa-i în Windows.
3. Ne mai trezim și cu spyware sau alte chestii nedorite. Vezi Spring Cleaning!.

/rant
Partea proastă e că unii producători de software speculează spaimele celor care vin de pe Windows și prostesc lumea cu programe de felul ăsta. De aia mi-e ciudă: pentru că treptat-treptat devenim niște paranoici de parcă am rula Windows. Căutăm programe de uninstall, antiviruși, defragmentatoare și alte rahaturi care trebuie să repare niște probleme (încă) inexistente. Asta se întâmplă din ce în ce mai mult în ultima vreme. Lumea Mac nu era așa și încă nu are motive să devină altfel. De aia mi-e ciudă și de aia am scris toată poliloghia asta.

de Tudor