Navigation

 ·   Wiki Home
 ·   Wiki Help
 ·   Categories
 ·   Title List
 ·   Uncategorized Pages
 ·   Random Page
 ·   File Upload
 ·   Uploaded Files
 ·   Recent Changes
 ·   RSS
 ·   Atom
 ·   What Links Here

Active Members:

Search:

 

Create or Find Page:

 

View Incepator-programe recomandate

Preambul
Trebuie început prin a spune că numai 100 de macuseri au votat în sondajele propuse. Acesta a fost numărul maxim de voturi, unele sondaje au avut mai puţini votanţi. De aceea, eroarea acceptată a acestui sondaj este de 9,8%, cu o încredere de 95%. Luaţi rezultatele cu moderată rezervă, ele nu reprezintă decât preferintţle macuserilor care au votat şi nu recomandări stricte.
De asemenea, părerea proprie a autorului/autorilor acestui WIKI poate influenţa recomandările făcute.  Datele sunt cele din 01 februarie, 2009. Voturile ulterioare pot schimba procentele.
Grafice realizate cu Numbers din suita Appe iWork.

            Programe recomandate de macuseri


SISTEMUL DE OPERARE

Mai mult de trei sferturi din macuseri folosesc ca sistem de operare Mac OS X Leopard (10.5) iar restul Mac OS X Tiger (10.4). 3% folosesc alte sisteme de operare (Panther, non-Mac).
Imagine:A1 OS.png

Dintre cei 29% ce au avut nevoie în timp de repararea discului de sistem, 83% au folosit Disk Utility sau echivalentul din linie de comanda fsck (descris mai detaliat aici), restul folosind programe comerciale ca DiskWarrior ($50) sau Drive Genius ($100).
Imagine:A02 DU.png

Pentru modificarea preferinţelor de sistem şi forţarea optimizărilor (recomandate doar utilizatorilor avansaţi), Onyx conduce detaşat în preferinţele macuserilor. Main Menu şi Cocktail ($15) sunt alte alternative viabile. De remarcat e că OS X face automat aceste optimizari, în fundal, în cursul nopţii, dacă Mac-ul este lăsat deschis.
Imagine:A03 onyx.png

Pentru protecţia sistemului, 80% dintre respondenţi consideră firewall-ul integrat în sistemul de operare ca fiind suficient. Acesta blochează sau filtrează traficul de intrare în Mac. O a doua opţiune, complementară, este Little Snitch ($30), care poate filtra traficul de ieşire din Mac, foarte util în blocarea aplicaţiilor care “ies la net” sau în reţeaua locală fără să întrebe.
Imagine:firewall.png

Chiar dacă, la ora scrierii acestor rânduri, nu se cunosc viruşi activi de Mac, 37% dintre macuseri îşi protejează computerul şi colegii cu PC-uri de aceste neplăceri. Antivirusul cel mai utilizat este gratuit, frecvent updatat şi sigur: ClamXav (65%). Macuserii ce nu-l folosesc, au un comportament preventiv sau consideră că firewall-ul este suficient pentru a opri eventualele atacuri. 11% din respondenţi afirmă că folosesc Norton Antivirus ($50), dar există rapoarte despre versiunile mai vechi ale acestuia ce afirmă că acest program poate fi dăunator pentru sănătatea sistemului de operare şi poate duce la pierderea datelor. Oricum ar fi, n-ar trebui sa fiţi alarmaţi de aşa-zisele rapoarte online asupra “numeroaselor” vulnerabilităţi “descoperite” în OS X; cum ziceam, deocamdată nu există viruşi de Mac capabili să atace şi să se multiplice fără permisiunea utilizatorilor. Totuşi, în versiunile ne-legale de Adobe Photoshop CS4 şi iWork ‘09, au fost identificaţi troieni, deci grijă mare.
Imagine:antivirusi.png

Şi dacă tot am vorbit de protecţie, nu uitaţi că cea mai buna protecţie e backupul frecvent, pe două sau mai multe medii diferite, stocate în mod diferit (pierderile pot fi şi fizice, nu numai electronice). Programe de backup sunt numeroase, voinţa şi spaţiul disponibil sunt factorii cheie. Preferate sunt Time Machine (49%), gratuit cu sistemul de operare Leopard, pentru backup automat; iBackup (28%) bun pentru backup selectiv sau hiperselectiv; SuperDuper! sau CarbonCopyCloner pentru copii boot-abile de sistem sau copieri de partiţii. Alte mijloace de backup includ copierea simplă cu Finder, Apple Backup pentru backup pe .mac (acum MobileMe), syncronize! Pro X ($100), alte programe.
Indiferent de program, mesajul e să faceţi backup-uri frecvente!
Imagine:A04 backup.png

INTERNET

Browserul favorit pe Mac este, evident, Safari. Două treimi dintre macuseri îl folosesc, restul folosind Vulpea de foc, acum la versiunea 3 şi Opera (5%), ultimul la versiunea 9.63, 10 fiind în teste (alpha). De menţionat că Opera 10 are corector de limba română în clientul de e-mail încorporat (recomandare!)
Imagine:browsere.png

Programul de e-mail favorit este incontestabil Apple Mail (84%). O menţiune onorabilă ia Pasărea tunetului, programul de e-mail gratuit de la Mozilla (11%).
Imagine:mail.png

Programele de tip Instant Messenger folosite sunt fie Yahoo Messenger (51%) fie Adium (41%). Primul are avantajul folosirii şi de chat de tip video şi audio, al doilea suportă conturi multiple în aproape orice tip de reţea. iChat (4%) este programul de chat Apple, dar nu are răspândire universală. Skype are şi el versiune de Mac, la fel ca şi Micro$oft Messenger.
Imagine:im.png

Pentru descărcarea de torrente, Transmission conduce detaşat (61%) în preferinţele macuserilor. A doua opţiune e Azureus (rebotezat Vuze) (26%), dar mai există şi alte programe folosite: BitTorret, Tomato Torrent, LimeWire.
Imagine:torrente.png

Clienţii de FTP sunt fie gratuiţi - Cyberduck (35%); fie contra cost ($29.95) - Transmit (38%). Unii macuseri folosesc browserul favorit pe post de client de FTP, sau alte programe ca Fetch ($25), muCommander etc.
Imagine:ftp.png

OFFICE

Macuserii au fost intrebaţi despre suita de tip Office favorită şi despre programul de editare text în care ar putea scrie un text simplu, ca de exemplu un roman/nuvelă/memorii.

La prima întrebare, răspunsurile au fost împărţite uniform între:
- M$ Office 2008 (27%) - cea mai nouă versiune Office, Universal Binary, dar cu sesizări de instabilitate pe unele Macuri şi viteza scazută pe cele mai vechi ($150);
- iWork (25%) - suita Apple ce poate fi suficientă pentru macuserii cu nevoi obişnuite de editare de documente ($80);
- OpenOffice (24%) - suita freeware tot mai răspândită, acum în Universal Binary şi destul de rapidă;
- Office 2004 (23%) - versiunea PPC only (merge prin Rosetta pe Macurile Intel), unii spun mai rapidă şi mult mai stabilă decât versiunea 2008 a suitei de programe de la Micro$oft.
Imagine:office.png

Cea de a doua întrebare a generat controverse cu privire la termenii “Editor de text”/“Procesor de text”. De reţinut este că jumatate dintre macuseri folosesc TextEdit (inclus în sistemul de operare) pentru această operaţiune, restul folosind unul dintre: Pages ($80, în pachetul iWork), TextMate ($50), TextWrangler, Bean, Mellel ($50) etc.

AUDIO/VIDEO

Cea mai frecventă întrebare de începător e “Cu ce pot să văd filmele cu subtitrări?”. 62% dintre macuseri le văd cu VLC, restul cu Quicktime cu sau fără Perian (22%); Mplayer OSX (15%) sau Windows media player (2%). E important de menţionat că există avantaje şi dezavantaje pentru fiecare player, atât în ceea ce priveşte codec-urile pe care le pot vizualiza, cât şi în ceea ce priveşte subtitrările, ecranele secundare, interfaţa etc. Cum absolut toate sunt gratuite, le puteţi descărca şi încerca, pentru a vedea ce vi se potriveşte cel mai bine.
Imagine:videoplayere.png

În privinţa ascultării muzicii, nu exista controverse. iTunes e cel mai bun (86%). Pentru ascultare de radiouri online, unii preferă FStream (5%)
Imagine:muzica.png

Pentru vizualizarea pozelor din vacanţă, macuserii aleg Preview (68%), primit gratuit cu sistemul de operare, ca program independent sau prin QuickLook pe Leopard; sau Xee (11%), tot gratuit. Alte programe recomandate de macuseri sunt: JustLooking, GraphicConverter (gratuit cu unele Macuri, $50 în rest).
Imagine:imagini.png

Pentru organizarea în colecţii a acelor fotografii, macuserii folosesc iPhoto (62%), gratuit în suita iLife cu orice Mac; Adobe Lightroom - $300 (15%) şi Apple Aperture - $200 (8%), versiuni mai potrivit epentru fotografii profesionişti. O menţiune o are KofeePhoto, care este un program gratuit ce beneficiază de un serviciu online de stocare a pozelor.
Imagine:foto.png

Pentru editarea de fişiere audio, macuserii au preferinţe variate, astfel: 1) Gratuite: Audacity (36%), GarangeBand (14%) şi iTunes (10%); 2) contra cost: Amadeus Pro($40), Cubase ($500), Sound Studio ($80), WireTap Studio ($70), MP3 Trimmer (gratuit, dar cu pop-up-uri, $11, ca să scăpaţi de ele), Adobe Soundbooth ($200).
Imagine:A05 audioedit.png

Pentru convertirea fişierelor video, spre iPod/iPhone sau în alte formate, cel mai folosit e VisualHub (îl găsiţi doar la prieteni) şi versiunea lui gratuită iSquint (45%). Urmează în preferinţe: ffmpegX (tot gratuit), iMovie, Quicktime, Roxio Popcorn ($49.99).
Imagine:videoconv.png

Pentru copierea sau/şi convertirea unui DVD, jumătate dintre macuserii folosesc Handbrake (gratuit), un sfert MacTheRipper (tot gratuit) şi restul Toast Titanium ($100), Roxio Popcorn ($49.99) etc.
Imagine:DVDrip.png

UTILITARE SI DIVERSE
Fiecare funcţie naşte un organ, bleah… Pentru fiecare arhivă există dezarhivatorul potrivit.
Lider e Stuffit Expander (36%), gratuit. Pentru alte arhive recomandăm unRarX, unAceX, UnArchiver, RarExpander, TOATE GRATUITE sau Stuffit Standard sau Deluxe (50 sau 80 de dolari).
Imagine:dezarhivatoare.png

Pentru scris CD/DVDuri, macuserii folosesc Toast Titanium (59%), ($100), program ce ocupă un spaţiu mare pe disc şi în memoria şi încărcarea Macului. Există şi variante freeware: good old Finder şi Disk Utility, BurnXfree, LiquidCD, sau comerciale ($29): Disco.
Imagine:burnere.png

Şi pentru că nu putem încheia fără a vorbi şi de dracul şi pentru că uneori chiar ai nevoie de un program ce nu există decât pe Windows, Internet Exploder de exemplu, pentru instarea ferestrelor pe Mac, preferinţele sunt împărţite egal între Parallels (35%), Boot Camp (28%) şi WMware Fusion (26%). BootCamp necesită partiţie proprie şi restart în Windows, celelalte două rulează ca emulări în paralel cu OS X. Pe acestea le recomand şi eu în ciuda preţului ($80).
Imagine:vindoze.png

Recomandarea finală a autorului/autorilor este să căutaţi varianta freeware pentru tipul de program dorit şi apoi, dacă nu vă satisface, să încercaţi un trial al unui program comercial ca să ştiţi dacă şi pe ce să daţi banii.

Pentru toate nevoile unui user obisnuit, Macul are o alternativă la programele din lumea ferestrelor, aş plusa zicând că o variantă mai bună.

Spor la instalat!
huk, batranul