Navigation

 ·   Wiki Home
 ·   Wiki Help
 ·   Categories
 ·   Title List
 ·   Uncategorized Pages
 ·   Random Page
 ·   File Upload
 ·   Uploaded Files
 ·   Recent Changes
 ·   RSS
 ·   Atom
 ·   What Links Here

Active Members:

 ·  Albu ca Zapadu

Search:

 

Create or Find Page:

 

View Media Servere software

Cum trimitem filme, poze, muzică către televizor?

De curând ne-am hotărât și noi să ne luăm un televizor mai deștept. Am căutat mult timp pe net, am citit forumuri, review-uri până m-am plictisit. E dificil de ales, situația seamănă cu alegerea unui PC non-Apple (a propos, dacă scoate Apple un televizor, cum se zvonește, mă oftic; cu toate că mai mult ca sigur, o să fie mai degrabă vorba de conținut pe televizor, deci noi, românii, iar o să fim pe dinafară).

Până la urma, am luat o plasmă Panasonic de 42 inch, model G30 (certificat THX și DLNA). Cred că e o alegere bună, prin mai toate părțile e considerat ca având cel mai bun raport calitate/preț. Imaginea îmi place foarte mult, e naturală, nu cu aditivi ca la LCD/LED-uri.

Plasmasonicul are un media player inclus, vede inclusiv MKV-uri cu subtitrare corectă în română (evident, nu vede toate MKV-urile, încă nu m-am prins care e diferența între cele “bune” și alealalte).

Inițial mă gândeam să iau și un mediabox, dar aici situația e și mai complicată: ori sunt prea scumpe și (promit că) văd orice, ori sunt doar scumpe și nu văd decât tot un set limtat de formate (un review amănunțit de la AnandTech din noiembrie 2011, pentru trei media streamer-e “deștepte”, ajunge la aceași concluzie: nu există așa ceva!). Așa că am cumpărat un cablu Mini DisplayPort-HDMI și dacă e vreun MKV încăpătânat, leg MBP-ul la televizor și văd orice.
Televizorul poate fi legat și wireless la rețeaua locală, dar evident că trebuie un stick USB special (care nu are nevoie de drivere suplimentare) și care costă aproape cât un mediabox mai ieftinache; așa că l-am legat prin ethernet, de la AirPort Extreme.

Pentru restul fișierelor, care sunt de fapt majoritatea, e mai comod sa le trimit wireless de pe Mac la televizor. Am nevoie pentru asta de un server, dar nu l-am găsit pe cel perfect. Am încercat așa:
- EyeConnect de la Elgato; arată bine, dar la mine nu a mers și nu mi-am mai bătut capul;
- TVMobili; gratis, dar mi-a zăpăcit procesoarele pentru o perioadă prea lungă;
- Rivet, proiect abandonat, varză la stream-uitul pozelor;
- MediaLink; arată bine, vede corect bibliotecile Aperture, nu știe să încarce subtitrări externe;
- iSedora: Nu e rău, dar nici mai bun decât Playback și Twonky (la un loc): nu vede subtitrări externe (lui sorinvbh îi merge treaba asta), iar la poze nu pot selecta biblioteca Aperture, doar tot folderul Pictures; după care vede binișor albumele, dar nu toate pozele din ele.
Iar dacă bifez transcoding, în afară că halește procesoare pe pâine (ceea ce e firesc), tot nu vede ce-i dau.
- PlayBack; arată bine, vede corect bibliotecile Aperture (ba chair și Lightroom), nu știe să încarce subtitrări externe;
- Twonky; interfață web cam nasoală, nu vede corect bibliotecile Aperture, dar e singurul care știe să încarce subtitrări externe (vezi actualizarea din ianuarie 2013 despre Serviio).

Deocamdată le folosesc pe ultimele două, pentru că eu vreau în special să pot pune și subtitrări externe și să vad frumos bibliotecile Aperture (toate le văd corect pe cele ale iPhoto, iTunes).

Poate trebuie să precizez: toate aceste media servere nu fac altceva decât să trimită către televizor fișiere. Dacă sunt sau nu văzute de către televizor, depinde numai ce capabilitățile media player-ului inclus în acesta. Mai toate serverele au și o funcție de transcoding, dar nu prea face față.

Link către discuția de pe forum.

Update ianuarie 2013: Serviio poate și el să încarce subtitrări externe (doar srt-uri), dar nu și pe cele încorporate în film (în containerul MKV, de exemplu).

de altero, septembrie 2011; update noiembrie 2011 cu review-ul de la AnandTech; update ianuarie 2013 cu Serviio