Navigation

 ·   Wiki Home
 ·   Wiki Help
 ·   Categories
 ·   Title List
 ·   Uncategorized Pages
 ·   Random Page
 ·   File Upload
 ·   Uploaded Files
 ·   Recent Changes
 ·   RSS
 ·   Atom
 ·   What Links Here

Active Members:

 ·  danmerid
 ·  rovin

Search:

 

Create or Find Page:

 

View Tastaturi suplimentare

Pe lângă setul de tastaturi (keylayouts) care vin cu sistemul de operare, mulți simt nevoia să instaleze tastaturi suplimentare. Românii au, mai ales, nevoie de așa ceva, deoarece tastatura „Romanian” (de la 10.2 încoace) este oarecum derutantă, mai ales pentru cei care vin dinspre Windows și/sau Linux.
De tastaturi suplimentare au nevoie, desigur, și cei cu aplicațiuni „ciudate” (lingviști, dialectologi etc.), cărora setul inclus de Apple în sistem nu este suficient.
Există multe tastaturi, mai toate gratuite. O listă aproape completă se găsește la adresa
http://www.redlers.com/downloadkeyboard.html
(tot acolo, dar alături, se găsesc și link‑uri la fonturi, gratuite și comerciale)

Instalarea unei tastaturi (keylayout)

Dacă autorul unei tastaturi / unui set de tastaturi nu a inclus un installer, atunci acestea (fișierele de tip „nume.keylayout” precum și iconița identificatoare de tip „nume.icns”) se pun, PRECIS, în directorul Keyboard Layouts, fie cel din Library, fie cel din Library la nivelul user-ului logat (în acest ultim caz, acestea vor fi accesibile doar user-ului logat, desigur). Apoi, te deloghezi, te reloghezi și te duci în System Preferences / International / Input Menu și le activezi. Cu această ocazie, dacă nu ai făcut‑o deja, poți activa Keyboard Viewer și/sau Character Palette.
Dacă autorul tastaturilor le‑a publicat cu installer (cum au fost și versiunile beta ale setului meu din ultimele luni, puse aici pe forum la rubrica .RO), atunci instalarea, delogarea și relogarea se fac automat, caz în care trebuie doar să te duci la International / Input Menu să le activezi.

Nu-ți place NICIUNA dintre tastaturile existente? E relativ simplu să-ți modifici o tastatură, e ceva mai complicat, dar nu foarte greu, dacă folosești UKELELE (John Brownie, specialist în limbi africane).

Așa arată, de exemplu, interfața tastaturii Romanian (Apple).

84bc2abdf115d5ac9a3cf50ad67307da

Alte detalii și discuțiuni la rubrica .RO. Nu vă grăbiți, citiți și apoi întrebați.