Navigation

 ·   Wiki Home
 ·   Wiki Help
 ·   Categories
 ·   Title List
 ·   Uncategorized Pages
 ·   Random Page
 ·   File Upload
 ·   Uploaded Files
 ·   Recent Changes
 ·   RSS
 ·   Atom
 ·   What Links Here

Active Members:

Search:

 

Create or Find Page:

 

View Tips and Tricks-Nu-nu-nu

Category:Tips and Tricks

Asa nu! (lucruri care nu se fac pe Mac)

Nu copiati un director peste un alt director daca au acelasi nume. Spre deosebire de Windows, Mac OS nu va face merge si va suprascrie doar fisierele cu acelasi nume, ci va rade cu totul directorul initial (fara a-l muta in Trash) si il va inlocui cu cel nou.
E adevarat, OS-ul te avertizeaza, dar in graba poti crede ca dialog box-ul e identic cu cel din Windows. Zice altceva. Cum că sterge tot si chiar asta face.

Alt Big No-No e sa nu va redenumiti contul din Finder (numele scurt, care apare la Home); dupa urmatorul restart nu va veti mai vedea documentele (ele nu dispar, dar devin invizibile pentru noul cont).
Din fericire, in Leopard nu se mai poate redenumi din Finder.

Nu încercați să dezinstalați QuickTime. Conține și driverele de la plăcile video și veți rămâne cu un OSX în mod text.
Dacă vreți să dezinstalați Final Cut Studio, doar aruncați ce e în /Applications la gunoi. Chestiile pe care le bagă prin sistem înlocuiesc bucăți din QuickTime și puteți ajunge la ce am scris mai sus dacă insistați să le ștergeți de mână.
Aplicatiile din Final Cut Studio sunt dificil de sters complet. Cautati pe situl Apple detalii despre ce si cum.
Ca regulă generală, Nu DEZINSTALAȚI nicio aplicație care vine odată cu sistemul. Ele ocupă, în general, puțin spațiu pe disc și nu faci mare economie dacă le ștergi. Desigur, nu includ aici snopul de aplicații, care poate fi consistent, ce vine odată cu sistemul, dar care au installere opționale. Ele se află, de regulă, pe al doilea DVD cu care vine orice mac nou. Aici Apple pune suita iLife (care nu e obligatorie) precum și o versiune demo a iWork, de asemenea opțională. De multe ori, mai sînt acolo multe alte aplicații, unele produse de alte companii.
Dacă ai făcut eroarea să ștergi o asemenea aplicație, nu e un capăt de lume, dar va trebui să reinstalezi sistemul, unele nu se pot reinstala pur și simplu, trebuie rulat installerul de bază.
Aplică meșteșugit zicala „think twice before you wipe” sau, pe românește, „cine dezinstalează ce nu trebuie, va reinstala ce trebuie”.

Nu începeți să dezinstalați anumite fonturi, mai ales pe cele care dau un avertisment chiar dacă dezactivezi avertismentele: e semnul că sistemul are nevoie de el. În nici un caz nu dezinstalați Lucida Grande, Helvetica, Helvetica Neue, Courier, Times și pe cele din seria Hiragino, poate fi belea mare.
Leopard și Snow Leopard, în comparație cu versiunile anterioare ale Mac OS, protejează mai bine fonturile de bază, folosite de sistem.
Totuși, dacă știi ce faci, poți șterge unele fonturi pentru a pune o versiune completată, de exemplu, cu caracterele limbii române, de exemplu o asemenea versiune a Helvetica Neue (vezi la .RO alte mici șmecherii pe tema asta).

Nu faceti backup sau restore cu Time Machine cat timp Aperture e deschis; poate lasa Apertura in aer.

A nu se sterge /etc/rc,care e scriptul de start-up care se ocupa de aducerea OS-ului in mod multiuser, mount-area partitiilor locale, startarea diferitelor servicii/interfete s.a.m.d. Asa ca nu faceti ca mine, cand am vrut sa bag manual in script o schimbare de adresa ethernet pentru en0 si nu modificati sau radeti linii de cod din el. O gresală de o singură literă vă lasă cu un sistem nebootabil.

de: judge, altero, Tudor, psergiu, Cattus Thraex, asperger_s