Navigation

 ·   Wiki Home
 ·   Wiki Help
 ·   Categories
 ·   Title List
 ·   Uncategorized Pages
 ·   Random Page
 ·   File Upload
 ·   Uploaded Files
 ·   Recent Changes
 ·   RSS
 ·   Atom
 ·   What Links Here

Active Members:

 ·  Xanthrax

Search:

 

Create or Find Page:

 

View Tips and Tricks-Shortcut

Scurtăturile de tastatură (shortcuts) sunt o mare ușurare pentru toți cei care vor și știu să le folosească. În esență, cele de bază (cursiv, aldin, aldin cursiv etc.) sunt cele din Windows, dacă ținem seama de echivalența Ctrl din Windows devine Comman („merișor”) în MAC OS: Merișor–I (italic = cursiv), Merișor–B (aldin = bold) etc. etc. Unele sunt specifice platformei MAC OS, desigur și e bine să arunci un ochi să vezi care ți-ar prinde bine să le memorezi.
Mai important este de precizat că aceste scurtături se pot modifica/personaliza de utilizator, global sau pentru fiecare aplicație. Modul global se poate folosi pentru acele aplicații care folosesc EXACT același mesaj al comenzii (de exemplu „Go to page…”), dacă nu se pot modifica pentru fiecare aplicație în parte. Există aplicații care permit alegerea unor scurtături în chiar meniul de Preferințe.
Cei care doresc să facă asemenea modificări/personalizări trebuie să deschidă System Preferences, apoi se duc la Keyboard and Mouse, apoi secțiunea Keyboard Shortcuts (ultima din dreapta). Aici ai o listă cu opțiunile echipei Apple, dar le poți modifica după gust și poți adăuga altele. Singura condiție este, în acest caz, să rezolvi cumva posibilele conflicte, respectiv nu poți avea două comenzi diferite cu aceeași scurtătură, desigur. Trebuie să o modifici pe una sau, eventual, să renunți la una, să zicem la una pe care nu dorești să o folosești.
Încearcă, nu e greu. Reține că, dacă nu s‑a prostit între timp, iBackup salvează și aceste opțiuni, iar la reinstalare și apoi restaurare le vei avea ca înainte.

MAC OS X mai permite o setare utilă, mai ales celor obișnuiți ani de-a rândul cu tastaturile fizice non-Apple, care au inversate pozițiile tastelor Apple (echivalentă cu tasta Windows) și Option/Alt. Dacă, așa cum spuneam, ani la rând te-ai obișnuit cu tastaturi non-Apple, garantat – la viteză – vei apăsa tasta Command în loc de Option/Alt dacă vrei, de exemplu, să accesezi un caracter secundar. Dacă ai nevoie, de exemplu, de Option/Alt-Q pentru a accesa « pe o tastatură German sau „ (ghilimele deschise, de jos) pe tastatura Romanian MacUser (utilă dacă ai tastatură fizică U.S., fără tasta de la stânga lui Z), este probabil că vei bate Command-Q, adică ai activat comanda „închide aplicația” (quit).
Pentru a veni în ajutorul acestei categorii de utilizatori, Apple permite, în System Settings/Keyboard/Modifier Keys, modificarea rolului celor patru taste modificatoare (modifiers), Control, Option (alt), Command („Windows”) și CapsLock: în locul funcției default, implicită, poți alege ce vrei, de exemplu tasta Command să fie, de fapt, funcția Option/Alt și, invers, tasta Option/Alt să aibă funcția Command etc.
Mulți nu cunosc acest mic detaliu și, după ani de Windows, au toate șansele să spună că Apple a pus prost tastele. Nu le-a pus prost, ba a găsit chiar și soluția să fie așezate cum dorește utilizatorul.
Evident, funcțiile devin conform acestor setări după ce sistemul se loghează, la boot funcțiile de bază sunt cele inscripționate pe tastatura fizică.