Navigation

 ·   Wiki Home
 ·   Wiki Help
 ·   Categories
 ·   Title List
 ·   Uncategorized Pages
 ·   Random Page
 ·   File Upload
 ·   Uploaded Files
 ·   Recent Changes
 ·   RSS
 ·   Atom
 ·   What Links Here

Active Members:

Search:

 

Create or Find Page:

 

View fsck

Category:Ajutor

Treaba cu fsck

fsck vine de la File System ChecK, sau File System Consistency checK.
Este de utilizat când apar probleme bănuite a fi legate de sistemul de fișiere. Un catalog intern cu bube dă erori la scriere de DVD-uri. În 90% din cazuri! (de la iaru citire)
(rog să completați)

Se rebootează Macul, apăsând concomitent tastele Command (Mar) și S, imediat după sunetul de start (zbang). Macul va buta în Single User Mode; după ce se termină de defilat mesajele sistemului, scrie așa: fsck -fy, cu pauză între k și liniuță. Apoi dă Return (Enter).
Argumentul f îi spune să verifice sistemul indiferent de starea raportată, iar y să raspundă automat cu Da (yes) la orice întrebare pe care fsck o pune (lucrează în mod non-interactiv).
Poate să dureze câteva secunde, sau multe minute, depinde de mărimea discului și de ce găsește de reparat. Dacă durează mult, se poate întâmpla să intre în funcțiune ventilatoarele. Nu vă speriați dacă sună mai tare decât de obicei, e din cauză că nu s-a încărcat modulul de management al energiei, așa că ventilatoarele suflă ca nebunele.

La sfârșit comanda returnează un mesaj: ori că sistemul a fost modificat, ori că totul apare ca fiind OK. Sfatul multora este că dacă apare mesajul cu sistemul modificat să mai rulați încă o dată fsck-ul, până zice că e OK.

După mesajul de OK, scrie reboot, și dă-i Return (Enter). Sistemul va rebuta în mod normal, cu problema rezolvată.

O altă metodă similara e reboot cu Shift apăsat, ceea ce duce sistemul în Safe Boot Mode, dezactivând Login Items (tot ce aveți în System Preferences > Accounts - Login Items, unde ar putea să fi inclus și prostii) și extensiile care nu sunt esențiale ale kernelului. În Safe Boot Mode se rulează automat fsck, precum și golirea cache-urilor, de aceea durează destul de mult butarea în acest mod. Dezavantajul ar fi că nu vedeți ce mesaj dă fsck.

Link către pagina de manual aici. Care pagină de manual o puteți invoca și voi în Terminal, cu comanda man fsck, unde se găsesc mai multe explicații despre ce face comanda.

de: altero

Categories: