Chestiunile de compatibilitate
  [ Ignoră ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest, White Pond (= Balta Albă)
Macuser din: 11.10.05

E clar că cea mai frământtă chestiune este cea a compatibilității, cea mai frecventă problemă fiind „pătrățele goale în MS Windows” dacă scrii în limba română pe mac. Este cunoscuta, dar nerezolvata, problemă legată de faptul că MS folosește (incorect) codurile pt s/t cediila în loc de s/t comma below (standardul ASRO și al Academiei Române). MS a promis că acest lucru va fi rezolvat în următoarea versiune Windows (Vista, parcă?).
În cazul Win 2k și XP, ar fi suficient ca fonturile să conțină cele 2 x 2 = 4 caractere (ș Ș ț Ț) pentru a rezolva problema. Este și motivul pentru am pus acolo câteva fonturi uzuale completate cu aceste caractere lipsă.
În esență, sunt (deocamdtă) 2 soluții:
- fie macuser-ul va folosi un keylayout care să acceadă s/t cedilla, nu s/t comma below, cum este cel propus de Tudor, dar care are - pare-se - unele probleme (apropo, Tudore, ce aplicație ai folosit ca să modifici keylayout-ul original?)
- fie windows-userul va înlocui fonturile originale cu altele care au cele 2 x 2 = 4 caractere lipsă. Este o enigmă de ce nu face MS însuși acest lucru, deoarece este o chestiune banală. De exemplu, dacă va pune TNR, Arial și Verdana în locul celor oferite de MS, va rezolva chestiunea s/t comma below. Din seria celor completate de mine cu s/t comma este și Chalkboard, un frumos font în format ttf, deci instalabil și pe Windows. Evident, fonturile dfont nu pot fi instalate în Win și Lin, dar se pot converti ușor în fonturi ttf pt Windows.

Nu mai vorbesc aici de alte chestiuni subtile, cum ar fi non-breaking hyphen („liniuța de unire”) v. hyphen („liniuța de despărțire”) și soft-hyphen („liniuța variabilă”); atfel este și non-breaking space (spațiul inseparabil), toate EXTREM de utile în procesarea textelor. Din păcate, nici o aplicație Windows nu a implementat ferm aceste caractere speciale. În MAC OS X, este notabil că Pages are încă probleme cu acestea, doar la export/import, altfel le citește ok.

Semnătură 

Cattus sum et thraece loquor
Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Buchenland
Macuser din: 06.09.05

Din punct de vedere practic, singura soluţie este să ne adaptăm noi după “ei”, adică după userii de Windows. Sunt cei mai mulţi, asta e. Până şi pe acest site, dedicat utilizatorilor de Mac, avem cam 40% vizitatori care vin de pe Windows.

Dar cum stă treaba cu Linux? ce diacritice se văd/nu se văd?

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRank
Member
Din: Bucuresti

La mine pe linux e haos total (debian sarge). Recunosc, n-am stat sa vad ce fonturi sunt instalate si active. Pe doua masini diferite am obtinut doua rezultate diferite. Dar arata cam asa:

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Tudor Vedeanu - 20 Octombrie 2005 02:41 AM

Din punct de vedere practic, singura soluţie este să ne adaptăm noi după “ei”, adică după userii de Windows. Sunt cei mai mulţi, asta e. Până şi pe acest site, dedicat utilizatorilor de Mac, avem cam 40% vizitatori care vin de pe Windows.

Dar cum stă treaba cu Linux? ce diacritice se văd/nu se văd?

Depinde de aplicație. OpenOffice substituie caracterul lipsă, dacă e cazul (ș / ț adică). Sunt acolo câteva fonturi ok, cum ar fi seria FreeSerif, FreeSans… În esență, e cam același lucru ca pe Win… dar s/t comma below apar ok, cel puțin în OO. Nu am testat KOfice.

Semnătură 

Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Da, e clar, pe Linux in browser e aceeasi problema ca si pe Windows.

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Şi iată şi situaţia în browserele din Mac OS 9. N-am înţeles niciodată de ce Internet Explorer sparge literele cu diacritice în halul ăla. Restul browserelor afişează toate diacriticele, cu toate că se observă că există ceva substituţie de fonturi. Dar măcar ştim că există cel puţin un font în OS 9 care ştie toate diacriticele. Apropo, e o instalare nou-nouţă de OS9, nu am adăugat nici un font. Deci la acest capitol OS9 bate XP-ul grin

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Tudor Vedeanu - 20 Octombrie 2005 02:01 PM

Şi iată şi situaţia în browserele din Mac OS 9. N-am înţeles niciodată de ce Internet Explorer sparge literele cu diacritice în halul ăla. Restul browserelor afişează toate diacriticele, cu toate că se observă că există ceva substituţie de fonturi. Dar măcar ştim că există cel puţin un font în OS 9 care ştie toate diacriticele. Apropo, e o instalare nou-nouţă de OS9, nu am adăugat nici un font. Deci la acest capitol OS9 bate XP-ul grin

ai pus pun ctul pe igrec. păi IE a stat, stă și va sta cel mai prost la afișarea caracterelor. stă el prost și în full-unicodified mac os x, dar-mi-te în mac os 9. aruncă un ochi

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

ca să nu crezi / credeți că bat câmpii, precizez, dacă nu era clar, că ie mac os x ultima versiune era setat pe „universal alphabet utf 8”

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Tudor - 20 Octombrie 2005 01:36 PM

Da, e clar, pe Linux in browser e aceeasi problema ca si pe Windows.

Linux-urile din ultimul an și mai bine sînt full-unicode, iar unele fonturi conțin și s/t comma below (nu am un linux în față, dar erau acolo cîteva fonturi frumoase, serif și non-serif, care afișează corect standardul ro).
Cît despre browsere, cred că depinde browser (nu uita să setezi utf8 la character encoding, dacă nu e presetat). Cred că Firefox și Konqueror se comportă bine…
Debian Sarge ar trebui să fie OK, eu folosesc pe gioarsa de calculator de la facultate Vector 5 (slack), e cel mai rapid pe scula aia veche, are kde 3.3 și nu țin minte să fi avut probleme de afișare ro, dar voi testa cu prima ocazie, poate chiar mîine, cînd mai trec pe acolo.

Semnătură