1 din 2
1
Lipsă ş pe tastatura de Macbook Pro, generarie februarie 2008
  [ Ignoră ]
RankRank
Jr. Member
Din: Cluj-Napoca
Macuser din: 05.08.07

Mi-am vândut “vechiul” Macbook Pro, iar acum mi-a adus un prieten din State noua generaţie (15” cu 2.4 Ghz etc., ăla care are track-padul tweakuit cu funcţii ca la iPhone, ca să înţeleagă toţi).

Bun. Nu mai reţin câte taste fizice avea generaţia veche pe tastatură, da’ cert e că acum, cu Romanian MacLegacy-L2, ş-ul lipseşte. Adică nu-i desemnat nici unei taste.

(cine se întreabă totuşi cum îl scriu - da, cu copy-paste). Stăţi, c-am mutat pe MacUser-L2.

Bun, treaba e că oriunde, în afară de MacLegacy-L12, tastele sunt ocupate de diacritice ca la PC. Adică ş pe punct şi virgulă, ţ pe apostrof etc.

Iar mie-mi place aranjarea MacLegacy-L12, cu ţ pe back-slash. Iar ş deci?...

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest, White Pond (= Balta Albă)
Macuser din: 11.10.05
dariusg - 19 Martie 2008 01:36 AM

Mi-am vândut “vechiul” Macbook Pro, iar acum mi-a adus un prieten din State noua generaţie (15” cu 2.4 Ghz etc., ăla care are track-padul tweakuit cu funcţii ca la iPhone, ca să înţeleagă toţi).

Bun. Nu mai reţin câte taste fizice avea generaţia veche pe tastatură, da’ cert e că acum, cu Romanian MacLegacy-L2, ş-ul lipseşte. Adică nu-i desemnat nici unei taste.

(cine se întreabă totuşi cum îl scriu - da, cu copy-paste). Stăţi, c-am mutat pe MacUser-L2.

Bun, treaba e că oriunde, în afară de MacLegacy-L12, tastele sunt ocupate de diacritice ca la PC. Adică ş pe punct şi virgulă, ţ pe apostrof etc.

Iar mie-mi place aranjarea MacLegacy-L12, cu ţ pe back-slash. Iar ş deci?...

Ei, fătul moșului, ajunseși iar la vorba mea cu non-confortul tastaturii U.S., căreia îi lipsește tasta aia între Z și shift. Dar găsim soluții. Deschide mata Keyboard Viewer și apasă tasta Option/Alt și vezi unde o afli. Dacă ești în Panther-Tiger, vei putea doar cu tataturile mele alternative, în Leo a găsit și Apple o soluțiune, e drept cam aiurea, dar a găsit-o. Ia vezi dacă te descurci.
Eu zic că alternativele mele sînt mai comode.

Semnătură 

Cattus sum et thraece loquor
Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRank
Jr. Member

Apăi, de spui tu ochilor mei unde-i keyboard viewer…. că ei e proşti, ochii.

Dintre alternativele tale aia cu PC e cea mai apropiată de aranjarea de… PC, cum sugerează şi numele, corect? Dar dragul mieu apostrof unde anume-l găs’ în ea?

Deci Mac Legacy e cea mai apropiată variantă, doar fără ş. MacUser-L2 e cu toate amestecare, iar PC Legacy e fără apostrof.

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
dariusg - 19 Martie 2008 04:34 AM

Apăi, de spui tu ochilor mei unde-i keyboard viewer…. că ei e proşti, ochii.

Dintre alternativele tale aia cu PC e cea mai apropiată de aranjarea de… PC, cum sugerează şi numele, corect? Dar dragul mieu apostrof unde anume-l găs’ în ea?

Deci Mac Legacy e cea mai apropiată variantă, doar fără ş. MacUser-L2 e cu toate amestecare, iar PC Legacy e fără apostrof.

Ah, ah… se activează de unde activezi și tastaturile, adică sys prefs/international/input
Acel ș dispare la tastaturile bazate pe Romanian Apple, adică alea care au î și ș în stînga. La alea bazate pe standardul ASRO, e bai cu semnele citării („citat”). La ale mele e așa:
MacLegacy - ș e pe Option ;
Romanian PC - „...” pe Option-Q (quotation)
Macuser - ca mai sus la PC
Programmers nu are nevoie de bibilirea asta
REstul sînt Azerty și două variante de QWERTZ + alea cu L2 compatibile win 95-xp
Amu e clar?

Semnătură 

Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRank
Jr. Member

Ah, m-am prins. Bun. Pe MacLegacy-L2 (care-aș vrea eu mai mult să-l folosesc), ș e pe Option S. Dar e acest ș, u acest ş. Nu știu dacă la tine se vede diferenţa, la mine ș-ul făcut din options e cu virgula mai dreată.

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
dariusg - 19 Martie 2008 02:53 PM

Ah, m-am prins. Bun. Pe MacLegacy-L2 (care-aș vrea eu mai mult să-l folosesc), ș e pe Option S. Dar e acest ș, u acest ş. Nu știu dacă la tine se vede diferenţa, la mine ș-ul făcut din options e cu virgula mai dreată.

Ha, păi L2 e pt cei care schimbă fișiere cu uindăuzarii, cu s/t cedilla. Pt cei serioși, care folosesc s/t comma, cum trebuie, folosește-le pe alelante, bre. Cu una gen Romanian Macuser, ș nu pune probleme, pune semnele citării, le ai repeate pe Option-Q. Dacă își place Romanian (Apple) sau, din ale mele, Legacy, ai ș tot pe Option-;

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRank
Jr. Member

Bun. Am priceput. Din nefericire, eu sunt constrâns să-mi iubesc aproapele, chit că el e rătăcit pe câmpia Windows. Deci sunt ştanţat în cedilla, cu L2-uri. Problema e că pe MacLegacy-L2 (deci cedillele), ş-ul e comma. Adică, deoarece nu-i pe tastatură, îl fac cu option, iar el iese cu comma (când ţ-ul este pe tastatură, cu cedilla.

Recapitulând:

Eu vreau să folosesc ceva care nu-mi face să dispară majoritatea semnelor ce mi le trebuie şi este şi L2.

MacUser-L2 mi-e inutil, fiindcă-mi deranjează punct şi virgulă, două puncte etc.
PC-L2 mi-ar fi juma’ util, că semnele de trece mai jos, dar apostroful ’ nu.
MacLegacy-L2 e CEL mai potrivit, cu excepţia că are ș cu comma, făcut cu option.

Mna, drace?...

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRank
Jr. Member

Stai să fac un test… Io la apostrof mă refer la cel de lângă enter. Nu la cel de sub 1. Văd că în ce am scris mai sus e înclinat ciudat.

Lângă enter - ‘
Sub 1 - `

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRank
Jr. Member

De ce apar la fel?

[ Ignoră ]   [ # 9 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucureşti, Sala Palatului
Macuser din: 30.10.05

Ar trebui sa iei vechea tastatura facuta de Cattus, Romanian Standard MS, care avea mapate semnele ca pe Windows. Ai pierde ghilimelele, naiba sa le ia! Dar le poti pune ori schimbind tastatura, ori folosind PopChar. Acolo, tasta lipsa aproape nu era folosita: ± si §.

[ Ignoră ]   [ # 10 ]
RankRank
Jr. Member

Eu am acilea, în pachetu’ acesta, un Romanian Standard (are un romb mic, peste iconiţa steag). Dar ăstea-s comma. Mie, cum ziceam, îmi trebuie cedilla.

[ Ignoră ]   [ # 11 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Hai s-o mai iau o data, desi cred ca am explicat foarete clar. Cattus a facut, cu trei ani in urma, o tastatura, Romanian Standard MS, care imita plasarea diacriticelor in Windows. Toate diacriticele critice (Ş şi Ţ) erau compatibile 100% Windows. Nu stiu unde e. De exemplu, Ş era la :, iar Ţ era la “. OK? Ar trebui sa-l intrebi pe Cattus, cred ca o mai are pitita pe undeva. Eu n-am aruncat-o, Doamne fereste, si pot sa o trimit oricui. Dar normal e sa il intrebi pe Cattus.
Daca nu mai e, da-mi un PM!

[ Ignoră ]   [ # 12 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
iaru - 20 Martie 2008 12:14 AM

Hai s-o mai iau o data, desi cred ca am explicat foarete clar. Cattus a facut, cu trei ani in urma, o tastatura, Romanian Standard MS, care imita plasarea diacriticelor in Windows. Toate diacriticele critice (Ş şi Ţ) erau compatibile 100% Windows. Nu stiu unde e. De exemplu, Ş era la :, iar Ţ era la “. OK? Ar trebui sa-l intrebi pe Cattus, cred ca o mai are pitita pe undeva. Eu n-am aruncat-o, Doamne fereste, si pot sa o trimit oricui. Dar normal e sa il intrebi pe Cattus.
Daca nu mai e, da-mi un PM!

Da, just, versiunea L2 nu avea s cedilla a doua oară, la nivelul Option-;
Iat-o aici corectată! Da, just, nu am fost atent, se pare că numai versiunea asta nu avea s cedilla repetat, sa-l vadă și cei cu tastatură fizică U.S.

Fișiere atașate
Romanian MacLegacy-L2.keylayout.zip  (Dimensiune Fişier 4 - Downloads: 280)
 Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 13 ]
RankRank
Jr. Member

Iaru, mulţumesc, cred că am priceput eu greşit, căutam dacă nu cumva este în “colecţia iarnă 2007”. smile

Bun, am luat cel pus de Cattus ultima dată, merge ş-ul cu option ;. Mulţumesc şi pentru dumnealui. Iar acum, cum dezinstalez celălalte layouturi? Sau cel puţin dublura MacLegacy-L2 (care dacă o activez acum, când am instalat şi aia veche, îmi face să nu meargă tastatura). Nu mi-i pusă-n bara de sus, doar nu vreau io s-o văz la input, să fie două.

[ Ignoră ]   [ # 14 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Dezinstalarea e simpla. Le arunci pe alea pe care nu le vrei la gunoi! Se va vedea rezultatul in bara de meniu, dupa restart, dar, mai intii, curata cache-urile (cu OnyX sau cu MainMenu). Ai gija, pastreaza un singur layout cu un nume specific, nu DOUA cu acelasi nume, dar cu setari diferite!

[ Ignoră ]   [ # 15 ]
RankRank
Jr. Member

Mna, le-am aruncat din Keyboard Layouts. Şi am curăţat cu onyX. Da’ tot îmi apar când merg la International, chiar de nu mi-s selectate să-mi apară-n bară. Nu le pot da dracu’ de tot?

1 din 2
1