1 din 5
1
Virgula decimala in layout romanesc
  [ Ignoră ]
RankRank
Jr. Member
Din: Oradea
Macuser din: 04.10.07

Nu sunt sigur dacă aici e locul potrivit al topicului,dat totuși încerc.
Știe cineva cum aș putea rezolva, ca tasta de punct/virgulă de pe numpad să tasteze virgulă când este ales un layout românesc?
În System Preferences/International este setat pe România, unde formatul numerelor este cu virgulă decimală: 999.999,99. Cu toate astea, când este ales un layout românesc se tastează punct în loc de virgulă.
Problema asta am avut-o și în Tiger, iar acum și în Leopard.
Am încercat și cu tastatură de PC și cu tastatură Apple ... la fel.

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: spatele laserului
Macuser din: 13.02.07

Mutat la .RO că poate are Cattus o idee smile

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRank
Jr. Member

Păi el mi-a spus să încerc altundeva confused

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucureşti, Sala Palatului
Macuser din: 30.10.05

Spune-mi, te rog, în ce program ţi-o pune? Că nu e indiferent. Şi apoi, dacă am înţeles bine, tu vrei ca macul să pună singur virgula. Dar de unde să ştie el unde vrei să te opreşti?

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRank
Jr. Member
iaru - 05 Aprilie 2008 08:38 PM

Spune-mi, te rog, în ce program ţi-o pune? Că nu e indiferent. Şi apoi, dacă am înţeles bine, tu vrei ca macul să pună singur virgula. Dar de unde să ştie el unde vrei să te opreşti?

“Mi-o pune” în orice program ... pur și simplu nu tastează virgula din tastele numerice atunci când e ales layout RO (le-am incercat pe toate și cele de la Apple și pe cele ale lui Cattus).
Programul în care contează cu adevărat este NeoOffice, în calculul tabelar și în editorul de texte pentru că nu recunoaște semnul decimal, așa că apar următoarele probleme:
- la introducerea marginilor de pagină
- la introducerea numerelor decimale, etc.

NeoOffice este setat pe limba Default al sisemului de operare (RO). Dacă schimb pe o limbă cu semnul decimal „punct”, atunci problema se rezolvă parțial: recunoaște semnul decimal „punct”, dar acesta nu este formatul corect pentru limba română.

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRank
Jr. Member

Offtopic:
În primul rând vreau să se știe că am tot respectul pentru Cattus, mii de mulțumiri pentru colecția lui de layout-uri.
Sper ca întrebările mele la acest subiect să nu se considere critici la adresa lui și la colecția lui. Pur și smplu doresc să știu cum se face.

Ontopic:

Dar de unde să ştie el unde vrei să te opreşti?

Dar cu layout-urile altor limbi cum știe?

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Aha, am inteles. Neavind numpad, lucrez pe portabil. Asa ca…
La asta te referi?

[ Modificat: 05 Aprilie 2008 09:22 PM de iaru ]

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest, White Pond (= Balta Albă)
Macuser din: 11.10.05
Administrator - 05 Aprilie 2008 08:01 PM

Mutat la .RO că poate are Cattus o idee smile

Păi nu am, cel puțin nu cred că e chestie de RO, ci de felul cum sistemul vede/nu vede punctul/virgula ca separator pt zecimale. La mine, în rarele cazuri cînd am avut nevoie de așa ceva, a mers, nu pricep de ce la el nu merge.

Semnătură 

Cattus sum et thraece loquor
Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRank
Jr. Member
iaru - 05 Aprilie 2008 09:16 PM

Aha, am inteles. Neavind numpad, lucrez pe portabil. Asa ca…
La asta te referi?

exact

[ Ignoră ]   [ # 9 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Am batut cu punct, am batut si fara punct, numai cu virgula. Separatorul, in caz ca bat fara punct, imi pune spatii corecte. Daca bat cu punct, trebuie EU sa fiu atent unde le plasez.
Eu chiar nu inteleg unde e problema.
Vrei ca punctul ultim sa se transforme in virgula?
Poate nu ai definit Cell-urile!

[ Modificat: 05 Aprilie 2008 10:11 PM de iaru ]

[ Ignoră ]   [ # 10 ]
RankRank
Jr. Member

Nu cu setarile programului e problema, ci cu tasta decimala de pe NUMPAD care bate punct in loc de virgula.
In alte limbi europene (ceha, maghiara, etc.) tasta respectiva tasteaza virgula.

[ Ignoră ]   [ # 11 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
robihas - 05 Aprilie 2008 10:31 PM

Nu cu setarile programului e problema, ci cu tasta decimala de pe NUMPAD care bate punct in loc de virgula.
In alte limbi europene (ceha, maghiara, etc.) tasta respectiva tasteaza virgula.

Încerc să pricep problema ta, numai că nu pricep de ce nu merge. Nu prea pot săpa mai departe, deoarece nu folosesc metoda asta. Dacă e bug, îl pot transmite mai de-a dreptul la Cupertino, numai că-mi trebuie date clare, cu exemple și explicații.

Semnătură 

Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 12 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: The Colony, TX

robihas & cattus: cum am înțeles eu - să mă corectați dacă am înteles aiurea
- Ai o tastatură “normală” full cu Keypad - nu de laptop.
- Ti-ai ales un Keymap românesc la tastatură (deoarece keymap-ul US implicit va tasta întotdeauna punct pe tasta de la dreapta lui 0 de pe keypad)
- Vrei ca atunci când apeși tasta de la dreapta lui 0 de pe keypad să tasteze virgulă în loc de punct pentru ca să poți folosi keypad-ul să introduci numere cu decimale in format românesc (unde separatorul de decimale este virgula).

Eu unul îmi parcă am văzut tastaturi din alte țări care aveau desenat virgulă pe tasta aia în loc de punct - sau greșesc - Cattus ?
ASRO ce zice că ar trebui să fie pe butonul ăla ?

Semnătură 

Apple:5x macmini (G4, 2007, 2009, 2010, 2012)
UNIX:IBM 7011-250/AIX 5.1, HP Jornada 680/JLime, HP 9000 F20/HP-UX 11.11
PC:PentiumD/Debian, HP t5300/Debian
Misc:Spectrum 48k, 8x Raspberry Pi, 2x CHIP

[ Ignoră ]   [ # 13 ]
RankRank
Jr. Member

Da psergiu, ai înțeles bine.
Eu am o tastatură Apple RO, pe care apare și punct și virgulă.

[ Ignoră ]   [ # 14 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
psergiu - 06 Aprilie 2008 12:45 AM

robihas & cattus: cum am înțeles eu - să mă corectați dacă am înteles aiurea
- Ai o tastatură “normală” full cu Keypad - nu de laptop.
- Ti-ai ales un Keymap românesc la tastatură (deoarece keymap-ul US implicit va tasta întotdeauna punct pe tasta de la dreapta lui 0 de pe keypad)
- Vrei ca atunci când apeși tasta de la dreapta lui 0 de pe keypad să tasteze virgulă în loc de punct pentru ca să poți folosi keypad-ul să introduci numere cu decimale in format românesc (unde separatorul de decimale este virgula).

Eu unul îmi parcă am văzut tastaturi din alte țări care aveau desenat virgulă pe tasta aia în loc de punct - sau greșesc - Cattus ?
ASRO ce zice că ar trebui să fie pe butonul ăla ?

Problema asta nu m-a frămîntat, deci mărturisesc faptul că nu știu cum se rezolvă. Logic, sistemul ar trebui să recunoască româna ca limba principală și să pună virgulă automat, în loc de punct, ori de cîte ori e vorba de zecimale și, evident, punct (în loc de virgulă) cînd desparți miile. Așa ar trebui, eu zic că astea-s setări de aplicație. NeoOffice pune automat virgulă la dimensiunile paginii, de exemplu, zice 2,54 cm, nu 2.54 cm. De ce nu face asta și cînd faci calcule nu știu.
Cu Numbers ați testat? Parcă huk folosea intens calculele astea…

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 15 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: The Colony, TX

robihas - cu ce Keymap activat ai problema asta ?

Semnătură 

Apple:5x macmini (G4, 2007, 2009, 2010, 2012)
UNIX:IBM 7011-250/AIX 5.1, HP Jornada 680/JLime, HP 9000 F20/HP-UX 11.11
PC:PentiumD/Debian, HP t5300/Debian
Misc:Spectrum 48k, 8x Raspberry Pi, 2x CHIP

1 din 5
1