Păi omul a spus clar că o are cu orice tastatură RO, Apple sau ale mele, dar că nu apare cu Hungarian, de exemplu. Așa pare a fi, aseară am testat și eu și, într-adevăr, se pare că nu există posibilitatea de a activa înlocuirea punctului cu virgula ca separator de zecimale deși, dacă ai româna prima, în preferințele aplicațiilor apare virgula în ipostaza asta, de ex. la dimensiunile paginii. Și mie îmi pare un bug, sistemul ar trebui să ofere posibilitatea alegerii virgulă/punct ca separator zecimal.
- Excel 2004 știe să ia în considerare virgula în loc de punct dacă se folosesc setările pentru Germania. Dacă sistemul e pus pentru România, nu știe.
- Excel 2008 știe de virgulă în cazul setărilor românești
- Numbers pune punct.
În concluzie, sistemul oferă suportul necesar, problema pare a fi la aplicații.
- Excel 2004 știe să ia în considerare virgula în loc de punct dacă se folosesc setările pentru Germania. Dacă sistemul e pus pentru România, nu știe.
- Excel 2008 știe de virgulă în cazul setărilor românești
- Numbers pune punct.
În concluzie, sistemul oferă suportul necesar, problema pare a fi la aplicații.
Da, pare logic. Probabil creatorii aplicațiilor nu știu cum să seteze asta automat, dar ar trebui să fie undeva setabil manual, nu e nevoie să aibă ei lista cu standardul celor aproape 200 de state ale globului.
Probabil creatorii aplicațiilor nu știu cum să seteze asta automat, dar ar trebui să fie undeva setabil manual, nu e nevoie să aibă ei lista cu standardul celor aproape 200 de state ale globului.
Unele aplicații iau în considerare limba/localizarea din sistemul de operare. De aici apar problemele legate de virgulă. Dacă schimb localizarea din sistemul de operare, de ex. în US, automat se schimbă și setările programelor, paginile apar cu margine tip 2.54, etc.
Problema e că nici OS X nu recunoaște tasta ca virgulă, chit că la localizare vede formatul corect.
Este vorba NUMAI de tasta dintre 0 și Enter de pe tastatura externă.
Apropos, calculatorul din MacOS recunoaste virgula pe orice layout!
Asta știu, deoarece am setată româna prima și îl mai folosesc. Fapt care mă face să cred că e vorba de setări ale aplicațiilor, nu ale sistemului. Corect, pe de altă parte, că ar trebui să fie undeva setabil acest lucru manual, nu neapărat detectabil automat.
OK, nu am aflat mare brânză până acum, în afară că layout-ul românesc nu știe să tasteze virgulă în loc de punct pe acea tastă importantă dacă folosești calcule în mod frecvent.
E posibilă modificarea codului de layout să tasteze corect?
OK, nu am aflat mare brânză până acum, în afară că layout-ul românesc nu știe să tasteze virgulă în loc de punct pe acea tastă importantă dacă folosești calcule în mod frecvent.
E posibilă modificarea codului de layout să tasteze corect?
De modificat se poate modifica orice, dar nu-s sigur că ar fi bine. Studiez problema, mi-ai dat un impuls, discut și cu cei de la Cupertino. Am senzația că personalizarea e mai limitată acum decît în Tiger.
Ai folosit și Tiger și Leopard ca să poți compara?
Uite, Calculator.app din Leo știe de virgulă, dar nu se tastează automat virgula cînd apăs tasta period/comma (deși așa e marcată), știind că pe ea se află separatorul zecimal, ci trebuie să apăs virgula, pur și simplu. Nu cred că așa trebuie să fie. Cred că separatorul zecimal trebuie ales, fie automat (cînd alegi limba și/sau țara), fie manual (vrei să setezi altfel decît prima limbă din sistem). Eu văd că asta nu se mai poate în Leo (dar parcă era în Tiger). Există și aplicații care ar trebui să știe asta.
Sincer, nu am timp acum să sap mai adînc, mai ales că mi-e relativ clar că nu ține de keylayout, ci de felul cum flăcăii de la Cupertino vor să implementeze acest lucru.
Și în Tiger era la fel. Am încercat și cu alte aplicații ca Numbers, rezultatul a fost la fel: dacă vreau să folosesc virgula „aia” dă eroare.
Uite, Calculator.app din Leo știe de virgulă, dar nu se tastează automat virgula cînd apăs tasta period/comma (deși așa e marcată), știind că pe ea se află separatorul zecimal, ci trebuie să apăs virgula, pur și simplu. Nu cred că așa trebuie să fie. Cred că separatorul zecimal trebuie ales, fie automat (cînd alegi limba și/sau țara), fie manual (vrei să setezi altfel decît prima limbă din sistem). Eu văd că asta nu se mai poate în Leo (dar parcă era în Tiger). Există și aplicații care ar trebui să știe asta.
Așa este, aplicațiile AR TREBUI să știe ca acea tastă este separatorul decimal, fără să ia în considerare layout-ul ales. Din păcate nu e așa. Deocamdată nu am de ales și folosesc virgula de lângă litera M, sau schimb localizarea cât timp lucrez la tabele, iar pentru ediție schimb la loc
Și în Tiger era la fel. Am încercat și cu alte aplicații ca Numbers, rezultatul a fost la fel: dacă vreau să folosesc virgula „aia” dă eroare.
Așa este, aplicațiile AR TREBUI să știe ca acea tastă este separatorul decimal, fără să ia în considerare layout-ul ales. Din păcate nu e așa. Deocamdată nu am de ales și folosesc virgula de lângă litera M, sau schimb localizarea cât timp lucrez la tabele, iar pentru ediție schimb la loc
Mi-ar fi de folos dacă mi-ai trimite (prin PM) un rezumat al celor testate, eventual în comparație cu Windows și cu ceea ce te-ai fi așteptat să se întîmple.
Iar depinde de cum te obisnuiesti. Pe mine in Windows ma chiar enerva faptul ca semnul decimal in layout-ul romanesc era virgula in toate aplicatiile. Mi-e mai usor sa tastez punctul din zona numerica. Ideal, ar fi ca semnul decimal sa ramana punct, dar sa se poata seta ca virgula doar in aplicatiile alese de utilizator.
Iar depinde de cum te obisnuiesti. Pe mine in Windows ma chiar enerva faptul ca semnul decimal in layout-ul romanesc era virgula in toate aplicatiile. Mi-e mai usor sa tastez punctul din zona numerica. Ideal, ar fi ca semnul decimal sa ramana punct, dar sa se poata seta ca virgula doar in aplicatiile alese de utilizator.
Păi da, corect: de vreme ce, pe acest PB, tasta punct are alături și o virgulă, eu aș înțelege că, apăsînd tasta fn, aia devine automat tasta zecimalelor. Ca atare, e punct în lumea de limbă engleză, dar virgulă în România și în mai restul țărilor. De asta e vorba. Problema tocmai asta este, precum văd eu: tasta aia nu se convertește automat în virgulă, dacă e cazul, ci rămîne punct. Dacă vreau virgulă, bat alături virgula.
Acuma, e drept, poate fi și chestie de obișnuință. Mai depinde și cum văd meșterii soft problema: tasta aia e punct/virgulă (adică separatorul zecimal) mereu sau numai uneori? Sau e mereu punct, iar - dacă e să fie virgulă - bați alături? Mie mi se pare cel mai logic ca utilizatorul să-și aleagă singur, undeva la International, dacă separatorul zecimal să fie punctul sau virgula, iar cînd apeși, pe un portabil, fn+punct să scrie, de fapt, virgulă, dacă eu aleg virgula ca separator zecimal. Nu așa trebuie să fie sau greșesc eu undeva?
Asta iar este o solutie foarte buna. Neavand inca un portabil, nu m-am gandit la un portabil. Chiar si Alt+separator decimal sa fie virgula pentru desktopuri. Orice invat isi are si un dezvat, sau invers.
Asta iar este o solutie foarte buna. Neavand inca un portabil, nu m-am gandit la un portabil. Chiar si Alt+separator decimal sa fie virgula pentru desktopuri. Orice invat isi are si un dezvat, sau invers.
Nu am zis de tasta Alt, ci de aia mică, specială la leptoape, fn, mai e și num lock.
Și eu zic că este ceva în neregulă cu separatorul zecimal.