3 din 5
3
Virgula decimala in layout romanesc
  [ Ignoră ]   [ # 31 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Buchenland
Macuser din: 06.09.05

Măi fraților, problema e simplă: cineva a uitat să înlocuiască punctul cu virgula (pe keypad) în layout-ul Romanian. Atât! Unele programe sunt mai deștepte și fac ele înlocuirea, dar în esență asta-i buba. Nu e nimic magic sau automatic, e pur și simplu o problemă de keyboard layout.

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 32 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest, White Pond (= Balta Albă)
Macuser din: 11.10.05
Tudor - 17 Aprilie 2008 12:15 AM

Mai nou și tastaturile astea desktop de aluminiu au tasta “fn”.

A, da? N-o am în față. Păi e nevoie de așa ceva?! Nu au taste numerice în dreapta? Am uitat, ha.
Dom’le, e interesantă treaba asta cu tasta zecimală. Cred că e o scăpare aici, nu poate fi așa. Voi intra în Tiger, parcă acolo virgula era separator zecimal automat cînd alegeai româna prima limbă.

Semnătură 

Cattus sum et thraece loquor
Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 33 ]
RankRank
Jr. Member
Din: Oradea
Macuser din: 04.10.07
Xanthrax - 16 Aprilie 2008 01:26 PM

Iar depinde de cum te obisnuiesti. Pe mine in Windows ma chiar enerva faptul ca semnul decimal in layout-ul romanesc era virgula in toate aplicatiile. Mi-e mai usor sa tastez punctul din zona numerica. Ideal, ar fi ca semnul decimal sa ramana punct, dar sa se poata seta ca virgula doar in aplicatiile alese de utilizator.

În windows fiecare aplicație avea setarea separată pentru layout, așa cum se putea seta și in Tiger.

Cattus Thraex - 17 Aprilie 2008 12:44 AM
Tudor - 17 Aprilie 2008 12:15 AM

Mai nou și tastaturile astea desktop de aluminiu au tasta “fn”.

A, da? N-o am în față. Păi e nevoie de așa ceva?! Nu au taste numerice în dreapta? Am uitat, ha.
Dom’le, e interesantă treaba asta cu tasta zecimală. Cred că e o scăpare aici, nu poate fi așa. Voi intra în Tiger, parcă acolo virgula era separator zecimal automat cînd alegeai româna prima limbă.

In Tiger e la fel situația cu virgula. Tasta fn pe aluminiu este pentru funcțiile suplimentare de luminozitate, sonor, etc, la fel ca pe laptopuri.

Problema interesantă este, cum am scris și mai înainte, că în layout-urile altor limbi cu separatorul decimal virgula se tastează virgulă. Le-am încercat aproape pe toate. Deci problema este în layout-ul limbii române, cel implementat de Apple.
Presupun că layout-urile lui Cattus au preluat partea din zona numerică nemodificată.

[ Ignoră ]   [ # 34 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Da, și în Tiger layout-ul Romanian are tot punct.

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 35 ]
RankRank
Jr. Member

Mai e o chestie. Am observat că la instalare nouă în International ->Formats la Region apare Romania (English), cu formatul numerelor tip 1,234.56. Dacă se selectează ulterior regiunea Romania apare Romania (Romanian), dispărând prima setare. Cred că de aici e bug-ul, Apple făcând implementarea inițială pe formatul greșit, cu punct.

[ Ignoră ]   [ # 36 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
robihas - 17 Aprilie 2008 01:07 AM
Xanthrax - 16 Aprilie 2008 01:26 PM

Presupun că layout-urile lui Cattus au preluat partea din zona numerică nemodificată.

Da, aia e ca pe US, e riscant să te joci în zona aia, doar dacă ai observat ceva nelalocul său - spune-mi!

Semnătură 

Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 37 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Tudor - 17 Aprilie 2008 12:29 AM

Măi fraților, problema e simplă: cineva a uitat să înlocuiască punctul cu virgula (pe keypad) în layout-ul Romanian. Atât! Unele programe sunt mai deștepte și fac ele înlocuirea, dar în esență asta-i buba. Nu e nimic magic sau automatic, e pur și simplu o problemă de keyboard layout.

Da, se pare că așa este, pe rusă e OK: cînd apeși fn și apoi period/comma, devine comma.
Păi atunci da, pot modifica layout-ul ca atare, eu l-am lăsat ca pe US și ca pe Apple Romanian, logic. Voi rumega chestiunea.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 38 ]
RankRank
Jr. Member

Da, aia e ca pe US, e riscant să te joci în zona aia, doar dacă ai observat ceva nelalocul său - spune-mi!

Păi am spus, nu?  raspberry

[ Ignoră ]   [ # 39 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Cattus Thraex - 17 Aprilie 2008 02:14 AM
Tudor - 17 Aprilie 2008 12:29 AM

Da, se pare că așa este, pe rusă e OK: cînd apeși fn și apoi period/comma, devine comma.
Păi atunci da, pot modifica layout-ul ca atare, eu l-am lăsat ca pe US și ca pe Apple Romanian, logic. Voi rumega chestiunea.

... da, e clar: pur și simplu, ăia de la Apple au uitat să pună virgula în loc de punct pe tastele numerice, iar eu, în setul meu, m-am luat după ei! Huo, Apple engineering. Vezi ce le fac, prafu se alege de ei. Dovada: dacă muți pe alte tastaturi (franceză, italiană, rusă, germană... ) e OK, cînd apeși tasta fn, punctul zecimal devine virgulă zecimală.
Acuma sînt prea obosit, mîine pun tunurile pe Apple engineering. Setul meu va fi corectat zilele viitoare, dacă tot mă apuc să cotrobăi prin el, mai fac o revizie, să văd dacă nu mi-a mai scăpat ceva.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 40 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucureşti, Sala Palatului
Macuser din: 30.10.05

Ura, Cattus! Hai la muncă! Abia aştept!

[ Ignoră ]   [ # 41 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
iaru - 17 Aprilie 2008 03:52 PM

Ura, Cattus! Hai la muncă! Abia aştept!

Păi asta numai e chestie simplă, pur și simplu pe tasta numerelor în dreapta sau cînd apeși fn pe leptoape pui virgulă în loc de punct. Mă întreb însă dacă sistemul ar putea include ceva mai inteligent decît asta. Să vedem…

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 42 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Cluj-Napoca, Romania
Macuser din: 13.12.05

Eu as zice ca pe desktoape, virgula sa fie Alt+Decimal in tastaturile RO, nu direct Decimal ca in Windows. Bineinteles, daca parerile celor multi sunt in contradictie cu a mea, atunci subscriu si eu la majoritate. Stiu ca in Windows, decimal=virgula mai mult ma deranja, decat ma ajuta. Oare am fost singurul?

Semnătură 

You’re on a Mac. If something seems complicated, you’re doing it wrong!

 Macbook Pro 13, 2010
 iPhone 5

[ Ignoră ]   [ # 43 ]
RankRank
Jr. Member
Xanthrax - 21 Aprilie 2008 02:28 PM

Eu as zice ca pe desktoape, virgula sa fie Alt+Decimal in tastaturile RO, nu direct Decimal ca in Windows. Bineinteles, daca parerile celor multi sunt in contradictie cu a mea, atunci subscriu si eu la majoritate. Stiu ca in Windows, decimal=virgula mai mult ma deranja, decat ma ajuta. Oare am fost singurul?

Pe mine m-ar ajuta varianta direct virgula. Daca folosesti frecvent tastele numerice te incurca sa tot apesi Alt sau fn.

[ Ignoră ]   [ # 44 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Puteți să vă puneți singuri-singurei orice semn doriți pe tasta aia. Un layout de tastatură se crează/modifică suficient de simplu astfel încât să existe pentru fiecare o soluție mulțumitoare.

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 45 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Tudor - 21 Aprilie 2008 03:30 PM

Puteți să vă puneți singuri-singurei orice semn doriți pe tasta aia. Un layout de tastatură se crează/modifică suficient de simplu astfel încât să existe pentru fiecare o soluție mulțumitoare.

Corect, pe tasta „separator zecimal” se poate pune orice simbol, * $ # @ etc. etc.
Problema nu este asta, ci de cum TREBUIE să fie, care e standardul, nu să facă fiecare cum crede el că e mai bine. Analizînd mai multe tastaturi, rezultă că pe tasta „separator zecimal” trebuie să fie virgula / comma pe un layout Romanian.
Alte păreri?

Semnătură 

3 din 5
3