Helvetica Neue cu suport de română
  [ Ignoră ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest, White Pond (= Balta Albă)
Macuser din: 11.10.05

Mulți laudă Helvetica Neue cum că ar fi un font foarte frumos, în Leopard devenind un font pro, cu 10 (zece) typefaces. Frumos, numai că nu are ș/ț. Enervare mare. Deschis Fontforge și bibilit de zece ori fiecare față și pus ș/ț, refăcut dfontu cu un editor de resurse. Enervare și mai mare: nu poți șterge fontul original și să-l pui pe ăsta, sistemul nu vrea, face parte din fonturile de sistem în Leo (pînă la Leo nu era și, oricum, nu era așa greu să ștergi un font, chiar de sistem – lucru deloc bun, desigur). Caut, întreb și aflu: ca să nu am font duplicat și să dau de alte belele, deschid frumos Terminal și bat comanda care dezactivează protecția ștergerii fonturilor de sistem:

atsutil fontprotection -off

Șterg fontu, bag fontu

Ca să revin la protecție, bat

atsutil fontprotection -on

Ca să nu am conflicte, deschid MainMenu și rulez „clean font cache”, restart.
Gata.

Precizare 1: nu, nu poci pune fontul public, nu am voie, dar am voie să fac modificări pt uz personal, necomercial.
Precizare 2: NU recomand ca cei care nu au ce face să se joace cu comanda asta și să înceapă să șteargă fonturi de sistem într‑adevăr necesare sistemului, altfel se belește. Eu am făcut ceva ce știu că nu va strica sistemul. Acuma, sper ca sistemul să accepte mica păcăleală, deoarece nu am rebotezat fontul, e - de fapt - același.
Precizare 3: am fost între cei care au insistat ca Apple să implementeze o protecție la ștergerea fonturilor de sistem, voi fi între cei care vor insista acuma la completarea acestui font frumos cu 2 x 2 = 4 caractere. E drept, ar trebui mai multe, nici caracterele necesare în alte limbi din zonă nu se află în versiunea curentă (cehă, slovacă, polonă etc.).

Semnătură 

Cattus sum et thraece loquor
Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Buchenland
Macuser din: 06.09.05

Apple a rămas în urma Microsoft la capitolul fonturi, n-au mai pus nici un font nou în Mac OS X, și nici măcar nu le-au completat pe cele existente.

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest, White Pond (= Balta Albă)
Macuser din: 11.10.05
Tudor - 19 Aprilie 2008 03:38 PM

Apple a rămas în urma Microsoft la capitolul fonturi, n-au mai pus nici un font nou în Mac OS X, și nici măcar nu le-au completat pe cele existente.

Hm, știu și eu dacă ai dreptate? Să vedem…
Ultimele generații de MAC OS X au cunoscut creșterea graduală a numărului de fonturi și, mai ales, îmbogățirea repertoriului fonturilor existente. Nr. de fonturi cu suport pt română și pt alte limbi bazate pe „extended Latin” a crescut simțitor de la generație la generație de MAC OS. Setul de fonturi cu suport RO din Leo e considerabil mai mare decît cel din Tiger și mult mai mare decît cel din Panther.
De asemenea, nr. de fonturi și, în cadrul fonturilor, repertoriul caracterelor a/au crescut constant în cazul fonturilor instalate de iWork. E drept că unele fonturi datează din era Claris Works, dar repertoriul lor a crescut constant + noi fonturi adăugate la fiecare generație de iWork.
Față de Windows, MAC OS X are multe fonturi frumoase, unele de nefolosit pe Windows, cum ar fi Apple Chancery, Zapfino, Chalkboard, Dakota, Herculanum, Papyrus etc. etc. Sigur, și MS Windows are fonturi frumoase. Aș reține că Leo instalează ultima generație de fonturi MS, nu toate care se pun pe Windows, ar fi și obositor, dar cele uzuala: Arial, TNR, Verdana, Courier New…
Nu-s sigur că MAC OS X stă mai rău decît Windows la capitolul ăsta, nu mi se pare… Dacă ai argumente contra, poate mă răzgîndesc.

Semnătură 

Cattus sum et thraece loquor
Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…