Mulți laudă Helvetica Neue cum că ar fi un font foarte frumos, în Leopard devenind un font pro, cu 10 (zece) typefaces. Frumos, numai că nu are ș/ț. Enervare mare. Deschis Fontforge și bibilit de zece ori fiecare față și pus ș/ț, refăcut dfontu cu un editor de resurse. Enervare și mai mare: nu poți șterge fontul original și să-l pui pe ăsta, sistemul nu vrea, face parte din fonturile de sistem în Leo (pînă la Leo nu era și, oricum, nu era așa greu să ștergi un font, chiar de sistem – lucru deloc bun, desigur). Caut, întreb și aflu: ca să nu am font duplicat și să dau de alte belele, deschid frumos Terminal și bat comanda care dezactivează protecția ștergerii fonturilor de sistem:
atsutil fontprotection -off
Șterg fontu, bag fontu
Ca să revin la protecție, bat
atsutil fontprotection -on
Ca să nu am conflicte, deschid MainMenu și rulez „clean font cache”, restart.
Gata.
Precizare 1: nu, nu poci pune fontul public, nu am voie, dar am voie să fac modificări pt uz personal, necomercial.
Precizare 2: NU recomand ca cei care nu au ce face să se joace cu comanda asta și să înceapă să șteargă fonturi de sistem într‑adevăr necesare sistemului, altfel se belește. Eu am făcut ceva ce știu că nu va strica sistemul. Acuma, sper ca sistemul să accepte mica păcăleală, deoarece nu am rebotezat fontul, e - de fapt - același.
Precizare 3: am fost între cei care au insistat ca Apple să implementeze o protecție la ștergerea fonturilor de sistem, voi fi între cei care vor insista acuma la completarea acestui font frumos cu 2 x 2 = 4 caractere. E drept, ar trebui mai multe, nici caracterele necesare în alte limbi din zonă nu se află în versiunea curentă (cehă, slovacă, polonă etc.).