Pai am spus mai sus de Quick look, care imi zapaceste scalarea.
iPhoto nu-mi place pentru ca are prea multe floricele care nu-mi folosesc… imi plac lucrurile cat mai simple. Too much clutter. In plus are un sistem de organizare a pozelor care ma zapaceste de cap. Mi se pare super aiurea sa le organizezi pe date. Daca am poze cu pisica mea, facute de-a lungul a 5 ani, vor fi in 15000 de foldere ratacite. Prefer sa le tin pe toate in folderul [pisica].
Folder fizic [pisica] pe hard, in folderul parinte [fotografii].
Cred ca am gasit solutia cea mai simpla: nu stiam ca Preview poate deschide si un folder intreg (atata ca tot nu stiu full screen). Este ok asa, nu le scaleaza pe cele mai mici asa cum face quick look. Iar pozele le tin sortate frumos pe categorii (flori, peisaje, ppl, masini, etc) nu pe luni, ani, evenimente care personal imi displac. Si Finderul il tin pe icons maricele, astfel pozele apar direct thumbs foarte frumos, la fel filmele etc. Pana acum m-am chinuit cu Columns care imi parea mai bun.
Daca s-ar putea redenumi pozele din Preview si daca s-ar putea muta intre foldere tot direct din el, ar fi chiar solutia perfecta.
Later: wow, am descoperit ca merge si full screen Previewul (optiune deghizata in “Slideshow” = foarte intuitiv, n-am ce zice
).