De putin timp am un MacBook Pro. Ca editor de texte - reflex vechi - Word for Mac. Problema: cand folosesc tastatura romaneasca - automat word-ul schimba fonturile in Minion Pro…. Stupid si foarte neplacut pentru ca trebuie sa redactez o carte care este redactata in word cu arial cu caractere romanesti. Culmea e ca Mac le vede, dar cand vreau sa scriu o patesc… Va rog ajutor .
Sună ca şi cum fontul Arial pe care îl ai instalat nu are diacritice. Aici e o istorie întreagă care ţine de ce fel de sistem ai şi ce versiune de Office. Nu sunt expert, e caz de Cattus, dar “my 2 cents” ar fi că ai Office 2004. Dacă e adevărat, ar trebui să dezinstalezi toate fonturile pe care Office le-a pus peste cele ale sistemului în Users/“yourname”/Library/Fonts. În mod ciudat (şi nesimţit) Office instalează fără să te întrebe colecţia de fonturi Office care e mai veche şi mai proastă decât cea cu care vine sistemul. Fonturile utilizatorului au prioritate faţă de cele ale sistemului. Dacă Ai Leo, Arial are diacritice, ca şi multe alte fonturi (deşi nu toate). Office 2008 are câteva fonturi cu diacritice, dar chiar şi el are mai puţine decât sistemul, deci, de fapt, ar trebui să le dezinstalezi indiferent ce versiune de Office ai avea. Mai e şi povestea cu s-cedilla şi s-comma… e o tevatură întreagă, dar trebuie să te prinzi cum e şi să treci prin ea altfel vei avea mereu probleme.
Vezi că există un sticky şi cred că şi un wiki pe tema asta.
multumesc pentru idei. din nefericire sunt doar un utilizator, fiind complet profan in subtilitati de acest fel. am sperat ca va fi usor de remediat problema… nu prea stiu ce insemna sticky sau wiki…m-am obisnuit cu word-ul foarte mult, mi se pare foarte dificil sa trec pe alte editoare de texte.
oricum, multumesc pentru solicitudine
Tastatura macbook-ului are tastatura cu caractere romanesti tip romanian maclegacy - la șț intervine problema….deși vede sub arial sau alte fonturi toate caracterele, pe care le poti si copia si rescrie cu paste….E total ciudat pentru mine - le vede, dar nu le scrie decat cu minion pro
M-am uitat pe wiki si nu am ajuns la niciun rezultat desi am dat jos tot ce puteam despre romanian fonts.
Arialul cel bun, cu caractere româneşti, se află în /Library/Fonts. De ăla nu trebuie să te atingi. Arialul rău pe care trebuie să-l ştergi este în directorul /Users/NUMELE-USERULUI-TĂU/Library/Fonts. Şterge-l pe ăla, dă logout şi apoi login din nou.
am aceeasi problema semnalata de mhs.
nu vreau sa starnesc compasiuni nefiresti, dar as avea si eu nevoie de arialul domnului Iaru pentru teza la care scriu. Asta m-ar scoate din calculul intoarcerii (fie si provizorie) la word-ul din win pentru efortul diacriticelor. Daca nu pare o rugaminte nepotrivita, atunci las adresa mea de mail: .
multumesc. Bogdan
Dacă ai Leo, Arialul cu pricina e în sistem (cu el scriu eu, de pildă, acum). Vezi postul lui Tudor de mai sus. E drept că nu înţeleg cum dracului schimbă Word fontul de capul lui, deşi o versiune mai veche îmi făcea şi mie aşa chiar pe când aveam Windows… De-ale lui nea Bill.
e vorba de tiger. Problemele continua: am tastatura americana de mbp, cea care nu contine sh. sau, sunt eu suficient de neinstruit in a ma descurca. Acum incep eu sa-mi plang de mila.
Felul fizic de tastatură pe care-l ai nu are nici o importanţă. Îţi trebuie aşa:
1. Un driver de tastatură care să ştie diacritice, adică să trimită codul de “ş” când apeşi, să zicem, “:”. Şi eu am tot tastatura US. Citeşte asta cu atenţie: http://www.macuser.ro/index.php/forums/viewthread/1725/
2. Fonturi care să aibă codare UTF8 pentru diacritice. Pe astea nu ştiu de unde să-ţi zic să le iei. Leo le are în sistem, eventual dă-i PM lui Iaru sau Cattus, că ei sunt jupânii forumului ăstuia în ce priveşte fonturile. Sau, şi mai bine, fă upgrade la Leo, că merită . Fonturile astea trebuie puse în library/fonts. De asemenea trebuie să te asiguri că în user/“numeletău”/library/fonts nu există aceleaşi fonturi dar de generaţie mai veche, pentru că sistemul le va da lor prioritate. Office are prostul obicei să instaleze propriile lui fonturi (proaste) aici.
E un pic de bătaie de cap, dar dacă vrei să scrii româneşte trebuie să treci prin ea. Vei obţine un computer mult mai flexibil şi mai natural la scrierea în română decât orice Windows, dar trebuie asudat puţin. Mie mi-a luat vreo 2 zile să mă prinde de toate alea acum aproape un an când m-am schimbat de la Win la Mac, pentru că nici eu nu sunt Minitehnicus ci doar un utilizator ocazional. Dar nu dispera, se poate şi nici măcar nu o să ţi se mai pară aşa de greu după ce termini.
multumesc! e reconfortant raspunsul tau si sper sa ma si ajute. sunt dispus sa-mi investesc timpul in toate cele pe care mi le indici. poate chiar sa trec la leo fie doar si pentru capacitatea de a ma misca mai lesne in word. aropo, de word, lasa-ma sa pun o intrebare proasta, te rog. care e programul oficial de editare text al mac-ului- anume cel cu care se lauda mai tare, avand competentele de manevrabilitate cele mai inalte? eu, de pilda, am descarcat openoffice-ul, dar nu cred ca lucrurile sa se invarta doar in zona asta. openoffice-ul imi apare usor limitat in mijloace; sa nu mai vorbim de grafica.
dar, iti multumesc pentru ajutor. iata, cu solidaritatea mac-userilor nu-i de glumit.
De putin timp am un MacBook Pro. Ca editor de texte - reflex vechi - Word for Mac. Problema: cand folosesc tastatura romaneasca - automat word-ul schimba fonturile in Minion Pro…. Stupid si foarte neplacut pentru ca trebuie sa redactez o carte care este redactata in word cu arial cu caractere romanesti. Culmea e ca Mac le vede, dar cand vreau sa scriu o patesc… Va rog ajutor .
MHS
Problema asta a mai fost dezbătută și redezbătută la rubrica . RO. De ce nu citești acolo mai întîi, nu ar fi mai simplu? Oricum, din felul cum pui întrebarea, eu aș zice că nu ți-ar strica un pic de lectură, ar dura maximum juma de oră, dar ar fi cu folos.