De ceva timp mi se întâmpla următoarea chestie: scriam un document în Word 2008, unde am setat ca default Arial. Cum scriu foarte rar cu diacritice (de fapt foarte rar în română), nu îmi dau seama când a început ca atunci când trebuia să scriu un ș sau un ț, nemernicul de Word trecea pe Times New Roman, font pe care nu-l suport.
De asemenea, când ma uitam la un film în VLC, diacriticele erau alte fonturi (VLC e pus tot pe Arial).
Ăsta-i semn clar ca îmi lipsesc fonturile cu diacritice. După ce am citit articolul lui iaru din ultimul Cațavenc, am încercat să-i dau de cap. Nu am reușit fără a little help from my friends, care mi-au dat (pentru probe, firește - nu le păstrez, microsoftiștilor) o versiune de Arial, probabil cea mai recentă, 5.01.2x. Eu aveam 3.05.
Acum totul e OK, atât în Word, cât și în VLC.
De ce s-a întâmplat asta? Nu prea sunt sigur. Știu că Office 2008 instalează versiuni vechi de fonturi, dar problema a apărut mult după ce am instalat prima data 2008-ul. Probabil că e de la ultimul update al lui Office 2008. Oricum, eu m-am hotărât: renunț la 2008, nu mai am speranțe că va deveni vreodată un soft bun. Păstrez 2004, pentru orice eventualitate, în rest e plin de soafte mai bune. Instalasem 2008 gândindu-mă că voi primi multe docx-uri; până acum, nu am primit nici unul. Iar dacă se va întâmpla, până și TextEdit știe să le deschidă.
Poate ajută și altora.