Probleme cu fonturile cu diacritice
  [ Ignoră ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: județul Devon, UK
Macuser din: 18.10.05

De ceva timp mi se întâmpla următoarea chestie: scriam un document în Word 2008, unde am setat ca default Arial. Cum scriu foarte rar cu diacritice (de fapt foarte rar în română), nu îmi dau seama când a început ca atunci când trebuia să scriu un ș sau un ț, nemernicul de Word trecea pe Times New Roman, font pe care nu-l suport.
De asemenea, când ma uitam la un film în VLC, diacriticele erau alte fonturi (VLC e pus tot pe Arial).

Ăsta-i semn clar ca îmi lipsesc fonturile cu diacritice. După ce am citit articolul lui iaru din ultimul Cațavenc, am încercat să-i dau de cap. Nu am reușit fără a little help from my friends, care mi-au dat (pentru probe, firește - nu le păstrez, microsoftiștilor) o versiune de Arial, probabil cea mai recentă, 5.01.2x. Eu aveam 3.05.
Acum totul e OK, atât în Word, cât și în VLC.

De ce s-a întâmplat asta? Nu prea sunt sigur. Știu că Office 2008 instalează versiuni vechi de fonturi, dar problema a apărut mult după ce am instalat prima data 2008-ul. Probabil că e de la ultimul update al lui Office 2008. Oricum, eu m-am hotărât: renunț la 2008, nu mai am speranțe că va deveni vreodată un soft bun. Păstrez 2004, pentru orice eventualitate, în rest e plin de soafte mai bune. Instalasem 2008 gândindu-mă că voi primi multe docx-uri; până acum, nu am primit nici unul. Iar dacă se va întâmpla, până și TextEdit știe să le deschidă.

Poate ajută și altora.

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucureşti, Sala Palatului
Macuser din: 30.10.05

Şi 2004 ştie docx. Nemernicia e ca Word 2008 instalează nişte fonte naşpa.
Leo vine cu versiunea 5.01.2x. Singura posibilitate e să ştergeţi şi să reinstalaţi fonta cu Pacifist. Sau să cereţi de la alţi macuseri, că e dreptul vostru!

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest, White Pond (= Balta Albă)
Macuser din: 11.10.05
altero - 21 Noiembrie 2008 01:56 AM

[...]

De ce s-a întâmplat asta? Nu prea sunt sigur. Știu că Office 2008 instalează versiuni vechi de fonturi, dar problema a apărut mult după ce am instalat prima data 2008-ul. Probabil că e de la ultimul update al lui Office 2008. Oricum, eu m-am hotărât: renunț la 2008, nu mai am speranțe că va deveni vreodată un soft bun. Păstrez 2004, pentru orice eventualitate, în rest e plin de soafte mai bune. Instalasem 2008 gândindu-mă că voi primi multe docx-uri; până acum, nu am primit nici unul. Iar dacă se va întâmpla, până și TextEdit știe să le deschidă.

Poate ajută și altora.

Păi dacă ai pus O 2004 e clar: ăla pune automat fonturile și LE ȘTERGE pe cele cu același nume. O 2008 nu le pune automat și, corect, nu le șterge pe cele deja existente, le pune alături. Acestea vor apărea cu bumb în Font Book. Ca să știi ce să ștergi, adică pe cele mai vechi, fără suport suplimentar pt limbile CE, le iei frumos cu Font Book și le verifici pe opțiunea Custom.
Vezi cum nr. 1 arată un font fără suport pt Combining Diacritical Marks, iar nr. 2 un font „gras”, cu de toate.

Semnătură 

Cattus sum et thraece loquor
Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: județul Devon, UK
Macuser din: 18.10.05

Nu mai am Office 2004; ziceam ca-l “pastrez” in sensul ca o sa-l pun in locul lui 2008. Bine ca mi-ai zis ca si el face prostii.
Merci si pentru metoda cu Font Book.

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest, White Pond (= Balta Albă)
Macuser din: 11.10.05
altero - 21 Noiembrie 2008 05:26 AM

Nu mai am Office 2004; ziceam ca-l “pastrez” in sensul ca o sa-l pun in locul lui 2008. Bine ca mi-ai zis ca si el face prostii.
Merci si pentru metoda cu Font Book.

am uitat să precizez că acel TNR din poza 1 e cel furnizat odată cu Leopard (cred că e identic versiunii din Vista), versiunile mai vechi, din Tiger și din XP, nu au s/t comma, de ex.

Semnătură 

Cattus sum et thraece loquor
Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…