2 din 2
2
Ajutor localizare webapp
  [ Ignoră ]   [ # 16 ]
RankRank
Jr. Member
Din: București, undeva pe Pământ
Macuser din: 13.11.06
huk - 09 Decembrie 2008 06:02 AM

PS. Pe site la Cotidianul apare textul din poza. Ma zgarie pe cornee si pe creier.

Și pe mine mă zgârie pe creier când este scris în altă limbă decât româna. Nu că îndrăgesc eu așa limba asta, da’ cu asta m-am trezit pe cap.
(limba română = azi este doar una, aia cu diacritice)

huk - 09 Decembrie 2008 06:02 AM

Fara diacritice, corecte sau nu, tot textul se va vedea in aplicatie cum trebuie.

Există un singur „cum trebuie”, iar acela nu este scrisul ciopârțit.
Oricum la mine se vede mai acceptabil, zic eu, decât în capturile arătate de tine.

Cristi

Semnătură 

... cea mai bună armă este adevărul – cu condiția să știi să-l folosești

[ Ignoră ]   [ # 17 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: London, UK
Macuser din: 11.10.05
secarica - 09 Decembrie 2008 06:06 AM

Sau – cu ce este mai diferit ş de ș decât s de ș ?

Sunt in continuare de parere ca diacriticele sunt intotdeauna mai bune. Cand scriu in romaneste rapoarte, pun diacritice, fac pdf si trimit mail. Cum se vede la mine se vede si la el. Diacritice = gooood.

Pentru mine secera e mai proasta decat s pentru website-uri pentru ca s e safe, intotdeauna se va vedea cum te astepti. Daca vrei sa scrii corect: fie scrii corect, fie scrii safe. Iei mai putin risc ca sa scrii incorect… nu mi se pare o alternativa cu care sa ma impac. Repet, e o optiune personala. Vrea clientul sa-i scriu cu chirilice si plateste suficient de mult… de ce nu?

Semnătură 

MB12 early2015, mini late2018, i2, i4S, iX, Watch Nike (Series3), iPad 1, iPad Pro 9.7”,  Pencil, shuffle 4, TV4, AExtreme x2, AEBSv2, AEBS original(x2) v1(x2), Homepod (x2), iPod Hi-Fi (x3)

[ Ignoră ]   [ # 18 ]
RankRank
Jr. Member
Din: București, undeva pe Pământ
Macuser din: 13.11.06
huk - 09 Decembrie 2008 06:14 AM

2. Fiind un site 100% privat cu inregistrare pe alt site european in engleza [...]

Asta da, ar putea fi un argument hotărâtor. Dacă respectivul sait este global în engleză și folosește o pagină de codare pe 8 biți de tip „western”, atunci da, pentru optimizarea codului și simplificarea operațiilor de căutare într-o bază de date, precum și în caz de e-mail pe bază de interfață web, ar putea fi mai bine fără diacritice. Adică ăsta ar putea fi un criteriu obiectiv, indeiferent de ce preferă enduzerul.
Dacă însă saitul respectiv folosește o codare Unicode (UTF-8), atunci asta iese din discuție.

Cristi

Semnătură 

... cea mai bună armă este adevărul – cu condiția să știi să-l folosești

[ Ignoră ]   [ # 19 ]
RankRankRankRank
Administrator

@Iaru: pai am citit in Catavencu. Sigur ca am citit, se poate?
Si nu, am Leopard 10.5.5 si Mac, si ma astept sa se vada totul mai bine decat pe PC.

@secarica: „cum trebuie” pentru un filolog are alta finalitate decat pentru un blogger, si alta fata de un IT-st si alta pentru un doctor care completeaza un formular online. Cel mai important, pentru clientul meu, „cum trebuie” a insemnat fara diacritice.

Repet: diacriticele sunt bune. Imi place sa citesc situri numai cu diacritice. Sa scriem toti cu diacritice! Nu mai trageti in pianist! Imi doresc numai clienti cu diacritice! Unde semnez sa ies din celula asta?
Dar pe forum scriu fara, si pe blog scriu fara, pentru ca asa aleg sa fac. Cand o sa fie conventia sociala fara diacritice=moarte, o sa aflu daca un caine batran mai poate sa invete giumbuslucuri noi.

Semnătură 

MB12 early2015, mini late2018, i2, i4S, iX, Watch Nike (Series3), iPad 1, iPad Pro 9.7”,  Pencil, shuffle 4, TV4, AExtreme x2, AEBSv2, AEBS original(x2) v1(x2), Homepod (x2), iPod Hi-Fi (x3)

[ Ignoră ]   [ # 20 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest, White Pond (= Balta Albă)
huk - 09 Decembrie 2008 06:31 AM

[...]pentru clientul meu, „cum trebuie” a insemnat fara diacritice.
[...]

Poate, dacă i se explica ce și cum, cu argumente pro și contra, ar fi zis altfel. Zic și eu. Eu cred că situația actuală este rezultatul unor concesii succesive făcute în anii ’90, care – pe ansamblu și acumulat – au făcut mai mult rău decît bine. În clipa în care faci o concesie esențială, o faci și pe a doua și tot așa, găsind mereu argumente că nu se putea altfel.
De data asta, cu pardon, sînt de partea lui secărică, după cum bănuiai, nu?

Semnătură 

Cattus sum et thraece loquor
Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 21 ]
RankRankRankRank
Administrator
iaru - 09 Decembrie 2008 06:16 AM

Huk, mă mir că nu ai citit ce am scris în Cațavencu: aia e Georgia veche, rezolvată în Leopard. Înseamnă că tu ai Tiger! Și așa se vede numai pe mac (Panther-Tiger), pe Win e OK.

Dupa niste sapaturi arheologice prin fonturi am aflat sursa problemei: Microsoft. Mi-a instalat (cel mai probabil cu Office) un set de fonturi in /Library/Fonts/Microsoft versiune antica 2.05 (cum scria si in articolul Catavencu online), iar Leopardul meu a acceptat fara cracnire ca Georgia 5.0 din /Library/Fonts/ sa nu mai foloseasca la nimic.

Ma uit sa vad ce mi-a mai duplicat, fac un backup apoi rad tot. Sa vad daca dupa restart mai pot deschide vreun site. smile

LE: Se vede totul cum trebuie acum.
For the record: Leopard-ul a fost instalat “pe curat” pe Mac nou cu copiere user. MBP-ul n-a vazut in viata lui Tiger.

[ Modificat: 14 Decembrie 2008 06:37 AM de huk ]
 Semnătură 

2 din 2
2

‹‹ problemă afişaj      Word pe Mac ››