Tudor_Paslaru - 08 Decembrie 2008 05:30 PM
Salutare! Am un iMac cu MacosX 10.5.5 si Microsoft Office 2008 cu ultimele updateuri trase. Imediat dupa instalare aveam vechea problema cu fonturile Times New roman si Arial, care nu vedeau diacriticile romanesti, asa ca am aruncat fonturile vechi si le-am pus pe cele noi, dar acum a aparut alta problema, ceea ce scriu pe mac romaneste cu fontul Times New Roman, pe PC (office 2003)se vede gresit, in loc de diacritice se vad un fel de patratzele, stie cineva vreo solutie pentru problema asta?
Problema asta a mai fost dezbătută de 100+2 ori la pătrat. Din păcate, nou veniții nu citesc un pic istoricul, nu trec pe la .RO, secțiunea steag galben, nici pe la wiki. Așa, reluăm mereu aceeași problemă de la capăt, cu riscul să uităm mereu ceva și iar să propunem unii fonturi noi, alții keylayout-ul Latin 2, ba că una, ba că alta…
În esență:
- Office 2008 instalează, dacă alegi calea asta, fonturi mai vechi decît cele instalate de MAC OS X Leopard (care sînt la fel cu cele din Vista); astea din O 2008 NU au s/t comma below, cum e standardul academic ro. Deci, cînd instalezi o 2008, NU INSTALA și fonturile. Oricît ar fi de ciudat, MS a pus în O 2008 fonturi mai vechi, nu mai noi!
- Pe PC, dacă folosești Vista, nu vei avea nicio problemă, dar – cum bănui – ai XP, ca orice om serios. Ca atare, ori instalezi Bulgarian and Romanian European Union Update (pe scurt EUUpdate.exe), care e gratuită ori pui manual fonturile din Vista ori din MAC OS X (ttf tip Windows, merg), ștergîndu-le pe cele originale.
- Ca alternativă, folosești tastaturile mele (keylayout) din familia Latin 2 (L 2), care au s/t cedilla, nu comma. Nu prea mai e bine așa, dar…