Word pe Mac
  [ Ignoră ]
Rank
Newbie
Din: 
Macuser din: 08.12.08

Salutare! Am un iMac cu MacosX 10.5.5 si Microsoft Office 2008 cu ultimele updateuri trase. Imediat dupa instalare aveam vechea problema cu fonturile Times New roman si Arial, care nu vedeau diacriticile romanesti, asa ca am aruncat fonturile vechi si le-am pus pe cele noi, dar acum a aparut alta problema, ceea ce scriu pe mac romaneste cu fontul Times New Roman, pe PC (office 2003)se vede gresit, in loc de diacritice se vad un fel de patratzele, stie cineva vreo solutie pentru problema asta?

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești
Macuser din: 11.10.05

pune pe pc un font care sa aiba diacritice

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Cluj-Napoca, Romania
Macuser din: 13.12.05

Copiaza familia de fonturi din Mac (regular, bold italic, bold si italic) si instaleaza-le in Windows. La Times New Roman, Arial, Curier sunt exact la fel, deci nu este nevoie de o transformare. Evident, sa le poti instala in Windows, trebuie sa le stergi pe cele vechi de acolo, in directorul Fonts nu poti suprascrie.

Semnătură 

You’re on a Mac. If something seems complicated, you’re doing it wrong!

 Macbook Pro 13, 2010
 iPhone 5

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucureşti, Sala Palatului
Macuser din: 30.10.05

Nu, nu. Trebuie să foloseşti layout-ul lui Cattus (vezi secţiunea .RO, http://www.macuser.ro/index.php/forums/viewthread/1725/). OS X scrie CORECT după standardul Unicode. Windows a adoptat de curînd standardul corect, numai ca 90% din utilizatorii de Windows nu au acest update.
De aceea, Cattus a scris un layout minunat, Romanian Mac-Legacy L2, care espectă semnele de pe tastaturile româneşti, dar, sub Windows, e văzut corect acolo unde sînt diacriticele (; este ş, ’ este ţ şamd).
Apropo, Cattus, n-ai putea să-i aduci o complrtare, astfel încît să fie funcţională şi funcţia CapsLock?
Uite, dacă folosesc layoutul tău şi pun CapsLock, am aşa: ăâţţîş iar dacă folosesc Apple keyboard layout, am aşa (corect): ĂÂȚÎȘ.
(P.S.) Nu mă pricep la Ukulele.

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Cluj-Napoca, Romania
Macuser din: 13.12.05

Raspunsul tau iaru este cel pe care ar fi trebuit sa-l dau primul. Raspunsul meu completeaza doar raspunsul lui iaru. Cu ce am propus eu se vad diacriticile doar pe PC-ul caruia i s-a updatat fontul. Cu solutia oferita de Cattus si iaru se vor vedea pe toate PC-urile.
[offtopic]Cat despre CapsLock, eu nu vad rostul acestei taste, ma bucur ca exista Double Command si am putut sa o dezactivez, doar ma incurca. Si in Word, si in Indesign (sigur si in Quark) exista combinatii de taste / butoane care sa transforme normal caps in ALL CAPS, uite asa de atatia ani folosesc layout-urile lui Cattus si nu m-am lovit de aceasta problema.[/offtopic]

Semnătură 

You’re on a Mac. If something seems complicated, you’re doing it wrong!

 Macbook Pro 13, 2010
 iPhone 5

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest, White Pond (= Balta Albă)
Macuser din: 11.10.05
Tudor_Paslaru - 08 Decembrie 2008 05:30 PM

Salutare! Am un iMac cu MacosX 10.5.5 si Microsoft Office 2008 cu ultimele updateuri trase. Imediat dupa instalare aveam vechea problema cu fonturile Times New roman si Arial, care nu vedeau diacriticile romanesti, asa ca am aruncat fonturile vechi si le-am pus pe cele noi, dar acum a aparut alta problema, ceea ce scriu pe mac romaneste cu fontul Times New Roman, pe PC (office 2003)se vede gresit, in loc de diacritice se vad un fel de patratzele, stie cineva vreo solutie pentru problema asta?

Problema asta a mai fost dezbătută de 100+2 ori la pătrat. Din păcate, nou veniții nu citesc un pic istoricul, nu trec pe la .RO, secțiunea steag galben, nici pe la wiki. Așa, reluăm mereu aceeași problemă de la capăt, cu riscul să uităm mereu ceva și iar să propunem unii fonturi noi, alții keylayout-ul Latin 2, ba că una, ba că alta…
În esență:
- Office 2008 instalează, dacă alegi calea asta, fonturi mai vechi decît cele instalate de MAC OS X Leopard (care sînt la fel cu cele din Vista); astea din O 2008 NU au s/t comma below, cum e standardul academic ro. Deci, cînd instalezi o 2008, NU INSTALA și fonturile. Oricît ar fi de ciudat, MS a pus în O 2008 fonturi mai vechi, nu mai noi!
- Pe PC, dacă folosești Vista, nu vei avea nicio problemă, dar – cum bănui – ai XP, ca orice om serios. Ca atare, ori instalezi Bulgarian and Romanian European Union Update (pe scurt EUUpdate.exe), care e gratuită ori pui manual fonturile din Vista ori din MAC OS X (ttf tip Windows, merg), ștergîndu-le pe cele originale.
- Ca alternativă, folosești tastaturile mele (keylayout) din familia Latin 2 (L 2), care au s/t cedilla, nu comma. Nu prea mai e bine așa, dar…

[ Modificat: 09 Decembrie 2008 12:39 AM de Cattus Thraex ]
 Semnătură 

Cattus sum et thraece loquor
Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…