Romanian Microsoft
  [ Ignoră ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest, White Pond (= Balta Albă)
Macuser din: 11.10.05

Ei, constat că mulţi se plîng de faptul că literele ş/ţ se transformă în pătrăţele cînd se citesc în Microsoft Windows. Păi sigur că da, aşa este.
Pentru cei care schimbă frecvent fişiere între MAC OS X şi Windows, iată aici două variante ale tastaturilor Romanian 2004 şi Romanian Standard rebotezate Romanian 2004 MS şi Romanian Standard MS. Nu sînt corecte, şi ultimul DOOM 2 critică folosirea lui s/t cu sedilă în loc de s/t cu virgulă dar viaţa a fost microsoftizată.
Descărcaţi setul şi instalaţi un set sau ambele (adică fișierele cu .keylayout și .icns) în
- Library/Keyboard Layouts
sau
- Users/[Logged in user]/Library/Keyboard Layouts
[în acest ultim caz va / vor fi accesibil(e) doar utilizatorului logat]

Apoi log out și relogare, apoi activare din system Preferences/International/Input

Romanian Standard este mai macos style dar, mă rog, sînt gusturi și gusturi.

Fișiere atașate
Romanian Microsoft.zip  (Dimensiune Fişier 344 - Downloads: 412)
s_t comma-cedilla.pdf  (Dimensiune Fişier 24 - Downloads: 364)
 Semnătură 

Cattus sum et thraece loquor
Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: London, UK

of of of cât de greu trebuie să‑ți fi fost… merci pentru efortul de a‑ți călca pe inimă și de a le face. grin

Semnătură 

MB12 early2015, mini late2018, i2, i4S, iX, Watch Nike (Series3), iPad 1, iPad Pro 9.7”,  Pencil, shuffle 4, TV4, AExtreme x2, AEBSv2, AEBS original(x2) v1(x2), Homepod (x2), iPod Hi-Fi (x3)

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
huk - 03 Mai 2006 01:52 AM

of of of cât de greu trebuie să‑ți fi fost… merci pentru efortul de a‑ți călca pe inimă și de a le face. grin

Stai să vezi istoria: făcusem un asemenea keylayout încă de prin 2004, dar - participînd la discuțiunile privind revizuirea standardului ASRO - acolo era și reprezentantul MS Romania (nu mai țin minte cum îl cheamă / chema) – care zicea că Vista (programat pt 2005) va rezolva chestiunea. Drept care, cînd am revizuit setul, am scos Romanian L2 [Latin 2] din setul cu pricina (fusese cîteva luni pe site-urile versiontracker și apple), deoarece complica (nu simplifica) problema. Acuma văd că lumea plînge că vede pătrățele cînd citește documentul în Windows.
Să mă tai, dar tot nu pricep ce e așa de greu să mai adaugi 2 x 2 = 4 caractere într-un font precum Times New Roman sau Arial sau… chiar dacă „standardul MS” rămîne s/t cedilla. Un creator de font face asta în cîteva secunde, hai 1-2 minute. Măcar nu mai vedeau oamenii pătrățele în loc de ș / ț. Evident, am procesat și eu cîteva fonturi cu Fontforge și le-am pus pe site, apoi le-a scos Tudor, la cererea mea (deși fac parte din setul MS Free Fonts), să nu apară vorbe.
Cum problema persistă, iaca și keylayout-urile. Culmea este că, în sfîrșit, DOOM 2 critică în mod expres s/t cu sedilă în loc de cvorectele s/t comma below, dar, mă rog, asta e viața.
Amuzant este că t cedilla pare o invenție absolută a lui MS. Adobe Glyph List nici nu îl menționează, iar Unicode consortium a făcut eroarea să afirme că ar fi folosit pentru transcrierea semitică (adică ebraic tzav), ceea ce nu e adevărat.
Cristi Secară, autorul lui RoKey pt Windows mi-a spus că, în forma actuală, nu se poate genera un kbd pt Windows cu s/t comma below, nici măcar pt XP, deoarece sistemul îl refuză. Sincer să fiu, nu pricep, deoarece XP vede corect s/t comma below dacă și fontul îl cuprinde (Palatino Linotype de ex.)

Semnătură 

Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Buchenland
Macuser din: 06.09.05

Ăsta e identic cu Romanian L2 pe care-l folosesc eu de mai multă vreme?

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Tudor - 03 Mai 2006 03:40 AM

Ăsta e identic cu Romanian L2 pe care-l folosesc eu de mai multă vreme?

Nu chiar… pune-le pe ambele și deschide Keyboard Viewer, vei vedea imediat diferențele de la nivelul Option în sus. Dar, dacă nu ai nevoie de așa ceva, pt nivelul 0 și 1, sînt cam la fel.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRank
Jr. Member
Din: Bucureşti
Macuser din: 14.03.06

din experienţa mea am observat că uindousu’ foloseşte pentru ş şi ţ variantele cu sedilă (deşi unicode.org recomandă pentru română cele cu virgulă). singurul care respectă specificaţiile este indesign’ul cs2 (uindous). într’adevăr, xp’ul reject’ează orice alt layout de tastatură “hand-made” dar am obs. că, în cazul în care ai un document word scris pe mac cu diacritice şi deschis pe pc (word 2004 pe mac şi 2003 pe pc), dacă foloseşti un font unicode (tahoma, de ex.), diacriticele apar corect. din păcate nu am avut prea mult timp să studiez diferitele tipuri de fişiere şi de conversie între formate.

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
@lcor - 03 Mai 2006 04:37 AM

din experienţa mea am observat că uindousu’ foloseşte pentru ş şi ţ variantele cu sedilă (deşi unicode.org recomandă pentru română cele cu virgulă). singurul care respectă specificaţiile este indesign’ul cs2 (uindous). într’adevăr, xp’ul reject’ează orice alt layout de tastatură “hand-made” dar am obs. că, în cazul în care ai un document word scris pe mac cu diacritice şi deschis pe pc (word 2004 pe mac şi 2003 pe pc), dacă foloseşti un font unicode (tahoma, de ex.), diacriticele apar corect. din păcate nu am avut prea mult timp să studiez diferitele tipuri de fişiere şi de conversie între formate.

Păi asta spuneam, chiar dacă textul are s/t comma below (standardul RO), merge și în Windows, doar că numai 3 fonturi au caracterele românești (Palatino Linotype, Tahoma și MS Sans Serif, parcă). Cum însă mai toți folosesc Times New Roman și Arial, apar pătrățelele albe. Dacă măcar astea două fonturi ar avea cele 2 x 2 = 4 caractere lipsă, win-userii nu ar avea nici o problemă măcar la afișarea textelor.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRank
Jr. Member
Din: Bucureşti
Macuser din: 14.03.06
Cattus Thraex - 03 Mai 2006 11:38 AM

Cum însă mai toți folosesc Times New Roman și Arial, apar pătrățelele albe. Dacă măcar astea două fonturi ar avea cele 2 x 2 = 4 caractere lipsă, win-userii nu ar avea nici o problemă măcar la afișarea textelor.

există un font, cred ca a fost făcut mai mult experimental, arial unicode ms. are o mulțime de caractere (cred ca sunt acoperite mai toate seturile de caractere) si are 28 mb cheese

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Buchenland
Macuser din: 06.09.05

Am mai zis: modificarea home-made a fonturilor nu este o soluţie. Eu ştiu cum se face asta, dar 99% dintre prietenii, cunoştinţele şi partenerii mei de afaceri nu au habar de asta, şi nici nu i-ar interesa să facă aşa ceva. Dacă eu le trimit un document Word care foloseşte un font modificat de mine, ei tot nu vor vedea diacriticele. Aşa că prefer să aleg varianta universală Mac/Win, chiar dacă este un pic incorectă.

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 9 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucuresti

exista si varianta de a modifica fonturile in asa fel incat sa mearga si pe PC
eu am facut modificari in cateva fonturi in acest sens, incluziv am schimbat s+cedilla de windoze cu s+comma asa incat si pe platforma windows caracterele vor aparea conform standardului
cine vrea sa testeze are un exemplu in attach

(Am sters atasamentul, pentru ca iar ma iau de urechi cei de la Linotype, asa cum s-a mai intamplat.—Admin)

DECI INCA ODATA
sunt perfect compatibile Mac/PC

[ Ignoră ]   [ # 10 ]
RankRankRank
Member
Din: Cluj Napoca
Macuser din: 13.10.05

daca fac rost de o colectie de free fonts!!
ma ajuta cineva sa le facem sa mearga bine pe mac
si sa le pe punem pe forum pentru tot romanul.

Sau daca Tudor nu vrea sa de complice facem un site FONTURI RO pt Mac.

Se baga cineva??

Semnătură 

Ai probleme cu Macul? Trimite un PM
Depanare, Instalare, Configurare, Personalizare, Optimizare si Asistenta Tehnica.
Mac & PC, iPhone & iPodTouch

[ Ignoră ]   [ # 11 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești

vrei sa inventezi roata?
daca ai un mac cu os x, poti folosi fara probleme fonturile de win

uite aici fonturi:
http://www.fonts.ro/index.php
http://www.dafont.com/
http://www.1001fonts.com/
sfaturi de la profesionisti:
http://www.secarica.ro/html/s-uri_si_t-uri.html
http://www.wesleyan.edu/its/media/fonts_osx.htm

nu mai ai nevoie decit de practica…

[ Ignoră ]   [ # 12 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
@lcor - 03 Mai 2006 01:01 PM
Cattus Thraex - 03 Mai 2006 11:38 AM

Cum însă mai toți folosesc Times New Roman și Arial, apar pătrățelele albe. Dacă măcar astea două fonturi ar avea cele 2 x 2 = 4 caractere lipsă, win-userii nu ar avea nici o problemă măcar la afișarea textelor.

există un font, cred ca a fost făcut mai mult experimental, arial unicode ms. are o mulțime de caractere (cred ca sunt acoperite mai toate seturile de caractere) si are 28 mb cheese

Te înșeli, frate macuser: nici uriașul Arial Unicode NU are s/t comma below! (nici tu nu ai citit documentația la setul meu de Romanian Keyboards, bag sama)

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 13 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
calimac - 03 Mai 2006 05:17 PM

daca fac rost de o colectie de free fonts!!
ma ajuta cineva sa le facem sa mearga bine pe mac
si sa le pe punem pe forum pentru tot romanul.

Sau daca Tudor nu vrea sa de complice facem un site FONTURI RO pt Mac.

Se baga cineva??

Există mii de fonturi free, problema însă a punctat-o corect Tudor: 99 % dintre windows-useri nu le vor descărca pentru a le înlocui pe cele de acolo cu cele completate cu caracterele limbii române. Singura soluție este ca MS să adauge odată cele 2 x 2 = 4 caractere lipsă măcar pt Arial și Times New Roman, dacă nu și pt Arial Unicode.
Îți dau și eu cîteva fonturi cu caracterele lipsă completate - ce-i cu asta? Ce rezolvă asta pt windows useri dacă MS nu adaugă acele caractere lipsă?

Semnătură 

‹‹ Localizare, partea a II-a      Romanian Vista ››