Zilele astea mi-am cumparat o camera video Panasonic cu inregistrare AVCHD pe HDD si SD card (un HS100). Ca urmare, am inceput sa ma lovesc de tot calvarul legat de lucrul cu formatul aVCHD pe MAC.
Pentru cei interesati, care se mai pot lovi de probleme cu formatul respectiv pe viitor, iata un scurt indrumar:
Software-ul Apple disponibil pe Mac-uri pentru import/editare/randare/export AVCHD, in ordinea complexitatii:
- iMovie ‘08: importa AVCHD insa nu il prelucreaza in format nativ. Converteste AVCHD in .mov folosind AIC (Apple Intermediary Codec). Nu stie sa exporte fisierele prelucrate decat in rezolutii SD (960x540 maximum). Nu exporta in HD.
- Final Cut Express: idem iMovie ‘08, importa AVCHD si il converteste folosind AIC pentru editare. Stie in schimb sa exporte in Full HD (1080i@50, 1080i@60).
- Final Cut Pro: stie atat editare in format nativ (AVCHD) cat si conversie cu AIC, exporta in Full HD.
Dezavantajul major al AIC este dimensiunea fisierului mov rezultat: cam de 4 ori marimea unui fisier AVCHD. Marele avantaj este editarea mai usoara, compresia nefiind temporala. Rezulta evident si o pierdere de calitate la conversie AVCHD/AIC si invers.
In orice caz, lucrul fara un sketch disk extern este de neconceput. Indiferent cum ai da-o, fisierele de prelucrat sunt apreciabile.
Dpdv al redarii de AVCHD nativ, lucrurile stau prost. VLC-ul stie sa le redea, numai ca sacadeaza (cel putin pe iMac-ul meu C2DE 2,8 GHz/4 GB RAM). Alt player de AVCHD ep Mac n-am gasit.
Daca mai are cienva alte idei, pleae feel free to add.