8 noi fonturi cu suport de română
  [ Ignoră ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest, White Pond (= Balta Albă)
Macuser din: 11.10.05

Cred că nu v-ați dat seama, dar ultimul iWork update include și 8 fonturi care acum au suport de română (anterior nu aveau). Iată că tocarea la cap, pe care am făcut-o, a avut rezultat.

P.S. Fac precizarea că lista caracterelor este, de la stînga la dreapta, s comma, t comma, a breve, s cedilla, t cedilla. După cum se vede, le au pe toate.
Al doilea rînd este pt Combining Diacritical Marks (care pe mine mă interesează tare mult). Și acolo e mult mai bine.

Semnătură 

Cattus sum et thraece loquor
Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRank
Member
Din: Cluj Napoca
Macuser din: 13.10.05

Veste buna!!!

Semnătură 

Ai probleme cu Macul? Trimite un PM
Depanare, Instalare, Configurare, Personalizare, Optimizare si Asistenta Tehnica.
Mac & PC, iPhone & iPodTouch

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRank
Jr. Member
Din: Bucuresti

Mulțumim !

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
varsator - 06 Mai 2006 01:54 AM

Mulțumim !

+ alte 2 + 5 în Vista (Arial, TNR și seria care începe cu litera C, eu le-am zis setul CCCCC fonts)

Semnătură 

Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: ~/
Macuser din: 19.10.05

Multumim Cattus !!!

Semnătură 

I’m a graphic designer passioned by what I do. I also love photography and play keyboards and guitar in my virtual one man band smile)

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Cattus Thraex - 05 Mai 2006 02:48 PM

Cred că nu v-ați dat seama, dar ultimul iWork update include și 8 fonturi care acum au suport de română (anterior nu aveau). Iată că tocarea la cap, pe care am făcut-o, a avut rezultat.

P.S. Fac precizarea că lista caracterelor este, de la stînga la dreapta, s comma, t comma, a breve, s cedilla, t cedilla. După cum se vede, le au pe toate.
Al doilea rînd este pt Combining Diacritical Marks (care pe mine mă interesează tare mult). Și acolo e mult mai bine.

Nu e rău, în general, să verificați din cînd în cînd, mai ales după upgrade-uri, ce se mai întîmplă. De ex., 10.2.9 instala fontul Chalkboard, cu s/t cedilla, nu și s/t comma below. Ulterior, în Panther (cred), n-a mai avut s/t cedilla, avea/are s/t comma, dar nu și ă (a breve):)
Din păcate, a rămas tot fără a breve și acum (cred), la fel au suport incomplet, fără s/t comma, foarte frumoasele fonturi Herculanum și Papyrus, cărora - evident - nu m-am putut abține să le pun amărîtele alea de caractere lipsă; din păcate, deși incluse în sistem, nu se pot pune pe un site să le tragă macuserii (au fost, le-a scos Tudor, la cererea mea, Linotype îi scrisese că se încalcă legile ©). (Ei, impulsul a fost dat de consoartă, prof de latină, căreia i-au plăcut fonturile astea, dar era nervoasă că nu au s/t comma).
Oricum, e de bine:
- Apple mărește simțitor lista de fonturi cu suport de română;
- MS Vista are, după ani, Arial și TNR cu s/t comma + claviturile Romanian Standard și Romanian Programmers (cu s/t/ comma); mai adaugă 5 fonturi cu suport de română (adică au s/t comma). Vedeți lista la

http://www.secarica.ro/html/info_winvista.html

A se reține că multe fonturi nu sînt create de Apple, ci de alții, care bagă acolo caractere fără un plan coerent, adică au unele caractere pt cehă sau polonă, dar nu le au pe toate; în final, este același lucru, nu se pot folosi direct, trebuie să iei o aplicație gen Fontforge, să le completezi și să le folosești.

Semnătură 

‹‹ Romanian Vista      Romanian AZERTY + QWERTZ ››