Intrebare de newbie; cum fac switch intre ferestrele aceleiasi aplicatii in cazul in care unica tastatura folosita este cea romaneasca (romanian) care se potriveste tastaturii fizice cu caractere romanesti livrate cu iMac. In mod normal, e Alt + ‘, dar pe tastatura romaneasca aceasta este inlocuita de „î” și nu funcționează, după cum nu funcționează nici tasta ’ din noua locatie. Multumesc mult!
Intrebare de newbie; cum fac switch intre ferestrele aceleiasi aplicatii in cazul in care unica tastatura folosita este cea romaneasca (romanian) care se potriveste tastaturii fizice cu caractere romanesti livrate cu iMac. In mod normal, e Alt + ‘, dar pe tastatura romaneasca aceasta este inlocuita de „î” și nu funcționează, după cum nu funcționează nici tasta ’ din noua locatie. Multumesc mult!
Eu nu am înțeles foarte bine ce dorești, dar bănuiesc că nu poți accesa unele caractere românești. Dacă vii dinspre Windows, uită de comanda asta (va merge însă pe Windows, chiar dacă rulează pe un mac).
1. Te duci la sys Prefs/Keyboard and Mouse și alegi scurtăturile. Eu am modificat setarea din fabrică, deoarece folosesc multe tastaturi (keylayout-uri) și nu mă aranja (foto 1).
2. La Internation/Input, activezi Keyboard Viewer și, dacă vrei, Characer Palette. Cu KV poți vizulaiza comportamentul tataturii cînd apeși tastele modificante (ctrl, option/alt, command). Dacă ai activat Romanian - Standard, vei avea maparea din poza 3, cre nu corespunde celei de pe tatatura fizică. În acest scop, trebuie să activezi Romanian sau, din setul meu, Romanian Legacy.
P.S. Prin Alt + ‘, vrei să spui alt/option – ` (accent grav, adic[ tasta din st]nga lui Z) sau ce? Sau combinția alt/option–’ efectiv, adică a doua tastă la dreapta lui L? Poți relua, mai clar, ce vrei să faci, eu nu prea pricep, sincer.
[ Modificat: 12 Ianuarie 2009 10:19 PM de Cattus Thraex ]
... sau poate te-ar aranja una dintre celelalate tastaturi ale mele, poate Programmers, poate altele. Cele cu ..L2 la coadă și cu icoană generică sînt cele cu s/t cu sedilă, compatibile cu Windows pînă la XP inclusiv, dacă nu are EUUpdate.
Exista in OS X (spre deosebire de Linux si Win) 2 feluri de navigare intre ferestre: intre ferestre ale unor aplicatii diferite (ex. Mail si Safari) care se face cu Opt + Tab si intre ferestre ale aceleiasi aplicatii (de ex. Safari) care se face pe tastatura US cu Opt (cred ca am pus din eroare Alt in mesajul anterior) + ‘. Nu stiu cum se face acest lucru atunci cand singura tastatura este Romanian, fiindca in locul „ ’ ”se afla „î”. Sincer, nu vreau sa trec pe tastatura US de fiecara data cand fac switch-ul intre ferestrele aceleiasi aplicatii… Acum sper ca am reusit sa fiu mai clar. Multumesc mult!
Exista in OS X (spre deosebire de Linux si Win) 2 feluri de navigare intre ferestre: intre ferestre ale unor aplicatii diferite (ex. Mail si Safari) care se face cu Opt + Tab si intre ferestre ale aceleiasi aplicatii (de ex. Safari) care se face pe tastatura US cu Opt (cred ca am pus din eroare Alt in mesajul anterior) + ‘. Nu stiu cum se face acest lucru atunci cand singura tastatura este Romanian, fiindca in locul „ ’ ”se afla „î”. Sincer, nu vreau sa trec pe tastatura US de fiecara data cand fac switch-ul intre ferestrele aceleiasi aplicatii… Acum sper ca am reusit sa fiu mai clar. Multumesc mult!
Am priceput acuma, dar mie nu-mi iese navigarea asta cu U.S. activ! Nici cu option-tab nici cu option-`! Poate nu-s eu în stare să pricep care-i șpilu!
Precis nu ai incercat Expose. Ai acolo opţiunea să vezi etalate toate ferestrele aplicaţiei active după care faci click pe cea dorită. Eu mi-am pus asta pe un F key ca să-mi fie aproape, ca în imagine.
Sa inteleg deci ca nu e posibil pe tastatura romaneasca… Tot ce, cu atata bunavointa, mi-ati spus voi sunt de fapt work-around-uri. Eu incercam doar sa gasesc echivalentul lui opt + ’ din tastatura US pentru tastatura RO, care corespunde tastaturii fizice cu caractere romanesti ce e livrata atunci cand cumperi un Mac nou.
Precis nu ai incercat Expose. Ai acolo opţiunea să vezi etalate toate ferestrele aplicaţiei active după care faci click pe cea dorită. Eu mi-am pus asta pe un F key ca să-mi fie aproape, ca în imagine.
Zi-mi și mie, că nu eu poci să reproduc: cum navighezi între ferestre cu alt/option-`? Că mie nu-mi iese pe nicio tastatură!
Pai daca ai mai multe ferestre de safari deschise, de ex., si ai ca fereastra activa una din acestea, pentru a naviga intre ferestrele Safari deschise apasa tasta Opt (cea cu marul sau ce semn o mai fi ala) si tasta aflata in stanga tastei “z”. Vei vedea ca practic navighezi intre ferestrele aplicatiei Safari. La tastatura RO, aceasta tasta din stanga tastei “z” e inlocuita de “î” (sper sa nu ma insel, fiindca sunt acum la birou, iar iMac-ul e acasa). Utilizand tastatura RO, combinatia cu tasta din stg. “z’” nu mai e functionala, iar daca incerc sa folosesc acelasi caracter (care la RO e aparent mutat undeva in dreapta tastaturii) tot nu merge.
Eu am pus Expose in coltul din dreapta sus al ecranului. Poate interfera cu click pe spotlight daca esti grabit de mana, pentru asta mi-am pus Ctrl+Space pentru Spotlight si Cmd+Space si Cmd+Alt+Space pentru keyboard-uri. Asa ma descurc mai mult decat decent.
De ce oare implicit Cmd+Space este alocat atat pentru Spotlight, cat si pentru schimbarea layout-urilor (dar nu e activ)? Asta nu poci pentru ca sa pricep.