2 din 3
2
Switch intre ferestre pe tastatura romaneasca
  [ Ignoră ]   [ # 16 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest, White Pond (= Balta Albă)
Macuser din: 11.10.05
Gabriel Grigore - 12 Ianuarie 2009 11:08 PM

Pai daca ai mai multe ferestre de safari deschise, de ex., si ai ca fereastra activa una din acestea, pentru a naviga intre ferestrele Safari deschise apasa tasta Opt (cea cu marul sau ce semn o mai fi ala) si tasta aflata in stanga tastei “z”. Vei vedea ca practic navighezi intre ferestrele aplicatiei Safari. La tastatura RO, aceasta tasta din stanga tastei “z” e inlocuita de “î” (sper sa nu ma insel, fiindca sunt acum la birou, iar iMac-ul e acasa). Utilizand tastatura RO, combinatia cu tasta din stg. “z’” nu mai e functionala, iar daca incerc sa folosesc acelasi caracter (care la RO e aparent mutat undeva in dreapta tastaturii) tot nu merge.

am priceput acumaÚ
1. Tasta aia se cheamă Command (cu fluturașul sau, la cele vechi, și cu merișorul pe ea), echivalentă – în general – cu Ctrl din Windows.
2. folosirea unei tastaturi RO nu influențează comanda, deoarece – la apăsarea acelei taste – se anulează caracterul cu pricina, adică î, redevine `. ai încercat tu și nu a mers? La mine merge navigarea între ferestre fără probleme prin Command-` sau Command-Î. Faptul că e marcată fizic litera Î pe tasta aia nu are nicio importanță. Dacă ai deschide Keyboard viewer, cum îți recomandam, dar probabil nu ai făcut asta, ai fi văzut cum, la apăsarea tastei Command („fluturaș”, „merișor”) tasta Î redevine `.
Ce tastatură românească activă ai de zici că nu merge. La mine merg!

Semnătură 

Cattus sum et thraece loquor
Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 17 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Buchenland
Macuser din: 06.09.05
Cattus Thraex - 12 Ianuarie 2009 11:58 PM

2. folosirea unei tastaturi RO nu influențează comanda, deoarece – la apăsarea acelei taste – se anulează caracterul cu pricina, adică î, redevine `. ai încercat tu și nu a mers?

Cu keylayout-ul Romanian care vine cu Mac OS X nu merge. La apăsarea tastei Command, Î-ul rămâne Î.

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 18 ]
Rank
Newbie
Din: Iași
Macuser din: 15.10.08

După cum spuneam, s-a rezolvat prin modificarea făcută în System Preferences. Pur și simplu am schimbat opțiunea implicită cu cea dorită de mine (aceleași taste fizice, dar cu caracterul diferit pe tastatura logică utilizată). Ca să fiu mai clar: eu am dezactivat tastatura US, rămânând cu unica tastatură, cea RO. Normal că, atât timp cât puteam opta între US/RO, când tastatura logică era US, combinația funcționa, însă când schimbam pe tastatura logică RO, shortcut-ul nu mai era valabil. Când am renunțat la tastatura logică US a dispărut cu totul. Acum s-a rezolvat în felul descris mai sus. În felul ăsta am tastatura “pur” RO și combinația de taste pe care o știam, funcțională. Mulțumesc mult de ajutor!

Semnătură 

====
Mac Mini 2010: 2.4 GHz Intel Core 2 Duo * 4GB DDR3 SDRAM * 300 GB HDD + Qnap TS-412 2x2TB / Plex mediacenter
Mac Mini 2008: 2.0GHz Intel Core 2 Duo * 2GB memory * 120GB hard disc
iMac 24”, 2,8 GHz Intel Core 2 Duo, 4 GB 800 MHz DDR2 SDRAM
iMac 21” 2.4GHz Intel Core 2 Duo * 4GB SDRAM * 250GB hard disc1 * ATI Radeon HD 2400 XT cu 128MB
iPhone + 3G + 3GS + 4
MacBook Pro 15-inch (Unibody): 2.53 GHz Intel Core2Duo * 15-inch widescreen * 4GB * 128GB SSD
Apple TV 2

[ Ignoră ]   [ # 19 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Gabriel Grigore - 13 Ianuarie 2009 12:12 AM

După cum spuneam, s-a rezolvat prin modificarea făcută în System Preferences. Pur și simplu am schimbat opțiunea implicită cu cea dorită de mine (aceleași taste fizice, dar cu caracterul diferit pe tastatura logică utilizată). Ca să fiu mai clar: eu am dezactivat tastatura US, rămânând cu unica tastatură, cea RO. Normal că, atât timp cât puteam opta între US/RO, când tastatura logică era US, combinația funcționa, însă când schimbam pe tastatura logică RO, shortcut-ul nu mai era valabil. Când am renunțat la tastatura logică US a dispărut cu totul. Acum s-a rezolvat în felul descris mai sus. În felul ăsta am tastatura “pur” RO și combinația de taste pe care o știam, funcțională. Mulțumesc mult de ajutor!

Nu știu cum la tine nu merg, la mine merg toate, inclusiv ale mele. Repet, o dată cu apăsarea tastei Command, tastatura revine la forma ascii, deci fără diacritice, deci nu are nicio importanță că are sau nu gravată litera Î pe ea. Nu pricep de ce la tine nu a mers și a mers după nu știu ce artificii, nu e nevoie de niciun artificiu.

Semnătură 

Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 20 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești

shortcut-urile predefinite de sistem nu merg cu tastatura romanian care vine cu sistemul
se vorbeste de lucruri diferite…

[ Ignoră ]   [ # 21 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
dacuBurebista - 13 Ianuarie 2009 12:34 AM

shortcut-urile predefinite de sistem nu merg cu tastatura romanian care vine cu sistemul
se vorbeste de lucruri diferite…

Era vorba de scurtătura Command-` (grave, la stînga lui Z) pt a alterna ferestrele aplicațiilor care, evident, merge default și cînd ai activă tastatura Romanian ori Romanian - standard, deoarece, cum zic, în clipa cînd apeși tasta command, tastatura, dacă e altfel, revine la stadiul de ASCII. La mine așa este și nu văd de ce la el ar fi altfel.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 22 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Buchenland
Macuser din: 06.09.05

Repet: cu tastatura Romanian originală din Leopard, Î-ul rămâne Î chiar dacă apeşi Command. Prin urmare shortcut-ul respectiv (Cmd-`) nu merge.

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 23 ]
Rank
Newbie
Tudor - 13 Ianuarie 2009 12:49 AM

Repet: cu tastatura Romanian originală din Leopard, Î-ul rămâne Î chiar dacă apeşi Command. Prin urmare shortcut-ul respectiv (Cmd-`) nu merge.

Tudor are dreptate, altfel nu m-aș fi lovit de problema menționată.

Semnătură 

====
Mac Mini 2010: 2.4 GHz Intel Core 2 Duo * 4GB DDR3 SDRAM * 300 GB HDD + Qnap TS-412 2x2TB / Plex mediacenter
iMac 21” 2.4GHz Intel Core 2 Duo * 4GB SDRAM * 250GB hard disc1 * ATI Radeon HD 2400 XT cu 128MB
iPhone + 3G + 3GS + 4
MacBook Pro 15-inch (Unibody): 2.53 GHz Intel Core2Duo * 15-inch widescreen * 4GB * 128GB SSD
Apple TV 2

[ Ignoră ]   [ # 24 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

I be dam’, la mine merg TOATE, inclusiv alea două de la Apple! Nu am făcut nicio modificare în sistem, doar că am dedicat opt-comm-spacebar mutării tastaturilor și am asignat altceva pt spotlight; mai am Romanian prima limbă. Astea să fie motiv că la mine merg și la voi nu? Nu prea cred… Voi testa cu un sistem curat.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 25 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Cattus Thraex - 13 Ianuarie 2009 04:26 AM

I be dam’, la mine merg TOATE, inclusiv alea două de la Apple! Nu am făcut nicio modificare în sistem, doar că am dedicat opt-comm-spacebar mutării tastaturilor și am asignat altceva pt spotlight; mai am Romanian prima limbă. Astea să fie motiv că la mine merg și la voi nu? Nu prea cred… Voi testa cu un sistem curat.

Aveți dreptate: am testat pe un PB cu tastatură US, fără tasta la stînga lui Z și pe un mini cu tastatură ISO Romanian. Da, dacă activezi fie Romanian (Apple), fie Romanian - Standard (tot Apple, deci), nu se face trecerea prin ferestre. Ciudat, de ce pe al meu iMac nu face așa! De-a dreptul ciudat. Deci, majoritar, e cum zice semnatarul prim al discuției. Păi e un bug, nu? Mă bucur că tastaturile mele se comportă OK (așa e, da? se comportă OK, că nu mai știu cum să testez acuma!).
Mai puric mîine treaba și pac la Cupertino cu critica. Au greșit sigur keylayout-ul, clar.

P.S. Am mai testat. Da, tot nu pricep de ce pe al meu iMac nu face! Dar face pe alte două, un ppc și un intel. Nu face cu orice altă tastatură activată, Apple sau ale mele (sînt bun, deci). Ăia, cînd au creat tastatura, au uitat (??) de treaba cu tasta command: cînd o apeși pe asta, tastatura – obligatoriu – keylayoutu trece pe ASCII, că de aia merg comenzile astea chiar dacă activezi și ebraica, de ex. (am testat cu ebraica și cu greaca veche, aia politonică, merge și cu alea). Adică echipa Apple le-a brodit rău numai pe astea pt română? Ha, tare.
Mai testez, acuma am insomnie să pricep de ce pe al meu iMac nu face așa! Chiar nu pricep…

[ Modificat: 13 Ianuarie 2009 05:50 AM de Cattus Thraex ]
 Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 26 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: județul Devon, UK
Macuser din: 18.10.05

(Si) de aia ne place Romanian Programmers! smile

[ Ignoră ]   [ # 27 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești
Cattus Thraex - 13 Ianuarie 2009 05:41 AM

...Mai testez, acuma am insomnie să pricep de ce pe al meu iMac nu face așa! Chiar nu pricep…

nici nu mă gîndeam că nu ai instalat pe computerul tău setul tău de tastaturi… smile

[ Ignoră ]   [ # 28 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
altero - 13 Ianuarie 2009 04:35 PM

dom’le, am pritocit aseară pînă după miezul nopții și pare un bug în tastaturile Apple! Numai cu Romanian și Romanian - Standard (ambele Apple) face așa! Este ciudat, le-au încropit la repezeală.
Cel mai ciudat este că pe acest iMac al meu se comportă normal, dar nu și pe celelalte sau m-am prostit eu… și asta se poate, pe praful ăsta…

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 29 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Cattus Thraex - 13 Ianuarie 2009 05:18 PM
altero - 13 Ianuarie 2009 04:35 PM

dom’le, am pritocit aseară pînă după miezul nopții și pare un bug în tastaturile Apple! Numai cu Romanian și Romanian - Standard (ambele Apple) face așa! Este ciudat, le-au încropit la repezeală.
Cel mai ciudat este că pe acest iMac al meu se comportă normal, dar nu și pe celelalte sau m-am prostit eu… și asta se poate, pe praful ăsta…

... s-a raportat la stăpînire. Să vedem cum o rezolvă, dacă o rezolvă.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 30 ]
Rank
Newbie

Chiar eram curios dacă au răspuns cumva…

Semnătură 

====
iPhone + 3G + 3GS + 4
Apple TV 2

2 din 3
2