2 din 4
2
Cum modificăm un font şi cum punem diacriticele
  [ Ignoră ]   [ # 16 ]
Avatar
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest, White Pond (= Balta Albă)
Macuser din: 11.10.05
agglutinator - 17 Aprilie 2009 05:48 PM

Cum FontLab Studio e pe bani, stiti cumva alte aplicatii care sa faca ceva similar?
Sau seturi de fonturi deja “ajustate”?
Merci
smile

Eu folosesc, cum ziceam, Fontforge (open source) care cere X11. Are o interfață urîtă, dar mă înțeleg bine cu el. Face și dfont-uri (data fork fonts), MAC OS X only adică. Fonturile modificate cu Fontforge merg perfect și pe MAC OS X și pe Windows.
Dacă faci dfont-uri, le combini apoi într-un singur font pachet cu un editor de resurse, prcă Resorcer și mai e unul, am uitat cum îi zice. De regulă, cînd românizez un font, îi fac și versiune dfont și ttf, dacă tot muncesc să muncesc o singură dată.

 Semnătură 

Cattus sum et thraece loquor
Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

Profil
 
  [ Ignoră ]   [ # 17 ]
Avatar
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești
Macuser din: 11.10.05

unii sunt mai ‘bazați’ sau inconștienți
cine are nevoie de fonturi românizate, poate incerca siteul ăsta

Profil
 
  [ Ignoră ]   [ # 18 ]
Rank
Newbie
Din: 
Macuser din: 17.01.09

Fontographerul sau FontLabStudio salveaza in OTF? Ar fi o treaba, ca m-am saturat de versiuni gen RomArial sau RomHelvetica (de exemplu, am un Helvetica Neue care are diacriticile impecabil setate, mai e si OTF. La fel si toate fonturile Pro de al Adobe). Se poate face cu programele alea o chestie de genul? Ca tre sa sincronizez 4 calculatoare cu fonturile.

Profil
 
  [ Ignoră ]   [ # 19 ]
Avatar
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucureşti, Sala Palatului
Macuser din: 30.10.05

Da. Fireşte că salvează. Inclusiv cu cele două arome (flavours): ps şi ttf.

Profil
 
  [ Ignoră ]   [ # 20 ]
Avatar
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești
Macuser din: 11.10.05

dacă iei o licență de server pentru Lynotype, ai rezolvat problema sincronizării
smile dar știai asta, nu?

Profil
 
  [ Ignoră ]   [ # 21 ]
Rank
Newbie
Din: 
Macuser din: 04.07.10
dacuBurebista - 17 Aprilie 2009 05:55 PM

aplicații free care să facă asta - nu / dealtfel, și fonturile sunt pe bani smile
fonturi ajustate - cele cu terinația PRO din sistem


Salut,

Exista pe undeva un tutorial pas cu pas (am incercat link catre film si nu mi-a mers) cum se romanizeaza corect un font cu FontLab Studio 5?
Am incercat cateceva cu Fontographer, am pus diacritice in locul parantezelor, etc , sa se vada frumos pe tasta care trebuie, nu am reusit sa stie
sa faca in program din lower in upper character si invers.

Multumesc

Profil
 
  [ Ignoră ]   [ # 22 ]
Avatar
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești
Macuser din: 11.10.05

ia vezi aici: http://www.macuser.ro/index.php/forums/viewthread/18806/#167672

Profil
 
  [ Ignoră ]   [ # 23 ]
Rank
Newbie
Din: 
Macuser din: 04.07.10

Multumesc, incercasem deja ce ai postat acolo.
Imi pune doar vreo 3 diacritice si restul sunt casute goale.
Nu stiu unde gresesc eu ...
Am dat paste exact la textul de acolo, am bifat Mark new glyphs si OK. Altceva nu vad.
Si imi apare doar ă Ă si Șș

As vrea sa le fac si “legatura” uppercase si lowercase cand schimb in program sa le faca mici, respectiv mare.
Inca nu am reusit sa imi dau seama cum din manual

Multumesc inca odata!

dacuBurebista - 04 Iulie 2010 07:38 PM

ia vezi aici: http://www.macuser.ro/index.php/forums/viewthread/18806/#167672

Profil
 
  [ Ignoră ]   [ # 24 ]
Avatar
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești
Macuser din: 11.10.05

ai deja un font corect cu diacritice?
ca să poți vedea ce litere trebuiesc puse în pătrățelele goale…
uită-te în imagine, poate te ajută

Imagini atașate
Picture 2.png
Profil
 
  [ Ignoră ]   [ # 25 ]
Rank
Newbie
Din: 
Macuser din: 04.07.10

Cam asta se intampla la mine…

dacuBurebista - 04 Iulie 2010 10:51 PM

ai deja un font corect cu diacritice?
ca să poți vedea ce litere trebuiesc puse în pătrățelele goale…
uită-te în imagine, poate te ajută

Imagini atașate
1.png2.png
Profil
 
  [ Ignoră ]   [ # 26 ]
Rank
Newbie
Din: 
Macuser din: 04.07.10

Mda, nu stiu cum am reusit sa pun de doua ori aceasi poza si nu reusesc sa imi editez postul.
In fine, revin cu a doua poza mai tarziu, in care se vede clar ca imi pune doar diacriticele alea, nu cum ai tu in poza, toate.

Multumesc!

edmond1815 - 05 Iulie 2010 07:31 AM

Cam asta se intampla la mine…

dacuBurebista - 04 Iulie 2010 10:51 PM

ai deja un font corect cu diacritice?
ca să poți vedea ce litere trebuiesc puse în pătrățelele goale…
uită-te în imagine, poate te ajută

Profil
 
  [ Ignoră ]   [ # 27 ]
Rank
Newbie
Din: 
Macuser din: 04.07.10

Screenshot

Imagini atașate
Screen shot 2010-07-05 at 4.34.47 PM.png
Profil
 
  [ Ignoră ]   [ # 28 ]
Avatar
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești
Macuser din: 11.10.05

acolo jos, unde scrie ‘unicode’, la mine e setat pe ‘name’
de aia ti-am incercuit
patratelele verzi sunt spatiile unde tu trebuie sa pui litera lipsa
daca setezi pe ‘name’ o sa si scrie la fiecare patratica ce trebuie sa fie acolo…

Profil
 
  [ Ignoră ]   [ # 29 ]
Rank
Newbie
Din: 
Macuser din: 04.07.10

Multumesc, am inteles.
Am facut un font si am cateva intrebari referitor la salvare/generare:

In primul rand ma intereseaza sa le folosesc si pe Mac si pe Windows

1. Cum trebuie generate sa fie ok la printare, sa nu trebuiasca convertite, .otf?
2. Mai pot dupa aia sa le grupez intr-un suitcase, cum practic le am acum, in momentul cand deschid un font in Fontlab, imi apar toate formele care le are, Regular/Italic/Bold, etc.?
3. Am instalat fontul acum, generat .oft, practic l-am bagat in Library/Fonts. Incerc sa scriu cu el si nu reusesc sa folosesc din tastatura RO Aluminiu de Mac shortcut-urile pentru diacritice. Ar trebui sa le schimb map-area? Sau asa cum este in poza si instructiunile tale sunt mapate corect ?

Ideal ar fi fost daca as fi reusit sa le mapez exact pe tastele care sunt pe tastura RO de Mac , chiar daca schimb unicode in locul parantezelor si cand selectez tastura in Romana sa fie pentru maparea custom care am facut-o eu. In US ... cum este default in US.


Multumesc pentru ajutor si rabdare !

PS: Daca se complica treaba pentru Mac/Windows, zi-mi te rog o varianta de salvare/generare doar pentru MacOS (10.4, 10.5) sa fie ok.

 

 

dacuBurebista - 05 Iulie 2010 05:10 PM

acolo jos, unde scrie ‘unicode’, la mine e setat pe ‘name’
de aia ti-am incercuit
patratelele verzi sunt spatiile unde tu trebuie sa pui litera lipsa
daca setezi pe ‘name’ o sa si scrie la fiecare patratica ce trebuie sa fie acolo…

Profil
 
  [ Ignoră ]   [ # 30 ]
Avatar
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești
Macuser din: 11.10.05

- dacă le salvezi otf atunci le vede și macul și pisiul
- ca să-ți apară stilurile, mai trebuie făcut cava în fontlab, mi-e mai greu de explicat in cuvinte, vezi în imagini poate reușești să prinzi ideea
- ca să folosești tastele mapate așa cum sunt din tastatură, trebuie să ai setarile corecte în system preferences
(e și un topic dedicat aici, în aria aceasta)

Imagini atașate
Picture 4.pngPicture 5.png
Profil
 
   
2 din 4
2