Dragii mei mac experti ma scuz din inceput dar e asa de stufos grupul de discutii ca eu nu pot urmari tehnic lipsind abilitati. va rog sa imi dati solutia daca aveti timp pt diacritice valabile si spell in ro. am un macbook 2,26 cu 320giga si snow leopard, nou cumparat in austria deci cu taste germane iar de 3 zile descarc tot ce recomandati si imic.poate coef de inteligenta tehnica imi e mic.de se poate sfat tintit cu pasi putin idiot proof.multumesc si la multi ani! mihai
1. Te duci la system preferences/ language and text și activezi tastaturile Romanian și/sau Romanian - standard; sau le pui pe ale mele descărcabile de la http://www.unibuc.ro/ro/cd_sorpaliga_ro
care-s mai ample și mai coerent făcute + au și alte variante, cum ar fi stil qwertz sau azerty sauy programmers
2. Te duci la http://extensions.services.openoffice.org/dictionary
și descarci fișierul/fișierele pt română, vor avea formatul .oxt
Schimbi extensia .oxt în .zip, confirmi cînd te întreabă dacă chiar asta vrei și după aia faci dublu clic; va rezulta un director din care extragi fișierele cu extensia .aff și .dic, pe care le muți în /Library/Spelling
Gata, ai speller de română. va fi utilizabil cu orice aplicație bazată pe motorul Cocoa, deci va merge cu aproape toate aplicațiile, mai puțin cu Ms Word, 2004 sau 2008.
Poți folosi și metoda mai veche, CocoAspell, dar – de la snow leopard încolo – nu mai e necesar; oricum, ei au postat și o versiune compatibilă cu SL; nu știu ce e nou, că era compatibilă și versiunea mai veche.
multumesc pentru indrumarea legata de diacritice dar revin spre voi cu rugamintea de a repeta pasii pt obtinerea unui spell dictionar ro. extensiile recomandate in raspunsul rapid nu am reusit sa le schimb iar mai apoi nu au fost activate descarcarile.multumesc pentru timpul acordat!
multumesc pentru indrumarea legata de diacritice dar revin spre voi cu rugamintea de a repeta pasii pt obtinerea unui spell dictionar ro. extensiile recomandate in raspunsul rapid nu am reusit sa le schimb iar mai apoi nu au fost activate descarcarile.multumesc pentru timpul acordat!
Adică să fac copy-paste la textul postat chiar înainte de ăsta al tău? E chiar așa de greu să citești 3-4 rînduri de mai sus și să repeți pașii ăia?!
Ce D-zeu nu e clar acolo sau cum ar trebui să scriu ca să fie clar? De la dreapta la stînga, în oglindă, ca da Vinci? Așa ar fi mai clar?
Eu am o alta problema si va rog cu un sfat…..ca tot vorbim de Snow :
1. folosesc pe mac, time capsule, airport, mobileme etc. o parola destul de complicata compusa din numere, caractere, litere
2. vreau sa folosesc limba romana insa daca trec pe Romanian standard parola nu se mai scrie din aceleasi taste
3. amu vreun an juma ´ in urma , am descarcat Romanian keylayout-ul lui Cattus si cind am oprit macul am uitat sa trec tastatura pe spanish.iso…......a trebuit sa reinstalez
4. ce solutie exista pentru cazul meu ? de ceva zile tot citesc threadurile despre aceasta problema insa m-am gindit ca mai bine intreb
Multam !
ps: nu as vrea ca , in cazul in care am macul pe Romanian si ii il opresc, la redeschidere sa nu mai pot baga parola datorita schimbari tastaturii
Mulțam, am rezolvat deocamdata…....
ar mai fi o mica dilema, fara mare importanța….în text edit litera ” â ” apare ca un a cu cerculet deasupra…..in pages spre ex. nu…...
Am nevoie urgenta de o informatie: cum instalez (si de unde) spelling-ul pt limba romana pentru Windows for Mac. Am o carte scrisa inainte de a cumpara Mac-ul si pt a o putea publica, editorul imi cere textul cu diacritice.
Multumesc mult
Un text e un text, nu? Cum adică carte Windows? Deschide fișierul de text cu Pages și ai spell-checker după cum s-a scris aici mai sus. Apoi poți să-l salvezi în format doc sau docx.
Am nevoie urgenta de o informatie: cum instalez (si de unde) spelling-ul pt limba romana pentru Windows for Mac. Am o carte scrisa inainte de a cumpara Mac-ul si pt a o putea publica, editorul imi cere textul cu diacritice.
Multumesc mult
spelling e una
diacritice e alta
acuma, daca ai un text fara diacritice, il iei la mina, la puricat
sau te poti ajuta de forumul asta: http://srv.diacritice.com/
Așasar, în prezent, nicio soluție pentru romanian spell-check pe Word 2008? Nici măcar ceva oficial, gen proofing tools, cum este pe Windows? Nimic, nimic?