silabare Quark 7
  [ Ignoră ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest, White Pond (= Balta Albă)
Macuser din: 11.10.05

Volumul despre MAC OS X e gata paginat la prima mînă, urmează să-l pigulim un pic.
singurul lucru general deranjant este despărțirea în silabe. Quark 7 nu știe să silabeze în română? Dacă nu, mai degrabă îi scot despărțirea în silabe, e oricum mai bine decît să tot vînez despărțirea de x ori pe pagină.
Idei? soluții?

Semnătură 

Cattus sum et thraece loquor
Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești

pune-l pe franceză sau italiană

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
dacuBurebista - 26 Octombrie 2009 09:06 PM

pune-l pe franceză sau italiană

E o idee… îi voi spune doamnei să facă așa, deși eu mai degrabă aș scoate silabarea, să nu despartă în silabe în faza inițială, dacă literele sînt prea lăbărțate ori prea înghesuite uneori, să o facă manual doar pe secvența aia.
Eu așa fac, de regulă, și iese frumos sau așa cred eu. cheese

Semnătură 

Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Pfaffing
Macuser din: 30.10.06

.

[ Modificat: 14 Mai 2010 08:12 PM de Eugen M. ]
 Semnătură 

Localizare Mac OS X 10.5.8

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Eugen M. - 26 Octombrie 2009 10:02 PM
Cattus Thraex - 26 Octombrie 2009 09:13 PM

...literele sînt prea lăbărțate ...  o facă manual ...

Litere lăbărțate sigur nu apar, poate mai rare pe acel rând, spațiul în schimb dintre litere ecel lăbărțat. wink

Bibilire la inifnit… metoda clasică... și dacă se poate pe format american… adică să ai spațiu mult în sânga, dreapta, jos și sus la pagină unde să îți notezi proprpiile observații, când citești…

Eugen, e o paginare relativ generoasă. Nu uita însă că, la cele 235 de pagini, existente, prea multă hîrtie urcă prețul prea mult… scopul nu a fost niciodată să facem o carte scumpă și cu tiraj mic, ci cît mai ieftină și rezonabilă la raportul conținut/calitate hîrtie/preț. Prea mult spațiu alb pt însemnări ar duce costul spre 50 de lei sau peste… Da, în America ar costa așa ceva 30-40 de dolari, la noi nu poți urca prețul unei asemenea cărți mai sus de maxim 10 euro, sper să fie mai jos.
Ce m-aș bucura să pot vinde o sută de mii de exemplare și să cîștig 1 euro per exemplar!

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești

la 235 de pagini cu despărțire, poți avea 235 de pagini fără despărțire
totul depinde de stilul folosit la paginare
defapt, alegerea se reduce la aspectul optic al paginilor, nu la numărul lor
wink

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucureşti, Sala Palatului
Macuser din: 30.10.05

Quark 7 STIE sa desparta perfect in romana. Activeaza textul si, cu Command (mar) Shift D, pune limba romana.
Cu o singura conditie: textul sa fie scris cu caractere romanesti UNICODE si nu modificate.

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Ar mai fi ceva: sa definesti silabatia: cite liniute accepta una dupa alta, cite caractere se accepta la inceput si la sfirsit de cuvint, care maxima si care e minima la inghesuiala. Daca ai nelamuriri, da-mi un semnal.
Si ar mai fi ceva: textul (cules in MS Word, banuiesc) sa aiba nonbreaking hyphen.

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRankRank
Member
Din: Cluj
Macuser din: 11.01.08

mie nu mi-a placut niciodata liniuta aia la capat de rind, prefer new line la capat de ultimul cuvint.

Daca ar fi dupa mine, problema ta ar fi rezolvata prin nesilabizare.

Semnătură 

S⃣

[ Ignoră ]   [ # 9 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Groaznic!
Iată numai un exemplu. Inacceptabil (pentru cine stie!)

[ Modificat: 27 Octombrie 2009 12:19 AM de iaru ]

[ Ignoră ]   [ # 10 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

.

[ Modificat: 14 Mai 2010 08:12 PM de Eugen M. ]
 Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 11 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Nu-i mai complicat să cauţi felurite fonturi, care sună bine-ntr-o pagină dar se răscoală în alta. în loc să ai o silabare sănătoasă?

[ Ignoră ]   [ # 12 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

.

[ Modificat: 14 Mai 2010 08:11 PM de Eugen M. ]
 Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 13 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
iaru - 26 Octombrie 2009 11:14 PM

Quark 7 STIE sa desparta perfect in romana. Activeaza textul si, cu Command (mar) Shift D, pune limba romana.
Cu o singura conditie: textul sa fie scris cu caractere romanesti UNICODE si nu modificate.

Așa și e, cu s/t comma below, nu cu sedilă. Eu am folosit Nisus peste tot și, da, am folosit și NBH. De aia am ținut ca ediția asta să fie paginată pe un mac, prima ediție, fiind făcută pe windows, a condus la multe și inutile probleme legate de Unicode și de simbolurile specifice MAC OS.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 14 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
dacuBurebista - 26 Octombrie 2009 10:34 PM

la 235 de pagini cu despărțire, poți avea 235 de pagini fără despărțire
totul depinde de stilul folosit la paginare
defapt, alegerea se reduce la aspectul optic al paginilor, nu la numărul lor
wink

Nu, nu de despărțire era vorba în acel context, era un răspuns la recomandarea lui eugen să fie mult spațiu alb pe model american, să-și facă cititorul însemnări.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 15 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Cattus, Quark știe și cedilla, și comma.
E drept, însă, că la sedilă are dificultăţi. Le ghiceşte mai rar.

[ Modificat: 27 Octombrie 2009 11:35 AM de iaru ]