1 din 3
1
FreeFreehand.org
  [ Ignoră ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Buchenland
Macuser din: 06.09.05

http://www.freefreehand.org/

Un grup din ce în ce mai numeros de foști și actuali utilizatori Freehand dorește “eliberarea” acestui program. Se speră că Adobe ar putea fi convins (de bună voie sau în justiție) fie să ofere în continuare update-uri pentru program, fie să vândă programul către altă companie. Pentru moment puteți să vă arătați sprijinul pentru Free Freehand prin înscrierea la newsletter. Și să ziceți și altor useri Freehand să facă la fel.

Eu am utilizat destul de puțin Freehand, dar mi-a plăcut mai mult decât Illustrator. Ceea ce mă deranjează însă cel mai tare este faptul că Adobe a devenit un Microsoft în domeniul produselor pentru grafică. A înghițit treptat toată concurența iar unele din produsele sale sunt din ce în ce mai lente și pline de chestii fără rost. Este nevoie din nou de concurență pe această piață.

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRank
Member
Din: Timisoara
Macuser din: 11.10.05

As fi curios ce motive pot invoca utilizatorii in justitie pentru ca Adobe sa faca ceva in privinta asta.

Cat despre concurenta pe piata, mi se pare aproape imposibil. Ce firma ar investi ani de zile intr-un produs concurent? Mai ales ca initial nu ar fi profitabil pentru ca toata lumea o sa spuna ca nu are ceva feature pe care Adobe il are. Fara clienti pierzi cash lunar cu cheltuielile si dup-aia vine Adobe si te cumpara cu totul.

Eu nu fac design insa produsele Adobe mi se par niste mamuti.

E ca si cum ne-am intreba de ce nu apare concurenta pe piata sistemelor de operare sau a arhitecturilor hardware. Situatia e la fel: Windows si x86 domina piata.

Semnătură 

This signature is intentionally left blank.

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Uite că e posibil să fie și concurență: produse ca Pixelmator, Lineform, DrawIt (și multe altele) sunt mici competitori pentru Photoshop sau Illustrator. Sunt la început, nu se pot compara cu coloșii de la Adobe, dar deja eu le folosesc cu succes în unele proiecte pentru web. Faptul că au mai puține features decât produsele Adobe este în multe cazuri un mare avantaj, pentru că se mișcă mult mai repede și îmi oferă exact ceea ce am eu nevoie.

Cu Freehand problema e asemănătoare disputelor Mac vs. Windows. Freehand a avut (și are încă) o masă de utilizatori foarte loiali. Cei care fac ilustrație știu că obișnuița de a lucra cu un anume soft de genul ăsta e ca și cum ai fi găsit exact acel tip de creion, nici prea tare, nici prea moale, cu care-ți merge mâna de minune. E mai greu să treci la altceva, pentru că o mică diferență în modul de desenare și manipulare a curbelor te poate incomoda foarte tare.

Nu știu ce succes poate avea Free Freehand, dar nu se știe niciodată ce se poate întâmpla. Adobe zice că nu mai are de gând să dezvolte programul, sau să scoată update-uri pentru ultima versiune, dar totuși încă îl vinde.

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucureşti, Sala Palatului
Macuser din: 30.10.05

Freehand a avut mari avantaje faţă de Illustrator (cu excepţia formatelor proprietare Adobe, ps şi pdf). În plus, era mult, mult mai uşor de folosit. Ştia multipages de acum 15 ani! Boxurile de imagine erau umane, nu ca “măştile” lui Illustrator!
Ce n-a avut: viteză într-un preview mai uman.
Am să intru acolo, că e musai să-l avem pe Lăboanţăliberă înapoi printre noi!

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Hehe… O fază interesantă. Trialul de Freehand MX de la Adobe nu merge pe Snow Leopard decât dacă i se aplică soluția dată tot de Adobe aici. Dar… această soluție transformă varianta trial în “volume license” care “expires: never”. smile
Se dă gratis acum, să înțeleg?

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRank
Member
Din: 

Da, stia multipage, stia multe chestii inteligente inca de acum 15 ani, si era mult superior Illustrator-ului de la acea vreme. Dar asta se intampla cand te numesti Adobe si esti un urias care detine monopolul. Intr-un fel sau altul.

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: bucuresti/aalborg/viena
Macuser din: 05.10.07
fierarul - 28 Octombrie 2009 09:26 AM

produsele Adobe mi se par niste mamuti.

așa au fost multe firme care au disparut datorita arogantei.

quarkul era un mamut cind adobe cersea la poarta lui pentru implementarea unor extensii, macromedia nu stiu sa fi facut vre-un produs prost sau inutil.
director este inca de neinlocuit, flash, freehand, la fel sunt și cimitirele: pline de oameni de neinlocuit!!!

se numește selecție (naturală, au ba) a produselor, a utilizatorilor.

tendința evoluționistă a necesităților reale și de expresie va stabili instrumentele de lucru.

Semnătură 

 ǝʞıl ı

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Sufrajeria lu' Firea (fost maidan al lui Oprescu)
Macuser din: 06.12.05
haris - 28 Octombrie 2009 01:49 PM

...se numește selecție (naturală, au ba) a produselor, a utilizatorilor…

io zic că-i un pic greșit…
una e să existe mai multe opțiuni iar utilizatorii să aibă preferințe care să ducă la extincția ăluia mai slab, alta e să vină unu’ și să zică: “IATĂ, ACESTA ESTE PROGRAMUL!!”

e cumva precum alimentația rațională de pe vremea lu’.... luați d-aici, că știm noi ce vă trebuie de fapt…

Semnătură 

Adam nu era decît un om ceea ce explică totul. El nu dorea mărul de dragul mărului. Îl dorea pentru că era interzis….

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Tocmai, selecția asta nu prea e naturală...

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 9 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
MaC® - 28 Octombrie 2009 02:32 PM

e cumva precum alimentația rațională de pe vremea lu’.... luați d-aici, că știm noi ce vă trebuie de fapt…

fiecare poate face ceva, sau măcar să poată alege.
eu pe vremea lu’... am ales să trec dunărea. alții au ales să se facă membri de partid… și alții au mâncat mai mult piper peste salam și pește.

faptul că unii sunt mari acum nu este o garanție că vor fi mereu, uită-te la dinozauri.

selecția, în cazul nostru a fost cât se poate de naturală, foarte trofică - pot spune. privește mai adânc tudore. că nu-mi convine este altceva dar nu voi trece pe gimp sau pe freehand mx, încă odată. nici quarkul nu mi se mai pare atât de atrăgător deși îl știu de când era mic… cred că mai am o cheie hard pentru port serial pentru deblocarea lui quark 3 passport.

discutăm mai pe îndelete la întâlnire dacă ajungi, dacă ajung… unde va fi.

Semnătură 

 ǝʞıl ı

[ Ignoră ]   [ # 10 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Sufrajeria lu' Firea (fost maidan al lui Oprescu)
Macuser din: 06.12.05

Exact!
Felul tău de a lupta împotriva sistemului a fost de a scăpa de el. La fel, acum, aproape 3000 de oameni încearcă și ei să lupte.

Nu te pune nimeni acum să treci pe FH…
Personal, am trăit bine mersi și cu AI și cu FH. Și le-am înjurat pe-amîndouă pt. buguri… smile Unul avea ce nu avea celălalt și mă descurcam onorabil cu amîndouă
Problema e alta: AI se indreaptă în direcția Corel (mare, stufos, greoi, dar mai ales “universal” hehehehee) și pt. că mi se cere să predau AI, trebuie să lucrez cu AI. Și e un chin mare la un A4 cu 4-5 blocuri de text și 2 poze: una grayscale și una cmyk… pe o mașină PPC veche de doar 3 ani, cu 4,5GB RAM…
Pot să-ți mai povestesc juma de zi ce buguri MARI am descoperit, inclusiv cu povestiri și de pe mașini Intel.. A, am uitat e vorba de CS4…

Semnătură 

Adam nu era decît un om ceea ce explică totul. El nu dorea mărul de dragul mărului. Îl dorea pentru că era interzis….

[ Ignoră ]   [ # 11 ]
RankRankRank
Member
Din: 

fiecare poate face ceva, sau măcar să poată alege.

Ca bine ai zis. Dar in cazul Adobe nu ai ce sa alegi, “ia de aici ca stiu eu mai bine ce-ti trebuie”, n-ai alternativa. Pana nu le da cineva in cap cu legile anti-trust… numai ca nu se va ajunge aici pentru ca baietii nu sunt prosti. Asa ca, unii vor alege sa treaca Dunarea si sa zica “uite ce-am facut eu”, altii vor alege salamul cu mai mult piper, iar altii… unii, vor refuza huzurul occidentului si piperul venit pe sub mana si vor alege o hartie pe care scrie: eliberati freehand-ul capitalisti odiosi!. Da’ uite ca am deviat de la subiect si poate ma fugareste laser-ul pe aici. Eu am subscris. Voi?

[ Ignoră ]   [ # 12 ]
RankRankRank
Member
Din: Oradea

Mi-a fost drag FH, acum insa nu stiu daca ma pot intoarce la el, cred ca e si nostalgia primului soft vectorial; acum insa cu display like Freehand option in CS4 e ok. Fazele astea cu petitii online mi se par ca si referendumurile nationale. De ce sa vrei in minus cand ai putea perfectiona ce ai deja…

Semnătură 

always the blues…

[ Ignoră ]   [ # 13 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest, White Pond (= Balta Albă)
fierarul - 28 Octombrie 2009 09:26 AM

As fi curios ce motive pot invoca utilizatorii in justitie pentru ca Adobe sa faca ceva in privinta asta.

Cat despre concurenta pe piata, mi se pare aproape imposibil. Ce firma ar investi ani de zile intr-un produs concurent? Mai ales ca initial nu ar fi profitabil pentru ca toata lumea o sa spuna ca nu are ceva feature pe care Adobe il are. Fara clienti pierzi cash lunar cu cheltuielile si dup-aia vine Adobe si te cumpara cu totul.

Eu nu fac design insa produsele Adobe mi se par niste mamuti.

E ca si cum ne-am intreba de ce nu apare concurenta pe piata sistemelor de operare sau a arhitecturilor hardware. Situatia e la fel: Windows si x86 domina piata.

Nu cred că ai dreptate și sînt destule exemple de aplicații bune, solide, frumoase care bat, cel puțin pe alocuri, aplicații consacrate. Îmi place ideea în sine a acelui grup și m-am înscris. Ca exemple de aplicații noi, tinere, aș da Pixelmator sau, în domeniul meu, iCalamus ori Nisus (ei, nu e chiar nou, dar a fost rescris pt MAC OS X) ori Mellel. Au unele avantaje prin care bat la poponeață aplicații consacrate. Dacă m-aș apuca să paginez o lucrare de lingvistică/dialectologie etc., clar resping și InDesign și Quark, aș alege iCalamus ori Nisus, deoarece gestionează mult mai bine chestiunea diacriticelor combinate, mult mai bine și decît Word ori Pages ori OO.
Deci nu e deloc cum spui, sînt multe aplicații noi care oferă soluții mai bune, cel puțin pt anumite nișe de piață.

Semnătură 

Cattus sum et thraece loquor
Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 14 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
MaC® - 28 Octombrie 2009 03:47 PM

Exact!

Pot să-ți mai povestesc juma de zi ce buguri MARI am descoperit, inclusiv cu povestiri și de pe mașini Intel.. A, am uitat e vorba de CS4…

am semnat acea petiție. mi-ar plăcea să fie din nou băgat în seamă și să i se dea dea designurului inapoi libertatea mâinii, dar:
frehand mx este o stupizenie comparativ cu cu 12 sau 14 (nu mai tin minte ultima variantă, și mi-e lene să cotrobăi după licențe, n-am mai lucrat de mult pe el că dacă nu mi se cere ai mi se cere cdr și atunci prefer illustratorul.

corel aliniază puncte de la versiunea 5, illustrator abia cu cs4.

bine se spunea, este și părerea mea, că fiecare făcea altceva. ceva care face tot nu are capacitatea să asculte de nevoile reale ale celui care face!
de ce? pentru că trebuie să facă ceva ce face tot!!!
:D

personal, nu cred că mai trece mult si vom discuta de un alt adobe și de alți jucători la această masă a dtp-ului.

și apropos de ce spuneai… am o colecție de probleme adobistice în illustrator, in design si photoshop.

dar nu mă pot întoarce la quark 3 sau 4 sau la alte software mai vechi -pe care le am - din motive de compatibilitate cu lanțul tehnologic. dacă lucram doar pentru mine, photoshop 7 îmi este arhisuficient.

ști ce înseamnă CS a lui adobe?

creative suite?
hai să creem: capete sparte cumva?
sau pur si simplu folosirea acronimului unui joc și încercarea de a întoarce puștii mausul și către altceva decât către pac-pac a lui counter strike?

este multe de zis!!!

Semnătură 

 ǝʞıl ı

[ Ignoră ]   [ # 15 ]
RankRankRank
Member
Din: Bucuresti, Ro
Macuser din: 31.10.07

Din păcate nu am lucrat niciodată în freehand, poate din cauza locurilor pe unde am lucrat, poate pentru că am descoperit ILL și chiar mi-a plăcut la momentul respectiv. Majoritatea antepostatorilor au dreptate, că Adobe se îdreaptă către un colos și asta se vede cel mai bine în CS4. Nu l-am instalat și probabil că nu o voi face niciodată. 3D în photoshop WTF hai pe bune că 3DMax, Rhinoceros, Swift3d, Cheetah3D sunt mai mult decât suficiente, dar probabil că pe Adobe-l manâncă să cucerească și piața 3d, cel puțin segmentul de newbie/simple 3D.

Poate o să-mi instalez și eu un demo de freehand mai vechi și o să mă joc prin el. Și de ce nu să renunț la anumite programe, că doară acum 6 ani lucram pe PC.

@haris “corel aliniază puncte de la versiunea 5, illustrator abia cu cs4.” și CS3 știe să facă treaba asta inclusiv distribute spacing. Singurul lucru pe care-l pot reproșa Ill-ului este absența completă al unui tool de tabele.

Semnătură 

Accidentele se întâmplă atunci când doi sau mai mulți oameni vor să pară deștepți simultan.

1 din 3
1