1 din 2
1
appleworks sau iWork in romana
  [ Ignoră ]
RankRankRank
Member
Din: Chisinau, Republica Moldova
Macuser din: 09.07.06

Bunaziua/sara, ma nomesc Roberto, sunt italian dar ma aflo cam permanent in Republica Moldova. Posibil ca discoper apa calda, sunt absolut profan pe tema localizarilor in limba romana, pentru asta va scriu.
Am nevoia sa stiu da ca pe appleworks sau pe iWork existe functa de corectare ortografica pentru romana, si, da ca este, sa stiu da ca trebuie sa instalez careva plug-in asupra cele versuinii ale mele in limba italiana sau trebuie sa instalez inca o versiune adaugatoare; si inca unde le pot gasi (in orice caz). Aici in Moldova nimei e interesat la acest lucruri dar eu am a mare nevoia de ei.
Mutumesc foarte mult anticipat, Roberto.

Semnătură 

iBook G3 300Mhz (primul iBook) fara firewire , 320 RAM, 10.4.11; MacBook Pro “Santa Rosa” 2.4 Ghz, 6 Gb RAM, 10.9

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: județul Devon, UK
Macuser din: 18.10.05

Ciao Roberto!
Din pacate nu exista corector ortografic pentru limba romana, pentru nici un procesor de text.
Tot ce poti face e sa-ti pui un speller, poti incerca de aici. Are si dictionare pentru romana. Nu e prea simplu de folosit, si nici nu e complet, dar asta e…

Poate mai stiu altii mai mult.

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRank
Member
altero - 09 Iulie 2006 02:30 AM

Ciao Roberto!
Din pacate nu exista corector ortografic pentru limba romana, pentru nici un procesor de text.
Tot ce poti face e sa-ti pui un speller, poti incerca de aici. Are si dictionare pentru romana. Nu e prea simplu de folosit, si nici nu e complet, dar asta e…

Poate mai stiu altii mai mult.

Multumesc pentru raspuns asa de rapid, eu am vazut ca este openoffice ro.openoffice.org da ca nu gresesc, dar este numai pentru win, linux si solaris, in toate altele versiuni de alte limbi (in italian de exemplu) este si pentru mac. Citeva ani inurma am vorbit cu directrului ale editura litera (moldo-romana) care a zis ca ei au facut un fel de crectarea ortografica, dar numai pentru win.
In orice caz incercam cu cele care m-ai dat tu, si astept ceva de la cineva. La urma urma urma urmi, da ca nu am de ales trebuie sa dizgrop din beci pentium uno si s-o pun la linux numai pentru asta, dar trebuie sa fiu sigur ca nu am alte posibilitati, asa ca astept puote intradevar cineva a discoperit mai ceva…asa e in web…
pina cind gratie tie.

Semnătură 

iBook G3 300Mhz (primul iBook) fara firewire , 320 RAM, 10.4.11; MacBook Pro “Santa Rosa” 2.4 Ghz, 6 Gb RAM, 10.9

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: județul Devon, UK
Macuser din: 18.10.05

Exista OpenOffice, sau NeoOffice, si pentru Mac, dar nu au localizarea in romana. Cred ca nici versiunile pentru Windows sau Linux nu au corector ortografic pentru romana, ci doar sunt traduse in romana (maniurile etc.)
Din ce stiu eu doar Office Windows stie romaneste, inclusiv gramatica. Din pacate.

P.S. Vezi ca am uitat sa-ti spun ca aplicatia cocoaSpell merge doar la aplicatiile de Mac care sunt scrise in Cocoa (adica nu merge cu Office 4 Mac al Windows-ului, care este inca Carbon; dar ar trebui sa mearga cu Pages)

P.S. 2 Poti sa vorbesti si in engleza aici, daca iti e mai usor. Sunt si catva care stiu italiana, dar nu prea multi, cred.

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Buchenland
Macuser din: 06.09.05

Păi din câte ştiu eu, ortografie = spelling, nu? Aşa că da, există un corector ortografic numit CocoAspell, Altero ţi-a dat deja link-ul. Merge binişor cu TextEdit, dar din păcate nu am reuşit să conving Pages să-mi accepte altă limbă decât Engleza. E drept că nici n-am insistat prea mult. Dar te poţi descurca bine cu el dacă bagi mai întâi textele în TextEdit, dai un check spelling, după care le copy/paste în Pages sau în alt program.

Atenţie, dicţionarul de limbă română pe care-l recomandă CocoAspell are două bube:
- e făcut după grafia cu “î”, nu cu “â”;
- având originea pe Linux (cred), foloseşte “ş” şi “ţ” cu cedilla, nu cu virgulă dedesubt; ca să-ţi meargă bine va trebui să instalezi şi să foloseşti keyboard-ul Romanian Microsoft făcut de Sorin Paliga:
http://homepage.mac.com/sorin_paliga/.Public/MAC OS X issues/Romanian Keylayouts.zip

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest, White Pond (= Balta Albă)
Macuser din: 11.10.05
roberto - 09 Iulie 2006 01:39 AM

Bunaziua/sara, ma nomesc Roberto, sunt italian dar ma aflo cam permanent in Republica Moldova. Posibil ca discoper apa calda, sunt absolut profan pe tema localizarilor in limba romana, pentru asta va scriu.
Am nevoia sa stiu da ca pe appleworks sau pe iWork existe functa de corectare ortografica pentru romana, si, da ca este, sa stiu da ca trebuie sa instalez careva plug-in asupra cele versuinii ale mele in limba italiana sau trebuie sa instalez inca o versiune adaugatoare; si inca unde le pot gasi (in orice caz). Aici in Moldova nimei e interesat la acest lucruri dar eu am a mare nevoia de ei.

Pages are un corector implicit de română DACĂ pui româna prima limbă în sistem (conform pozei); este bazat pe corectorul free din Linux.
Altfel, CocoAspell, descărcare liberă de pe versiontracker.com. Se poate folosi cu orice aplicație Cocoa.

Semnătură 

Cattus sum et thraece loquor
Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRankRank
Member
Cattus Thraex - 10 Iulie 2006 02:23 AM

Pages are un corector implicit de română DACĂ pui româna prima limbă în sistem (conform pozei); este bazat pe corectorul free din Linux.
Altfel, CocoAspell, descărcare liberă de pe versiontracker.com. Se poate folosi cu orice aplicație Cocoa.

stai un pic ca m-ai dat jos…
adic eu pun romana la impostatii sistemului ca PRIMA LIMBA (mac os x) si apoi pages are corector implicit (?), adic sa puote de folosit ca orice office cu corector (ma iartati pentru comparatie blasfema), si da ca schimb la impostatie iare dispare corector si tot mai departe, asa?
Chiar acum incerc!!!
Mai am o intrebarea ca profan ale aceste aplicatii…
Ce inseamne aplicatie cocoa?
Este o lista da ca sa puote…

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRank
Member

deci am incercat cu schimbare ale impostatii internationale ale sistemului, dar nu am avut nici un rezultat la pages…(am reincarcat sistemul totul cum se cade).
dar mi se pare ca esti totul optimist pe tema aceasta asa ca simt ca am inca posibilitati de solutionare ale problemele mele cu corectare ortografica. Va spun censtit nu m-am bagat nici o data la aceste aplicatii cu aceste intrebari, asa ca sper sa ma ajutati.
La mine menu de la pages e in italiana, si asa a ramas si dupa schimbarea primei limbi la internationale in sistema puote nu are mare importanta dar eu o zic pe orice eventualitate. Acum gandand mai bine termen “implicit” puote sa refere la faptul ca corectorul nu corecteaza cuvintul dar i-l evidentiaza da ca este gresit asa e?
Eu caut ca sa fie la fel ca cu italiana, adic un tip de corector ca deja cu radacina cuvintelor i-si propune varianta luia inainte ca termenul sa fie finisat pana la urma. Da ca nu sa puote pe mac si numai in acest caz, spunetime va rog da ca sunteti la curent despre aceasta posibilitate pe office la windows…
Multumesc anticipat. Roberto

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Buchenland
Macuser din: 06.09.05

Roberto, inainte de a schimba limba in System Preferences, trebuie sa instalezi CocoAspell, impreuna cu dictionarul de limba romana.

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 9 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
roberto - 10 Iulie 2006 04:11 AM
Cattus Thraex - 10 Iulie 2006 02:23 AM

stai un pic ca m-ai dat jos…
adic eu pun romana la impostatii sistemului ca PRIMA LIMBA (mac os x) si apoi pages are corector implicit (?), adic sa puote de folosit ca orice office cu corector (ma iartati pentru comparatie blasfema), si da ca schimb la impostatie iare dispare corector si tot mai departe, asa?
Chiar acum incerc!!!
Mai am o intrebarea ca profan ale aceste aplicatii…
Ce inseamne aplicatie cocoa?
Este o lista da ca sa puote…

da, fă testul. click-dreapta sau control-click dacă ai mouse cu un singur buton.
aplicațiile Cocoa sînt cele native MAC OS X, mai toate acum

Semnătură 

Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 10 ]
RankRankRank
Member

chestia cu cocoaspell nu se primeste la mine, iese msaj de stop zicand ca nu puote deschide cele duoa dictionare in romana deoarece “nu giseste elemente asamanatoare”...si sa stopeaza treaba…
cu ce am gresit?

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 11 ]
RankRankRank
Member
Tudor - 10 Iulie 2006 04:48 AM

Roberto, inainte de a schimba limba in System Preferences, trebuie sa instalezi CocoAspell, impreuna cu dictionarul de limba romana.

iare am incercat dar nimic…
v-am zis ca dezpre chestiile aceasta nu prea stiu… cheese
in ce mapa: la aplcatii sau trebuie sa bag undeva careva file sau mape?

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 12 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
roberto - 11 Iulie 2006 06:44 AM

chestia cu cocoaspell nu se primeste la mine, iese msaj de stop zicand ca nu puote deschide cele duoa dictionare in romana deoarece “nu giseste elemente asamanatoare”...si sa stopeaza treaba…
cu ce am gresit?

după ce instalezi CocoAspell, trebuie să-i pui și dicționarul de română, care se descarcă separat (e o listă destul de lungă a tuturor dicționarelor disponibile).

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 13 ]
RankRankRank
Member

in primul rind buone feste e felice anno nuovo…
Am deschis niste documenti facuti citeva ani inurma in limba romana cu format .doc, si sa verifica nisti lucruri faorte stranii: cel mai compatibil cu “convertarea” de la office este appleworks, in generis, dar cu fonturi romanesti vizualizeaza corecta suta la suta este numai cu textedit, pages asa si asa, dar appleworks de loc (limba de sistema impostata pe userul folosit: italiana). Atunci nu e problema legata cu limba de impostatie la sistema…chiar nu existe careva dracarie sau plugin oarecare care pemite la appleworks de a fie macar ca textedit si fara a imposta limba principala ca romana? Si inca am facut un user in romana dar nu reusesc sa fac asa ca in loc se vuzualizeaza menul general de sistema in engleza s-o faca in italiana, este careva escamotaj in directie aceasta?
Ciao a tutti.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 14 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: The Colony, TX

Din câte am văzut eu la AppleWorks există câte o versiune pentru fiecare limbă în parte. Pe CD-ul cu AppleWorks sunt kit-uri de instalare complete pentru AppleWorks in English, italian, german ...

Semnătură 

Apple:5x macmini (G4, 2007, 2009, 2010, 2012)
UNIX:IBM 7011-250/AIX 5.1, HP Jornada 680/JLime, HP 9000 F20/HP-UX 11.11
PC:PentiumD/Debian, HP t5300/Debian
Misc:Spectrum 48k, 8x Raspberry Pi, 2x CHIP

[ Ignoră ]   [ # 15 ]
RankRankRank
Member
Din: Leiderdorp, The Netherlands
Macuser din: 22.10.05

Roberto mie imi merge cocoaspell numai cu pages 2 in paages 1 nu mi-a mers. tu ce vresiune de pages ai?

Semnătură 

Blog, blog, drog

1 din 2
1