Mi se pare foarte rapida dezvoltarea suitei CS de la Adobe in ultimi anii, sunt curios ce au de spus profesionistii in grafica aici de pe forum cu privire la faptul ca sunt obligatii sa investeasca niste sume destul de mari la fiecare uppgrade dinasta.
Ce spuneti? merita?
Mi se pare foarte rapida dezvoltarea suitei CS de la Adobe in ultimi anii, sunt curios ce au de spus profesionistii in grafica aici de pe forum cu privire la faptul ca sunt obligatii sa investeasca niste sume destul de mari la fiecare uppgrade dinasta.
Ce spuneti? merita?
Nimeni nu este obligat de către nimeni să facă upgrade…
Ce spuneti? merita?
dacă ești profesionist, nu investești așa de repede…
sunt multe motive pt care cam trebuie sa faci upgrade…de ex munca colaborativa, nu poti forta pe toata lumea sa-ti salveze in versiunea ta..la un moment dat pierzi joburi pt ca devi frustrant
cum?
mai ales la munca colaborativă...
este chiar o cutumă nescrisă de a salva fișierele într-o versiune anterioară și fără a folosi plug-inuri suplimentare softului de bază
în romănia, lipsa de profesionalism, calicia și prostia s-au văzut foarte bine pe piață, mai ales atunci când a apărut ‘mărețul’ corel x13
sa fim seriosi, x13 e mult mai stabil decat 12, iti spun asta dupa ce lucrez cu el 8 ore pe zi….zilnic..iar la munca colaborativa..nu ma refer doar in romania, fi sigur ca o sa primesti fisiere care au de ex layere cu obiecte 3D in photoshop…si atunci cum ii faci fata cu Photoshop 7 (pe care-l folosesc inca pt rapiditate)? sau CS2…
Colaborativ inseamna de ex freelancing…cu persoane cu care nu ai mai lucrat si care nu vor sa se conformeze cutumelor nescrise… (atunci de ce mai apar versiuni noi si cand e momentul de a face update!?)
lucrează cu x13 și cu cs 5, e dreptul tău
dar când tipografia sau clientul sau colaboratorii îți cer versiuni inferioare, vei face asta pentru a fi compatibil cu ei
iar ca freelancer, să trimiți un document qxp sau indd sau ai cu efecte care nu pot fi deschise de versiunea basic a softului… se cheamă că ești amator, nu profesionist
știi ce greu e să discuți cu tipograful din turcia sau din singapore, să vrei să-i trimiți un plug-in ca să poată deschide un document pe care l-ai făcut, și să-ți spună că el nu poate instala softuri noi la firma lui?
să fim serioși - cănd dai bani pe softuri, nu te arunci mereu la ultima versiune care apare, chiar și ca upgrade
și ca persoană fizică, dar și ca firmă mică, mare, sau - mai ales - multinațională
sigur că toți am vrea să vedem și să testăm ultimile versiuni de soft - dar asta vor și producătorii softurilor
dar ziarele erau la fel de mari si de colorate și atunci când nu existau decât disketele și zipurile si seaquesturile și cdurile de 700 MB
și acum spunem că nu ne ajunge DVDul…
dar cum spuneam, dacă rata profitului îți permite, nu e nici un motiv să nu cumperi ultima versiune a unui soft, chiar dacă îmbunătățirile aduse nu justifică prețul
diferenta dintre amator sau profesionist apare si in momentul in care vi tu si spui ca tu nu poti lucra cu smart objecturi sau elemente vectoriale in photoshop…elemente care au adus un plus productivitatii si interconectare intre programele “suit-ului”...si justifici asta ca ai niste cutume scrise ??? asta da profesionalism
nu mă cert cu tine…
dar eu lucrez cu brief scris, cu specificații tehnice precise și cu tarif orar
treaba o fac pe un g5 cu cs3
până azi, acuma, nu am refuzat nici o lucrare pentru că nu o pot realiza din cauza softurilor
deci eu nu simt nevoia investiției într-un mac intel cu cs5 (lucru care s-ar reflecta imediat și în factura pe care o tai clientului)
poate că specificul muncii tale te face să ai nevoie de cs5…
asta înseamnă că ce vei face mâine nu puteai face ieri?
posibil sa insemne asta…uite, ca sa fie clar..eu fol P7, dar luna trecuta a trebuit sa lucrez pe un CS4 cu smart objects vectoriale (toate astea sunt sub windows, dar n0-are importanta) care nu pot fi salvate in vers inferioare, iar in spate e munca altei echipe, pe care tu o completezi… ce faci in situatii de astea? pt asta ai nevoie, nu din fite..pt a-ti face treaba…considerente financiare sunt relative, pt unii, din 3-4 joburi isi pot scoate banii pe pachet.
bine..sa nu intelegi ca asta e sau am fost nevoit sa folosesc iar nu era nici o cearta..dar nici diferentierea intre profesionist si amator nu-si are locul in cutume, degeaba esti profesionist daca dai din umerti cand e de rezolv problema, iar pt print, trimiti conf specificatiilor. CS-ul nu fol doar pt print.
Diferenta de la CS3 la CS4, pe mac cel putin, a fost apa de ploaie… f putine lucruri noi cu adevarat folositoare. Poate de data asta o sa fie mai interesant upgradeul.
Singurul lucru concret pe care il stiu despre CS 5 e ca va fi 64bit si pe mac, lucru f bun pt cei care lucreaza cu fisiere mari si care de obicei au un workflow bazat pe rularea de filtre complexe. Am inteles ca diferenta de performanta in cazul asta ar fi undeva intre 15- 25%, ceea ce pt mine (in After Effects) ar fi excelent.
CS5….. ce mama măsii să zic. Abia m-am upgradat forțat de împrejurări la CS4, primeam foarte multe documente de modificat Indd CS4 și deja devenise prea complicat.
dacu are mare dreptate în ce zice… nu-ti trebă CS X+1 să-ți faci treaba în momentul în care faci tu fișierul și-l dai mai departe. Partea nașpa intervine cînd primești fișierul și nu prea ai ce să comentezi.
Pe ultima fază cred că se bazează și producătorii de la Adobe pentru a mai stoarce niște $$$$ de la utilizatori. Sincer îs un pic frustrat cu CS4 pentru că nu am reușit să mă acomodez pe deplin cu el, dar upgrade la CS5 din prima nici nu poate fi vorba. Parcă văd că au mai băgat un briz briz bling bling și atît, cum de altfel de la CS2 Adobe ne-a obișnuit.
Ma upgradez cu mare plăcere dacă în Indd adaugă un feature care mă poate lega la o bază de date și să extrag de acolo ce-mi trebă mie (text/poze) că de aici încolo mă descurc io.
....