Acum văd (sau am mai vazut?) că aici există instructiuni detailate despre…
Go to Folder: ‘/Developer/Extras/Dictionary Development Kit/’
dacă e instalat XCode, Developer Kit, optional de pe discul de sistem – atenție, pe pagina Apple existgă deja o actualizare.
Chiar folosesc DEXoffline – sînt superîncîntat, mai ales că e și bilingvul, care pare ok, și astfel acces la traduceri în mai multe limbi. În 80% din cazuri e suficient. 20% sînt:
– am nevoie musai doar de sinonime sau de etimologie (selectarea sursei)
– formele flexionare (succese sau succesuri ?)
– termenul în alte contexte (în corpul explicațiilor din dicționar)
– căutarea cu jokeri (de pildă ca să caut rime, o anumită silabă în toate contextele, poate util și la Scrabble sau cuv. încrucișate)
Actualizarea automată sau periodică ar fi utilă; de pildă am impresia că acum au schimbat ceva în fomatare (JaDEX a avut brusc de actualizat, „parsing”, 180 333 de termeni din vreo 280 000 în loc de cele cîteva sute sau max. mii lunar).
În mod curios, nu toate cuvintele din definiție sînt clicabile (hyperlink la un cuvînt din definiție) – și nu-mi dau seama dacă e vreo regulă în asta (nu conectează formele flexionare, poate?). Dar ctr-lclick și căutare din meniul contextual funcționează, așa că nu e chiar bai.
E imaginabil un script care să preia baza de date și să o resalveze în formatul corect, gata împachetată?
—-
btw: (dar offtopic) uite o mică problemă de tipografie: succesuri ? – grase cursive, cu spațiu înainte de „?” succesuri? – fără spațiu succesuri? – cursive fără spațiu
Dist. dintre litere nu e corectă între cursive, grase sau nu, urmate de un semn de punctuație drept.
La mine se apelează ceea ce pare o ligatură fortuită i cursiv + ?, care la drepte nu există (literele sînt separate):
i?
Nu mi se pare corect… – cum se vede asta la alții?
Ok, o sa arunc un ochi si pe ce mai lasasem in aer. Script automat de update al bazei de date in format dictionary cred ca ma depaseste, ce pot sa fac sau deja exista e pentru baza de date mysql. Dar cred ca mai bine o downloadez din nou de data asta.
DEXonline a evoluat și are niște funcții și informații noi și, de la versiunea din primăvară, cîteva mii bune de termeni în plus (inclusiv din surse neoficiale). Iarăși îmi dau cu părerea neîntrebat, dar eu cred că dacă e posibil un mecanism de actualizare cît de cît automat, ar fi suficientă o intervenție umană cam o dată la 6 luni. Poate n-ar fi rău contactul direct cu d. Frâncu, pe blogul DEXonline – din cîte înțeleg stă rău cu timpul, dar e săritor și riguros. Funcționalitatea asta ar fi importantă și pt proiectul lui (bazat exclusiv pe voluntariat) …
Eu folosesc foarte des DEXoffline și închin de fiecare dată un pixel în cinstea lui .ral:cr (mhah, pseudonimul ăsta parcă e din Calvino . Deși DEXonline e ușor accesibil și de pe mobil, prefer de regulă DEXoffline. Dictionary, pentru scopuri curente (vocabular ne-tehnic etc.), e cel puțin la nivelul unor dicționare care costă (nu puțin).
așa că:
ap-deit
ap-deit
ap-deit
sus placardele, colegii!
și mulțumesc mult
5520 de intrari noi vad eu aici, am importat baza de date si o sa creez dictionarul curand, problema e ca nu rezista decat calculatorul de la servici la toate operatiile astea.
Si eu folosesc dictionarul de cand l-am facut, nu neaparat pe asta romanesc, dar cand vad ceva care nu stiu dau cu ctrl+cmd+d si imi caut ain ordine dexoffline, en-ro, oxford. Problema lui este ca la cuvinte flexionate gen “curente” minidictionarul iti arata ca a gasit ceva dar nu si ce, deci as fi putut sa-l updatez de mult dar problema asta ramanea, as vrea s-o rezolv daca pot.
PS: sergiu, pe ce mac sta serverul? Ca daca rezista as putea incerca sa fac totul automatizat sa se intample pe el, click -> update la baza de date -> se creeaza xml-ul -> se creeaza pluginul dexoffline -> dmg-ul -> mail de confirmare.
5520 de intrari noi „în ultima lună” – de regulă cîteva mii de intrări pe lună, plus (lunile astea) modificări de informație (de ex. flexiuni). Informatia exactă ar trebui să fie în blogul DEX (v. mai sus).
Asta cu actualizarea autiomată ar fi foaarte tare!
xserve1:~$ sysctl hw | grep -Ev 'sensors|disk' hw.machine=macppc hw.model=7455 (Revision 0x201) hw.ncpu=2 hw.byteorder=4321 hw.pagesize=4096 hw.cpuspeed=999 hw.vendor=Apple Computer, Inc. hw.product=RackMac1,1 hw.physmem=2147483648 hw.usermem=2147471360 hw.ncpufound=2 xserve1:~$ gcc --version gcc (GCC) 3.3.5 (propolice) Copyright (C) 2003 Free Software Foundation, Inc. This is free software; see the source for copying conditions. There is NO warranty; not even for MERCHANTABILITY or FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE.
xserve1:~$ mysql --version mysql Ver 14.12 Distrib 5.0.83, for unknown-openbsd4.5 (powerpc) using readline 4.3 xserve1:~$ php --version PHP 5.2.13 with Suhosin-Patch 0.9.7 (cli) (built: May 11 2010 09:58:38) Copyright (c) 1997-2009 The PHP Group Zend Engine v2.2.0, Copyright (c) 1998-2010 Zend Technologies with Suhosin v0.9.29, Copyright (c) 2007, by SektionEins GmbH