Safari 5 în limba română
  [ Ignoră ]
RankRank
Jr. Member
Din: Cluj-Napoca
Macuser din: 03.07.09

Am plăcerea să vă prezint Safari 5 în limba română, la o lună după ce a fost lansat (în engleză) de către Apple. Doar pentru Windows deocamdată.

Atașez două arhive zip, una ”Safari_ro.zip” pentru cei care au Windowsul în limba română și ”Safari_ro_en.zip” pentru cei care au Windowsul în limba engleză.

Instalarea e destul de simplă. Extrageți arhiva zip și veți obține un .exe. Executați fișierul .exe și vi se va cere destinația de instalare. Selectați folderul de programe al sistemului (C:/Program Files) și acceptați să suprascrie fișierele. E nevoie să aveți bineînțeles Safari instalat de dinainte, în folderul C:/Program Files. (instrucțiuni mai clare, pentru noobi găsiți aici).

Față de Safari 4 s-a schimbat puțin arhitectura fișierelor (au pus câteva fișiere de limbă în Program Files/Common Files), de aceeaa instalarea pachetului e mai strictă, de aceea vă rog să respectați indicațiile de mai sus.

Nu există încă o versiune de Mac, pentru că plasamentul fișierelor pe Mac este puțin diferit, dar sunt traduse toate stringurile, chiar și pentru Mac așa că dacă cineva care are Mac vrea să facă o faptă bună, poate aranja fișierele din acest pachet ca să creeze un build și pentru Mac.

Fișiere atașate
Safari_ro.zip  (Dimensiune Fişier 152 - Downloads: 244)
Safari_ro_en.zip  (Dimensiune Fişier 152 - Downloads: 235)
 Semnătură 

We Want Apple Romania!

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRank
Jr. Member

Acum și niște capturi:D

Semnătură 

We Want Apple Romania!

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRank
Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 28.10.07

Dupa experienta cu Win MS Off in limba romana, acum urmeaza Safari? Ptiu drace, puschea pe limba.

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRank
Jr. Member
ionel - 15 Iulie 2010 12:41 PM

Dupa experienta cu Win MS Off in limba romana, acum urmeaza Safari? Ptiu drace, puschea pe limba.

La ce te referi?

Semnătură 

We Want Apple Romania!

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRank
Member
Macuser din: 28.10.07

Imi cer scuze, nu vreau sa fiu rautacios, apreciez munca depusa dar parca nu e nevoie de asa ceva. Cine foloseste computerul ar trebui sa aibe macar cunostinte minime de limba engleza

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRank
Jr. Member

Eu, de exemplu, cunosc bine limba engleză, dar asta nu m-a oprit niciodată să folosesc limba română ori de câte ori am avut ocazia. În plus, cam 35-40% din cei care au calculator în România folosesc software în română (și aici mă refer în general la sisteme de operare sau browsere). S-ar putea să fie și mai mulți cei care au doar anumite programe (mai puțin importante) în română.

Deci există cerere pentru software în română (cifra de mai sus îi include și pe cei care folosesc software piratat, pentru că dacă vorbim de licențe, produsele software vândute în română le-a depășit pe cele în engleză încă din 2007).

În plus, dacă ne uităm peste statisticile unor site-uri web, numărul de utilizatori cu SO/browser în română a crescut de cinci ori mai repede decât numărul de utilizatori cu SO/browser în engleză în ultimul an. Macuser.ro este probabil excepția, pentru că Mac OS nu este tradus în română (oficial) și știm că cei mai mulți vizitatori de aici vin de pe Mac.

Semnătură 

We Want Apple Romania!

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRank
Jr. Member
Din: București, undeva pe Pământ
Macuser din: 13.11.06
ionel - 15 Iulie 2010 12:50 PM

Cine foloseste computerul ar trebui sa aibe macar cunostinte minime de limba engleza

De ce „ar trebui” ? Dacă are acele cunoștințe minime cu atât mai bine (bravo lui/ei), dar de ce să fie condiționată folosirea unui calculator de cunoașterea unei limbi diferite de cea maternă ? (indiferent care diferită și indiferent care maternă)

Cristi

Semnătură 

... cea mai bună armă este adevărul – cu condiția să știi să-l folosești

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRank
Member
Din: Vienna, Austria
Macuser din: 19.10.08

Trist, s-a folosit stilul impersonal și reflexiv specific traducerilor urâte Windows în loc de stilul personal din Mac OS Classic.

Semnătură 

Membru retras.

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRankRank
Member
saunter - 15 Iulie 2010 01:06 PM

produsele software vândute în română le-a depășit pe cele în engleză încă din 2007

S-a vândut mai mult soft în Română decât în Engleză pentru că softul OEM care vine cu hardware-ul e de cele mai multe ori în Română. Utilizatorii nu au nici un cuvânt de spus în alegerea limbii(*) (spre deosebire de Mac OS X unde există o singură distribuție multilanguală și unde userul își alege le limbă vrea el). De fapt toți cunoscuții mei ce s-au ales cu Windows în Română vin la mine și-mi spun să șterg porcăria aia în Română și să le bag Windows pirat în Engleză.

(*) O dată cu Windows 7 Ultimate, asta nu mai este adevărat, orice user poate instala un MUI cu ce limbă vrea el.

Semnătură 

Membru retras.

[ Ignoră ]   [ # 9 ]
RankRankRank
Member
Macuser din: 10.04.09

De ce-ar trebui să mă preocupe limba în care e făcut browserul atâta timp cât Apple nu e în stare să-mi protejeze datele personale când îl folosesc? Să facă întâi unul sigur care nu mă expune și după aia mai vedem. Parcă sunt frați cu Microsoft

Semnătură 

Mac Book Air 13”
iMac 27’ i5 2,8GHz
iPhone 6GSQ 128GB Alu

[ Ignoră ]   [ # 10 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucureşti, Sala Palatului
Macuser din: 30.10.05

Normal, civilizat şi firesc e să ai totul în limba ta. Şi medicamentele, şi cartea automobilului, şi televizorul, şi aparatul de fotografiat, şi computerul. M-am săturat de chestia asta: puneţi mîna şi învăţaţi engleza.
@sorin_27”: cred că te iei după blogurile windowsare. Mai sapă puţin. smile
Şi ce legătură e între limba unui soft şi securitatea lui? Adică, după înţelesul tău: dacă nu mă protejează, ce importanţă are limba? Nu înţeleg. Ce-are s.ul.a cu prefectura?

[ Ignoră ]   [ # 11 ]
RankRankRank
Member
Macuser din: 10.04.09
iaru - 24 Iulie 2010 03:43 PM

Şi ce legătură e între limba unui soft şi securitatea lui? Adică, după înţelesul tău: dacă nu mă protejează, ce importanţă are limba? Nu înţeleg. Ce-are s.ul.a cu prefectura?

Legătura e următoarea: nu-l folosesc nici în engleză nici în română până nu sunt sigur că au rezolvat breșele de securitate. Degeaba e cel mai rapid sau mai știu eu ce.
(Nu citesc bloguri uindozare).
Deocamdată, pentru mine, Safari… s.ul.a

Semnătură 

Mac Book Air 13”
iMac 27’ i5 2,8GHz
iPhone 6GSQ 128GB Alu

[ Ignoră ]   [ # 12 ]
RankRankRank
Member

Normal, civilizat şi firesc e să ai totul în limba ta.

Nu, normal e ca producătorul să decidă el însuși, pe ce considerente consideră relevante, ce limbi să implementeze iar userul să fie lăsat să-și aleagă. Din fericire, Mac OS X te lasă să alegi, Windows, până recent, nu. Nici chiar acum nu e așa roz situația din moment ce numai versiunea Ultimate te lasă să alegi limba.

Eu nu vreau cartea automobilului, televizorului și aparatului de fotografiat în Română. Este de înțeles și respectat că unii useri doresc asta, așa că dacă producățorii traduc și în Română, totul este foarte bine atâta timp cât îmi dau manual și în Engleză. La aparatul de fotografiat și automobil e mai rău de multe ori ca la software—există documentație numai în limba română.

Şi medicamentele, şi cartea automobilului, şi televizorul, şi aparatul de fotografiat, şi computerul.

Traducerile în Română costă. Asta se reflectă într-un preț mai mare al produsului. De ce să plătesc eu în plus pentru ce nu-mi trebuie? Nu vreau să oblige nimeni vendorii de produse să traducă în Română, respectiv să mă fac să plătesc ceva ce nu-mi doresc. Să decidă vendorii singuri dacă traduc sau nu, fără a fi constrânși de cineva.

M-am săturat de chestia asta: puneţi mîna şi învăţaţi engleza.

Zise omul care știe engleză. E normal ca unii useri să vrea limba Română, e absolut de înțeles că vor să facă lobby pentru asta, dar asta trebuie să fie la latitudinea producătorului. O atitudine care zice “vreau soft în Română și am să fac tot ce pot pentru a obține asta” e de admirat, o atitudine care zice “totul trebuie să fie în Română, oneeleven” e imperialistă și periculoasă.

@sorin_27”: cred că te iei după blogurile windowsare. Mai sapă puţin. smile

Cred că nu el e cel ce trebuie să sape. Hai să nu ne mai ascundem în turnul de fildeș. Nu-s de acord cu sorin_27, datele personale sunt responsabilitatea ta, nu a lui Apple, pe de altă parte nu scuză insecuritatea Safari.

În cazul acesta nu are, în general însa are o foarte mare legătură. Unii oameni ar prefera să se investească (cheltuiască bani, timp și resurse umane) pentru securitatea produsului, nu pentru feature-uri non critice, gen limba interfeței, interfața în sine etc. Nu se aplică aici deoarece nu Apple face traducerea.

Semnătură 

Membru retras.

[ Ignoră ]   [ # 13 ]
RankRank
Jr. Member

Faptul că unii țin neapărat să folosească software în engleză este problema lor. Cine vrea să folosească soft în română la fel e treaba lui. Nu înțeleg de unde atâta înverșunare că există software tradus în română. Da din partea mea numai engleză să vorbiți acasă, să vă uitați la filme numai în engleză și accesați numai site-uri web în engleză. Dar nu spuneți altora ce să facă. Dacă omul vrea să folosească un software în română, nu are voie să pretindă să se facă o localizare? Acuma în engleză zic: C’MON!

Semnătură 

We Want Apple Romania!

[ Ignoră ]   [ # 14 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Cluj-Napoca, Romania
Macuser din: 13.12.05

Eu folosesc si voi folosi Mac-ul in engleza, dar mi se pare de bun gust ca OS-ul sa fie tradus si in Romana. Cunosc atatia indivizi care inca vin si intreaba: Ce-ti trebuie tie Mac-ul asta. Treci si tu la Windows ca toata lumea. Daca le spun ca imi place Mac pentru ca este mai usor de utilizat vine si zice, cum, Windows are si interfata in romana, mac-ul tau nu are, care este mai usor?  Glumesc acum, imi pasa mie prea putin de Dorel de la RDS care a zis ca imi complic viata si pe a lui sa trebuiasca sa seteze pppoe pe Mac. Dar te simti altfel cand ai un sistem de operare super si in limba ta, chiar daca vei folosi in Engleza.

Semnătură 

You’re on a Mac. If something seems complicated, you’re doing it wrong!

 Macbook Pro 13, 2010
 iPhone 5