Nu stiu sigur daca aici trebuie sa pun topic-ul, dar acolo unde scria “Linux” era “Linux pe Mac”, si m-am gandit ca daca sistemul ruleaza pe un laptop DELL (fost Windows XP), atunci poate s-ar potrivi mai bine aici. Astea fiind spuse, daca trebuie mutat topicul nu ma supar. ![]()
Problema: mama si-a pus Ubuntu pe DELL pentru ca nu mai suporta Windows-ul si deocamdata e mai ieftina optiunea asta decat sa-si ia un MacBook.
Ubuntu merge fantastic, parca a “reinviat” calculatorul. DAR, are o problema: cand incearca sa scrie cu diacritice in lb. Romana in Open Office sau Microsoft Word (e instalat prin Wine), literele ț si ș nu apar corect. Problema pare a fi a fonturilor, nu a sistemului, pentru ca imediat ce schimba fontul pe Free Font sau Free Serif, diacriticele apar corect. Apar corect si daca doar deschide un fisier cu diacritice, deci le VEDE, dar nu poate sa scrie cu ele. Am incarcat sa convertesc fisierele scrise asa pe MacBook-ul meu, dar cand le deschid, diacriticele cu pricina apar patratele. Aiurea.
Intrebarea mea ar fi: se poate face ceva? Exista pe undeva fonturile Windows dar versiunea pentru Linux? Stiu ca poate sa scrie in Free Font, dar nu stiu daca Windows-ul recunoaste fontul asta, sau, daca da, cati utilizatori l-ar avea instalat, daca nu vine automat cu Windblows sau OS X? Problema e ca daca trimite documentele altor oameni (dintre care 99% ruleaza ceva forma de Windblows), ei s-ar putea sa nu vada documentele corect. :/
Mersi.